1. Het EK voetbal... Een kritische kijk #1

Het EK voetbal... Een kritische kijk #1

Neen, niet de zoveelste "Holland kampioeneuh!" log, of een verslag van Nederland - Italië. In deze log ga ik mijn, al dan niet kritische, kijk op het EK plaatsen, met name dan op de ploegen. Ik ga geen specifieke verslagen van wedstrijden posten, gewoon een overzichtje van alle ploegen en hun spel. Deze log gaat over groep A & B.

GROEP A

1. Portugal

Portugal heeft in 2 matchen al laten zien dat ze geweldig kunnen spelen, en dat ze doorstoten naar de 2de ronde is absoluut verdiend. Dankzij spelers als C. Ronaldo, Deco en Pepe spelen ze erg knap. Het enige waar deze ploeg op moet letten is dat ze niet te egoïstisch gaan spelen, zoals we in de eerste helft van Portugal - Tsjechie zagen. Voor de rest heeft deze ploeg genoeg technische capaciteiten om minstens de halve finale te halen.

2. Tsjechie

Deze ploeg staat op dit moment, verdiend, tweede. Technisch zijn ze niet zo verfijnd, maar ze staan altijd ongelofelijk gemotiveerd op het veld. Ze gaan voor elke bal, en ze kunnen af en toe voor doelgevaar zorgen. Het is een goede ploeg, maar ze kunnen het niet halen tegen de toppers, tenzij ze voor verrassingen gaan zorgen maar dat denk ik niet.

3. Turkije

Ik had van deze ploeg misschien wel een verrassing verwacht, maar daarvoor zijn ze nèt niet goed genoeg bezig. Wat niet wil zeggen dat ze tot nu toe niet een goed toernooi achter de rug hebben: Ze hebben 2 goede matchen gespeeld, en offensief een aantal keer goed gedreigd. Defensief valt er nog wel wat aan te passen in de Turkse ploeg, soms is het iets te gemakkelijk voor de tegenploeg om een aanval te creeëren.

4. Zwitersland

Op voorhand werd deze ploeg een beetje als de underdog van groep A gezien, en gezien hun laatste plek zou je zeggen dat ze inderdaad de underdog zijn. Niets is echter minder waar, verrassend genoeg kon Zwitersland in hun twee gespeelde matchen een goede indruk nalaten. Defensief waren er wel een paar foutjes, maar in het middenveld ging alles lekker. Ze konden ook regelmatig een aanval opzetten, maar dan ging het altijd mis bij die laatste pas, of dat zwakke schot. Langs de ene kant is het jammer dat ze door hun afwerking 0 punten hebben, langs de andere kant moet je jezelf misschien wel afvragen: Verdient een ploeg die niet kan afwerken wel een plek in de volgende ronde?

GROEP B

1. Duitsland

Deze ploeg werd op voorhand al een beetje als de overwinnaar van groep B gezien, en ik kan me daar wel in vinden. De Duitser speelden tot nog toe goed samen, en kon de andere ploeg erg goed afstoppen in de defensie. Ook offensief zijn de Duitsers gevaarlijk: Misschien nog een kandidaat voor de halve finale?

2. Kroatie

De Kroaten hebben in het verleden al bewezen dat ze erg offensief spelen, maar dit toernooi zijn toch defensiever ingesteld. In de enigste match die ze tot nog toe hebben gespeeld, scoorden ze vroeg en gingen ze dan met 8,9 man verdedigen. Wat erg effectief was, want de tegenploeg kon amper een kans creeëren. Maar kunnen ze dit ook nog tegen Duitsland? Ik twijfel eraan.

3. Oostenrijk

Op voorhand bestempelt als de slechtste ploeg van het EK, en ik kan me daar wel een beetje in vinden. Zowel defensief als offensief laten ze te vaak een steekje vallen, en echt moeilijk maken ze het de tegenploeg niet. Maar misschien onderschatten we ze wel, en kunnen ze tegen Polen wel goed voetballen?

4. Polen

Van deze ploeg had ik stiekem wel verwacht dat ze beter uit de hoek gingen komen. Maar tegen Duitsland hebben ze laten zien dat ze het tegen een technische, krachtige ploeg het niet kunnen halen. Defensieve foutjes gebeuren te vaak, en ook offensief kunnen ze niet veel bieden. Misschien dat ze tegen Oostenrijk wel goed kunnen presteren, ik ben benieuwd.

PS: Ik weet dat 't een lange log is, maar als je voetbalfan bent is het wel interessant denk ik.. En post gerust je eigen mening over dit EK en de ploegen!

Dit artikel delen

Over de auteur