1. Pikmin 2

Pikmin 2

In dit nieuwe deel van de Pikmin serie zul je wederom Captain Olimar uit de brand moeten helpen. Pikmin 2 sluit naadloos aan op het eerste deel. Nadat Captain Olimar zijn ruimteschip gerepareerd heeft, keert hij terug naar zijn thuisplaneet. Daar aangekomen blijkt het echter niet helemaal goed te zijn gegaan met het bedrijf waarvoor hij werkt. In de tijd dat hij weg was, heeft het bedrijf namelijk een torenhoge schuld op weten te bouwen en dreigt nu failliet te gaan.

Natuurlijk gaat Olimar dit proberen te stoppen. Hij krijgt hulp van Louie, de veroorzaker van alle problemen. Louie heeft namelijk een erg kostbare lading verloren, waardoor Hocotate Freight een gigantische lening moest nemen en diep in de schulden kwam te staan. Om deze lening af te lossen, trek jij met deze twee mannen erop uit.

Je stapt in je ruimteschip en keert terug naar de Pikmin planeet. Hier moet je op zoek gaan naar verborgen “schatten” om het failliet gaan van Hocotate Freight, het bedrijf waar Olimar en Louie werken, tegen te houden. De “schatten” liggen verspreidt door heel de Pikmin wereld en je zult ze alleen kunnen bereiken met de hulp van de Pikmin.

Louie zorgt voor een heel nieuwe dimensie in het spel. Doordat hij ook een groep Pikmin onder zijn hoede kan nemen, krijg je de mogelijkheid om problemen met twee verschillende groepen aan te pakken. Je kunt hierdoor veel sneller werken en meer dingen op een dag doen. Ook zijn er leuke puzzels te vinden, waarbij de groepen elkaar af kunnen en soms wel moeten wisselen.

Wanneer je Pikmin 2 opstart en aan het spel begint, krijg je eerst een grappig openingsfilmpje te zien. Eerst zie je in een vogelvlucht het verhaal van het eerste deel en dan wat er daarna gebeurde (wat ook staat beschreven in de inleiding). Als je dan eindelijk geland bent op de planeet, begint jouw avontuur. De eerste paar uren zul je bekend worden gemaakt met het spel en zijn besturing. Alles wordt haarfijn uitgelegd en zodoende krijg je het spel goed onder de knie. Dit past allemaal erg goed in het verhaal en na een paar uur moet je steeds meer zelf gaan doen, wat goed in elkaar overloopt.

De beste nieuwe toevoeging zijn echter de grotten. De grotten liggen verspreidt over heel de wereld. Je kunt erin springen met de beide captains en een groep Pikmin. Het maximale aantal Pikmin dat aanwezig kan zijn op het land of in de grotten is honderd. Wanneer je een grot inspringt, krijg je informatie over het type vijanden dat je zult tegenkomen. Zo weet je dus welke kleur Pikmin je moet meenemen. In een grot krijg je namelijk niet de mogelijkheid om naar de onion te lopen waarin Pikmin gemaakt worden. Je zult het met de groep moeten doen waarmee je erin bent gesprongen.

In de grotten staat de tijd stil, de zon gaat dus niet onder en je hoeft dus ook niet op tijd terug te zijn bij je ruimteschip, wat op het land wel moet. In de grotten vind je veel schatten, maar kom je ook heel veel vijanden tegen. Een grot bestaat uit meerdere lagen. Hoe dieper je in de grot komt, hoe moeilijker het wordt. Wanneer je een laag naar beneden gaat, slaat het spel zich automatisch op, wat frustraties voorkomt. Aan het einde van een grot kom je bij een grote eindbaas terecht die je dan moet verslaan. Wanneer je deze baas hebt verslagen, krijg je een schat die aardig wat Poko’s waard is. Bij een schat die een eindbaas laat vallen zit ook altijd nog een handig extraatje. Wanneer je terug keert naar het gewone land gaat de tijd verder waar die gebleven was toen je de grot insprong.

Naast de grotten heeft Nintendo ook twee nieuwe soorten Pikmin in het spel gestopt. Deze soorten zijn anders dan de rode, gele en blauwe die we kennen uit het eerste deel. Ten eerste zijn er de paarse Pikmin. Deze Pikmin zijn tien keer zo zwaar en tien keer zo sterk als de normale (gele, rode en blauwe) Pikmin. Erg handig dus wanneer je grote schatten naar je ruimteschip wilt brengen. Helaas zijn ze wel wat langzamer dan de andere Pikmin. Ten tweede zijn er de witte Pikmin met de grote rode ogen. Deze Pikmin zijn bestand tegen giftige gassen en kunnen schatten vinden die verstopt liggen onder de grond. Ook dit zijn dus erg handige Pikmin om mee te nemen in je groep. De witte Pikmin zijn echter wel kleiner dan de normale, waardoor ze ook sneller sterven. Beide soorten zijn alleen onder de grond, dus in de grotten, te vinden. Ook hebben de soorten geen onion en zul je dus alleen extra paarse en witte Pikmin kunnen vinden in de grotten. Je zult dus erg zuinig moeten omspringen met deze twee soorten.

Na enkele uren spelen krijg je toegang tot de Challenge Mode. In deze modus word je in een grot gegooid met een bepaald aantal Pikmin en een tijdslimiet. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk schatten te vinden en zo min mogelijk Pikmin te laten sterven binnen de gegeven tijdslimiet. Aan het eind van ieder level krijg je jouw score te zien en als deze goed genoeg is heb je een nieuw level vrijgespeeld. Natuurlijk worden de levels steeds moeilijker. In totaal zijn er dertig levels te spelen in de Challenge Mode. De meeste levels zijn gebaseerd op de grotten die je vind in de hoofdmodus. De Challenge Mode zorgt voor een leuke afwisseling, want je zult hier heel anders moeten spelen dan in het gewone spel. De tijdslimiet zet een aardige druk op je en vereist dus een heel andere tactiek.

Hoewel het in Pikmin 2 vooral draait om de singleplayer modus, heeft Nintendo er ook een kleine multiplayer modus ingestopt. Deze niet erg uitgebreide, maar wel erg leuke modus zet Louie en Olimar tegenover elkaar. Om te winnen moet je de knikker van de tegenstander stelen en naar jouw ruimteschip brengen. Je kunt er ook voor kiezen om vier gele knikkers te verzamelen en die naar je ruimteschip te brengen. Wanneer de twee teams elkaar tegenkomen is het erg lachwekkend om te zien hoe ze elkaar te lijf gaan. Ook ziet het er erg gaaf uit wanneer jouw Pikmin de vijandige kapitein te lijf gaan. Deze modus toverde dus zeker een glimlach op mijn gezicht.

Helaas is het niet mogelijk om het gehele singleplayer gedeelte met twee spelers te doorlopen. De Challenge Mode kan echter weer wel met z’n tweeën gespeeld worden. Hier is het de bedoeling om samen te werken in tegenstelling tot het andere multiplayer gedeelte. Verder is het principe gewoon hetzelfde als in de Challenge Mode voor één speler.

Pikmin 2 heeft de foutjes van het eerste deel weten te verbeteren. De tijdslimiet is afgeschaft, waardoor Olimar en Louie nu alle tijd hebben om op onderzoek te gaan op de Pikmin planeet. Je kunt dus ook een dagje gewoon lekker rondlopen en alleen Pikmin kweken of zelfs alleen maar genieten van de mooi weergegeven omgevingen, het maakt niets uit. Je hoeft geen haast meer te maken en je mag er zolang over doen als je wilt. Dit haalt misschien wel wat spanning weg, maar het speelt veel ontspannender. Je kunt gewoon lekker je tijd nemen voor het spel.

Doordat de tijdslimiet verwijderd is, heeft het spel als bijkomend voordeel dat het een stuk langer is dan het eerste deel. Wanneer je lekker doorspeelt ben je zo ongeveer dertig uur bezig met het spel, wat een grote verbetering is ten opzichte van het eerste deel.

Conclusie en beoordeling

Pikmin 2 is een vervolg zoals een vervolg zou moeten zijn. De foutjes van het eerste deel zijn verbeterd en er zijn ook nog leuke nieuwe dingen, zoals Louie, de nieuwe soorten Pikmin en de grotten, toegevoegd. Dit maakt van Pikmin 2 een regelrechte topper. Dan zijn we misschien het belangrijkste nog vergeten, Pikmin 2 is gewoon erg leuk om te spelen. Vond je deel 1 al goed dan is deel 2 zeker een spel dat je moet hebben. Ook als je Pikmin niet gespeeld hebt, is Pikmin 2 een erg leuk spel om te spelen.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grotten
 • Nieuwe soorten Pikmin
 • Challenge mode
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Geen

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Geen minpunte, pfff.

 • Dit is echt zo'n relaxed spel, met het cijfer ben ik het dan ook absoluut eens (9,5 had nog meer in de richting gezeten).  Alleen… ik heb het al meer gezegd en nu zeg ik het weer: als je onderaan het cijfer bij de speelduur een klein zinnetje neerzet, laat het dan een kort maar krachtig zinnetje zijn. Nu gebeurt er iedere keer hetzelfde: Dit spel speel je totdat … verschijnt. Terwijl Pikmin 3 nog niet eens is aangekondigt. Enige minpuntje, verder een uitstekende review.

 • hell yeah pikmin rocks, goed cijfer!

 • Ik heb zelf pikmin nooit gehad maar wel gezien en ff gespeeld bij een vriend. Het ziet er wel leuk uit en is ook best wel leuk om te spelen als je het een beetje snapt.

 • What!!! geen minpunten!!!Dat bestaat niet :P

 • Waarom geen 10 als er geen minpunten zijn?

 • Zo droog hé geen minpunt :D

  Ik zit al sinds de eerste release date op dit spel te wachten (november 2003) en nu isi al 2 weken uit en ik heb hem nog niet :( Ik heb geen tijd geld om hem te spelen/kopen :( Want ik ga eerst Donkey Konga kopen…. maar Pikmin 2 wordt van mij!!! (ooit)

 • Vreemd spel lijkt me maar deze wil ik ook hebben…. en F-zero Gx en soul calibur2 moet ik ook nog over 3 dagen (player's choice).

  keuzes keuzes

 • Ik heb erg genoten van deel 1 dus deze zal ik mij nog zeker aanschaffen. Myamoto op zijn best vind ik. De sfeer geeft zo die Nintendo feel weer dan je die lieve Pikmin in huis wil halen. Deel 2 is precies een stuk langer wat ook een goed teken is.

 • Ik heb het al een week en het is echt een SUPERverslavend spelletje. Echt heel leuk en gezellig, ik speel niet anders.

 • uhmmm…er zijn wel minpunten en dat zijn o.a. de grotten:  deze zijn herhalend en zijn simpel in elkaar gezet

  na 20 uur spelen lijk je nog steeds in dezelfde grotten te lopen  verder heeft het spel veel irritante geluidjes of liedjes…maar dat vind ik • Pikmin 2 is cool!!!

 • GOTY?  NOT!

 • Het klinkt als een erg leuk spel, ga binnekort deel 1 kopen. Misschien koop ik deel 2 dan ook.

 • Lijkt me wel een coole game, maar dat er geen minpunten in zitten lijkt me sterk.

 • Ik heb Pikmin 1 kapotgespeeld bij een vriend. Zeer verslavend, maar soms ook zeer frustrerend.

 • Ik vind het ook een erg tof spel, het speelt lekker, ziet er mooi uit en het is erg verslavend. Verder is het ook een stuk pittiger dan je zou verwachten, sommige grotten zijn erg moeilijk. Ook die Piklopedia is tof, kun je rustig alle schatten en beesten bekijken die je hebt verzameld, kan erg humoristisch worden :).  Ik ben het er mee eens dat er geen minpunten in zitten…Hoewel, er zit me toch iets dwars. Ik had liever gewild dat er wat meer spullen bovengronds lagen bij puzzels, dan telkens bij vijanden in kerkers. Maar goed, dat is iets persoonlijks.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren