1. 2D Fighters

2D Fighters

Tweedimensionale vechtspellen, oftewel 2D Fighters. Wie kent ze niet? Nou, dat valt nog vies tegen. Vooral de mensen die het gegeven videogames ontdekt hebben met de komst van de GameCube, Xbox en Playstation 2 zullen raar opkijken als men het heeft over titels als Last Blade, The King Of Fighters, of Guilty Gear. Aan de ene kant is dit vooral te danken door de komst van 3D beelden. Opeens werden 2D graphics over het algemeen bekeken als oud, stoffig, en als lelijk ervaren. Ik zeg expres ‘over het algemeen,’ aangezien er nog een flinke gemeenschap bestaat die vol overgave, en vaak zeer gepassioneerd, het genre 2D Fighters beoefent.

Aan de andere kant kan men rustig stellen dat de hoogtijdagen van het 2D Fighting genre wel enigszins achter ons ligt. Nieuwe 2D Fighters worden nog maar sporadisch gemaakt, en zelfs dan is het nog maar hopen of het desbetreffende spel in Europa wordt uitgegeven. Maar goed, genoeg gemekkerd. Met Hyper Street Fighter II: The Anniversary Edition in de winkels, en met Capcom Fighting Jam op komst is het wel tijd voor een top vijf van het 2D Fighting genre. Go for broke!

Nummer 5 – Super Smash Brothers Melee

Velen zullen het oneens zijn met een plek voor Super Smash Brothers Melee in deze top vijf. Maar in onze opinie verdient deze titel zeker een vermelding. Het is 2D, er moet gevochten worden, en doet qua diepte niks onder tegenover andere 2D Fighters. In Super Smash Brothers Melee kiest men uit een ruim aanbod van bekende en minder bekende karakters uit verscheidene Nintendo spellen om vervolgens een in meeste gevallen extreem hectisch gevecht aan te gaan. Deze gevechten vinden plaats op ‘zwevende’ stages, en zaak is om je tegenstanders uit het beeld te slaan. In tegenstelling tot de meeste 2D Fighters heb je in Super Smash Brothers Melee geen levensbalk tot je beschikking. In plaats daarvan wordt er gewerkt met procenten. Iedereen begin met 0.00%, en per ontvangen klap loopt het procentgehalte op. Hoe hoger het procent, des te makkelijker het wordt om de tegenstander uit het beeld te slaan.

De uiterst verslavende multiplayer modi samen met de verschillende opties maken van Super Smash Brothers Melee een zeer vermakelijk vechtspel, wat dankzij een ietwat kiddy uitstraling en een goed vechtsysteem zowel jong als oud zal aanspreken.

Nummer 4 – Guilty Gear X2 #Reload

De eerste Guilty Gear titel stamt alweer uit 1998 en debuteerde destijds op de PlayStation. Alhoewel de titel goede kritieken genoot bleef commercieel succes uit. Vervolgens kwam in 2001 Guilty Gear X uit, voor zowel de Playstation 2 als de Dreamcast. Maar ook dit keer verkocht het spel niet denderend, althans, in Amerika en Europa. In Japan heeft de Guilty Gear serie het altijd wel prima gedaan. Guilty Gear X2 #Reload laat de speler opnieuw deelnemen aan het toernooi dat zal beslissen wie de beste vechtersbaas is voor het verslaan van zogenaamde Gears, wezens gecreëerd door het mixen van menselijk en dierlijk DNA en een vleugje magie. Dit vormt de basis om het met in totaal 23 stoere vechtersbazen tegen elkaar op te nemen. Waarschijnlijk het eerste wat de meeste mensen zal opvallen tijdens het spelen van Guilty Gear X2 #Reload is de visuele pracht waarmee de karakters en achtergronden tentoon worden gesteld. Maar uiteindelijk is het natuurlijk de speelbaarheid dat Guilty Gear X2 #Reload maakt tot wat het is, namelijk één van de betere 2D vechtgames dat heerlijk snel is, een diep vechtsysteem kent en prachtig vormgeven is.

Nummer 3 – The King of Fighters '98

De The King of Fighters reeks van SNK stamt uit 1994, en is één van de langstlopende 2D Fighting reeksen ooit. In The King of Fighters ’98 kunnen spelers kiezen uit vechters afkomstig uit verscheidene SNK vechtspellen zoals Heidern, Takuma, Rugal, Terry, Kyo, Yamazaki en Iori. Onder andere bekend van de Art of Fighting en Fatal Fury series. The King of Fighters ’98 laat de speler kiezen tussen twee verschillende vechtstijlen, namelijk Extra of Advanced, elk met hun specifieke eigenschappen. De mogelijkheid om als team van drie vechters te spelen tekende het spel. Dat geldt ook voor het aantal vechters, de geslaagde visuele stijl en het vechtsysteem, dat net wat anders was dan hetgeen dat Capcom spellen bood, maar desalniettemin heerlijk speelbaar was. Dat alles maakt van The King of Fighters ’98 een niet te versmaden vechtspel dat elke 2D Figher fan is huis moet hebben.

Nummer 2 – Capcom vs SNK 2

Jezelf altijd al afgevraagd wie er zal winnen? Ryu of Kyo, Chun-Li of Mai, Blanka of Terry? In Capcom vs SNK 2 hangt het helemaal van je eigen kwaliteiten af. Capcom vs SNK 2 geeft de speler de keuze uit maar liefst 48 verschillende vechters, uit zowel het kamp van Capcom, als van SNK. De grootste toevoeging in Capcom vs SNK 2 ten opzichte van zijn voorganger is de toevoeging van meerdere grooves, een soort van balk die afhankelijk van welke je kiest je gekozen karakter eigenschappen geeft zoals dash, run, parry, roll of airblock. Is je groove eenmaal vol, dan kan er een super special move op de tegenstander losgelaten worden. Er kan in totaal uit zes grooves gekozen worden, en is er de mogelijkheid om je eigen groove samen te stellen. Al met al is Capcom vs SNK 2 een vermakelijk 2D vechtspel dat dankzij de vele vechters, verschillende grooves en spelmodi zeer compleet is.

Nummer 1 – Street Fighter 2

In 1991 was het dan zover, StreetFighter 2 was een feit, en het spel had overweldigend veel succes, zowel in de arcade zelf als voor de consoles waarvoor hij uitkwam. StreetFighter 2 wordt over het algemeen de moeder der vechtspellen genoemd, en heeft voor veel daaropvolgende 2D Fighters een basis gelegd. Combo’s, Special Moves, en de manier waarop die ingevoerd moeten worden, ongeveer elk bestaand 2D vechtspel heeft kenmerken hiervan. Het aantal karakters waaruit gekozen kon worden kan achteraf als weinig bestempeld worden, feit blijft dat de meeste karakters uit StreetFighter 2 vandaag de dag nog steeds uitermate bekend en populair zijn. Zoals Ryu, Ken, Chun-Li en Guile. Alhoewel StreetFighter 2 vandaag de dag redelijk gedateerd overkomt wordt het nog steeds door een flink aantal mensen gespeeld, niet in de laatste plaats omdat het vechtsysteem zo puur is als het maar kan zijn.

Natuurlijk zijn er veel meer 2D vechtspellen die makkelijk een plaats in deze top vijf hadden kunnen krijgen, zoals StreetFighter III: Third Strike, Killer Instinct, Mortal Kombat 2, StreetFighter Alpha 3 en ga zo maar door. Maar vandaag is de eer naar de vijf bovenstaande titels gegaan. Voor iedereen ziet zijn of haar eigen lijst er waarschijnlijk heel anders uit, dus schroom niet om met je eigen lijst aan te komen!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ssbm hoort er helemaal neit bij

 • idd ssbm vindik persoonlijk ook niet echt leuk om te zien in de top5 maar wat is er met capcom vs snk voor KOF98?!?!?

  Mortal Kombat kon idd ook wel in de top5, darkstalkers? weet niet denk dat er persoonlijk nog wel wat meer in konden.

  misschien de volgende keer een top10? top5 is wat magertjes en zeg niet dat ik een eigen top 5 heb maar dit is wat magertjes als je kijkt naar het aanbod.

  Fatal Fury/Samurai Shodown/art of fighting ? zoveel op te noemen zo weinig webspace :) maar ja ben het wel mee eens dat GGx2 erinstaat rete goeie game knallende graphics, super geluid geweldige gameplay

 • Marvel vs Capcom 2? Die mis ik nog… SSBM? Euh….

 • ik vind dat marvel vs capcom 2 er wel tussenhoort die was echt goed

 • wat is het probleem met SSMB?? het is dan niet grof bloed vergieten maar op gameplay gebied doet de game echt niet onder voor de andere 4 in de lijst … sterker nog … qua gameplay zou de game zelfs nog wel wat hoger mogen staan *wegduik doe*

 • SSMB is best cool.

  Maar Mortal Kombat 2 bijvoorbeeld was ook super.

  En kent iemand art of fighting was ook wel leuk.

 • Ik vind SSBM er ook niet echt bij horen, liever Marvel vs. Capcom voor in de plaats

 • SSBM hoort er wel zeker bij. Is immers een fighting game en 2D. Daarbij heeft men nog een ander concept bedacht ook. Het is wel leuk altijd met die balkjes enzo, maar vernieuwing kan ook nooit kwaad.

 • idd ssbm was egt niet goed genoeg

 • Beste 2D ooit:  Street Fighter III: 3rd Strike

 • SSBM hoort er ook niet bij nee, mortal kombat!

 • ssbm is de lauwste verdiende plek!

 • my ultimate 2d fighter blijft killer instinct voor de SNES

 • doe mij maar Match of the Millenium : Snk vs Capcom op de neogeo pocket :)

  enne ssmb hoort er naar mijn mening niet tussen. Doe mij dan maar Garou : Mark of the Wolves  ja ik ben een echte SNK-fan • SSBM? Wtf… Waar is MK?

 • Ik had street fighter 2 een van de beste spellen op de Nintendo

 • mijn top 5:  1. Mortal Kombat 2

  2. Street Fighter 2 turbo

  3. Killer Instinct

  4. Guilty Gear X2

  5. Capcom VS SNK 2
 • Mijn god. Street Fighter III Third Strike poep op al die games uit die top-5. Zeker nooit gespeeld…

 • Je kan nog zo hard niet van MK houden als schrijver, em niet vermelden in de top 5 allertijden is een schande.  Al doe je het maar voor je lezers.

 • SSBM heeft 3D graphics.. maar dat betekend niet dat het een 3D game is……. het heeft namelijk een 2D gameplay

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren