1. Oddworld Stranger

Oddworld Stranger

Oddworld wordt steeds vreemder. Abe en Munch maken plaats voor de veel minder spraakzame Stranger en een geheel nieuw avontuur staat de speler te wachten, ditmaal onder de hoede van Electronic Arts. Nadat Microsoft besloot de spellen van Oddworld Inhabitants niet meer uit te geven, was EA er als de kippen bij om de publiceerrechten over te nemen. Lorne Lanning, geestelijk vader van Oddworld, en zijn ontwikkelteam krijgen echter volledig de ruimte om het spelconcept geheel op eigen wijze te ontwikkelen.

Oddworld Stranger is in de Oddworld gameserie een vreemde eend in de bijt. Geen Munch en geen Abe, maar wel Stranger, een zoals altijd uniek wezen dat als premiejager door het leven gaat. In een klassieke western omgeving heeft Stranger slechts twee doelen in zijn leven: geld krijgen en overleven. Stranger, die wel wat weg heeft van Clint Eastwood, heeft het niet zo op praten, en laat liever zijn daden voor zich spreken. Criminelen en ander gespuis zorgen er voor dat hij langzaam maar zeker steeds meer geld verdient. De drijfveer achter zijn baan als premiejager is het feit dat hij leidt aan een bepaalde medische klacht, die hij door veel geld te verzamelen, wil te gaan verhelpen. Het western-sfeertje wordt enorm goed weergegeven, en de NPC’s (niet speelbare karakters) in het spel, gedragen zich en praten dan ook als echte lieden tijdens de Wild-West periode.

In het begin van het spel zal Stranger dan ook een klein stadje aan doen, dat bevolkt wordt Clakkerz, een ras dat enorm veel weg heeft van kippen. Humor heeft altijd een grote rol gespeeld in de Oddworld spellen, en dat is in Oddworld Stranger niet anders. Wanneer Stranger te dicht langs een dame loopt, zal zij verschrikt gaan kakelen, en geïrriteerde Clakkerz zullen door verschillende grappige opmerkingen de speler een glimlach op het gezicht bezorgen. Het gedrag van Stranger heeft ook invloed op de manier waarop de Clakkerz en andere wezens tegen je aankijken. Het is enorm hilarisch om een een Clakker een paar klappen te geven. Clakkerz die in de buurt zijn zullen dan ook de dame te hulp schieten en Stranger van een afstandje uitschelden. Als je gefrustreerd bent kun je ook een groepje Clakkerz er van langs geven, die dan gillend wegrennen en zo snel mogelijk hun huizen in vluchten, en ramen en deuren sluiten. Vaak laten de Clakkerz dan wat geld achter, al is het niet verstandig om constant klappen uit te gaan delen zonder reden, aangezien dit gevolgen kan hebben voor het verdere verloop van het spel.

Stranger de premiejager, moet echter ook geld verdienen om in leven te blijven. Door de ‘Bounty Store’ binnen te wandelen kan Stranger niet alleen voorwerpen vinden maar ook missies aannemen. Deze missies bestaan vaak uit het uitschakelen van criminelen die zich ophouden in de omgeving en men maar al te graag zou willen zien verdwijnen. Je kunt je eigen strategie bepalen en vijanden uitschakelen op de manier die jou de meeste voldoening geeft. Oddworld Stranger is dan ook in tegenstelling tot voorgaande Oddworld spellen geen platform titel maar een echt actiespel.

Stranger kan zijn tegenstanders uitschakelen vanuit eerste en derde persoons aanzicht, en bewegingen zijn in beide camerastanden volledig anders. In het begin van het spel zul je ook nog geen gebruik kunnen maken van wapens, en dus zul je met je vuisten moeten knokken. Al vrij snel vind je echter je kruisboog en begint de pret pas echt. Wat het spel namelijk zo enorm leuk maakt is het gebruik van Live Ammo. Kleine beestjes die als munitie dienen en zo’n beetje overal in Oddworld te vinden zijn. Door met je kruisboog de beestjes in de richting van vijanden te schieten kun je ze op verschillende manieren uitschakelen. Zo zijn er Chip Punks: kleine beestjes die er de hele tijd op los kwetteren, en de aandacht van de vijanden opeisen. Daarnaast zijn de Fuzzles terug van weggeweest. Deze wollige wezentjes met enorme tanden dienen als levende landmijnen voor iedere dwaas die zo stom is om er in te stappen. De verschillende beestjes kunnen tevens met elkaar worden gecombineerd, voor maximaal resultaat.

Hoe je de tegenstanders verslaat, is helemaal aan jezelf. Of ze nu dood of levend worden afgeleverd, de enige die er wat van voelt is je portemonnee. Zijn ze eenmaal dood of bewusteloos, dan is het een kwestie van tijd voor Stranger hen met zijn Bounty Can (een draagbare stofzuiger) heeft opgezogen.

Oddworld Stranger schotelt je een volledig levende wereld voor, van het verzamelen van levende munitie tot de interactie met de diverse wezens die Oddworld bevolken. Oddworld Stranger staat gepland voor januari 2005.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Spijtig dat het niet meer op de PS2 komt. EAa heeft die versie afgelast omdat het amper 5 maanden ofzo achter op was op de Xbox versie en ook al was het al mooi lopende op de PS2… Damn EA!!

 • Vet wreed deze game, maar ff in de gaten houden ;)

 • lijpe game dat moet ff gezegd worden. ik heb er nie egt veel probleme mee dat ie nie op de ps2 uit komt maar wel dat ie nie voor de pc uitkomt. mischien haal ik m nog wel voor de xbx, wie weet

 • DIT spel wooord zoooooooooooo vet :D:D:D:DD:D LIFE AMMO! :P

 • Ziet er ook goed uit!

 • deze game lijkt me erg tof, moet ik vooral in de gaten houden.. Het spel ziet er ook mooier uit :)

 • ik vind dit spel klote met abe en munch vond ik het veel leuker dit is egt so slecht spel vind ik!

 • @halo warrior.. heb je het spel ooit gespeeld? ik denk het niet.. hoe kan je het spel nu al klote vinden als je het nog nooit gespeeld hebt?

 • @ Niels T.  nou omdat munch en abe er niet in zitten en tis een shooter geworden eigenlijk en dat vind ik egt dom bij dit soort spelletjes!

 • Halo warrior vergelijkt alles met zijn in de hemelgeprezen Halo , dus zijn mening is al betwijfelbaar..

  Deze game interreseert me BTW ook niet echt.

 • …….de vorige waren al hilarisch.;.deze kan dus niet slecht woprden

  ….ik hield van Red dead revolver…….dus zal ik deze ook innig beminnen…(als ik het zo zeggen mag)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren