1. Sun Tzu en beschrijven van het leven

Sun Tzu en beschrijven van het leven

Het laatst las ik op een of andere website wederom de beroemdste quote uit het boek “The Art of War” van Sun Tzu. Dit boek is geschreven in zo'n 500 voor Christus. Sun Tzu was een Chinese generaal die in mijn ogen een zeer briljant persoon was. Het boek “The Art of War” beschrijft in principe oorlogsvoering. In het boek word het zelfs zo goed beschreven dat het bij vele legers nog altijd verplichte kost is! Na al die jaren is het boek nog toepasbaar op huidige oorlogsvoering.

Ook de quote die ik persoonlijk het beste vind is toepasbaar. De quote gaat als volgt:

It is said that if you know your enemies and know yourself, you will not be imperiled in a hundred battles; if you do not know your enemies but do know yourself, you will win one and lose one; if you do not know your enemies nor yourself, you will be imperiled in every single battle.

Hiermee vertelt hij de waarheid, ken je jezelf dan weet je je eigen sterke en zwakke punten. Ken je je vijand ook nog eens goed dan ken je zijn sterke en zwakke punten. Hierdoor zal je altijd overwinnen. Ken je een van de twee kanten niet of allebei de kanten niet, dan zal je gegarandeerd meerdere malen (of altijd) verliezen. Deze quote is echter niet alleen toepasbaar bij oorlogsvoering. De quote is namelijk ook toepasbaar op het huidige leven!

De manier waarop deze de dagelijkse sleur van het leven verwoord is eigenlijk niet direct te zien. Het verband wil ik duidelijk maken aan de hand van het volgende voorbeeld: Bij werk richt men op competenties (Vaardigheden waar jij goed in bent), met deze competenties kan je bepaalde functies goed uitvoeren.

Hopelijk kan je het verband nu al zien, ken welke competenties je hebt (of wilt verbeteren) en weet welke competenties nodig zijn voor je werk. Heb je dit beide in kaart gebracht dan kan jezelf zien of je geschikt bent voor bepaalde functies of niet. Ken je één van de twee wel maar de ander niet dan zal je waarschijnlijk falen. Dit is eigenlijk op van alles in het dagelijkse leven toe te passen.

Het toepassen in het dagelijks leven gebeurt indirect op een soortgelijke manier. Als men boodschappen gaat doen zal er bijv. geen eten gekocht worden dat niemand lust. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden kijk maar eens in je omgeving.

Dit artikel delen

Over de auteur