1. Portugal wint het EK

Portugal wint het EK

Zondag heb ik samen met een paar vrienden naar de wedstrijd Turkije - Tsjechië gekeken. Een memorabele wedstrijd, want de Turken knokten zich in een kwartiertje tijd naar de kwartfinale door een 0-2 achterstand om te buigen naar een 3-2 overwinning. Het feest brak los; Turken kwamen naar buiten, ze reden door de straten met veel lawaai en staken fier de Turkse vlag de hoogte in. Voor het eerst was het EK-gevoel duidelijk zichtbaar in België. Logisch, want als Belg heb je weinig reden tot feesten aangezien ons nationaal team alweer niet in staat was om zich te kwalificeren voor het EK. Daar hebben jullie (ik veronderstel dat de gemiddelde IG-bezoeker de Nederlandse nationaliteit heeft) iets minder last van gezien de successen die Oranje momenteel boekt. Met indrukwekkend spel de huidige vice- en wereldkampioen verslaan is niet niets en misschien net daarom dat je in de Belgische straten zelfs enkele Nederlandse vlaggen spot.

Eén van mijn beste vrienden kwam na de wedstrijd op het idee om het huidige EK na te spelen; om eens te checken of het virtuele Nederlandse elftal dezelfde resultaten zou behalen. Om dit uit te zoeken maakten we gebruik van Pro Evolution Soccer 2008 en creëerden we in de Cup-modus het EK. We waren met zijn drietjes en zelf koos ik voor Portugal, mijn vrienden waagden hun kans met Duitsland en Spanje. De groep van Nederland lieten we volledig beslissen door de computer. Omdat we ook potjes tegen computergestuurde tegenstanders moesten spelen hebben we de hoogst mogelijke moeilijkheidsgraad gekozen en de vermoeidheid aan laten staan. Ondanks enkele missertjes, vooral ik speelde verrassend genoeg tweemaal gelijk in de groepsfase, gingen we allemaal door naar de kwartfinales. De poule des doods eindigde trouwens in mineur voor Nederland. In tegenstelling tot het echte werk, verloor het virtuele Oranje elke wedstrijd met een lullig doelpuntje verschil en eindigde ze laatste in de groep met nul punten. Lachen toch?

De onderlinge duels leverde enkele geweldige potjes op. Zo wist ik in de kwartfinale tegen Duitsland in de allerlaatste minuut te scoren dankzij een mislukte voorzet die door mijn maatje in eigen doel werd gewerkt; om het vervolgens in de verlenging af te maken met een subtiel lobje over de keeper. Hoewel ik duidelijk de mindere was, wist ik dus toch de halve finale te bereiken. Dat was wederom een onderling duel en wel tegen mijn beste vriend en tevens meest gevreesde tegenstander. Hij kent mijn trukendoos als geen ander, kent mijn tactieken uit het hoofd, kent al mijn zwakke plekken en daardoor staan onze potjes steeds bol van de spanning en spektakel. Ook nu was de wedstrijd een lust voor het oog. Mooi combinatievoetbal, snijdende dieptepasses, knappe vrije trappen… Onze wedstrijd had alle ingrediënten voor een mooie pot. De eindstand van 4-1 in mijn voordeel was dan ook lichtjes overdreven en zorgde opnieuw voor veel gevloek en ergernissen bij de tegenpartij. Dit komt vooral omdat ik, ondanks enkele mooi uitgespeelde kansen, enkel wist te scoren met knullige doelpunten. Lekker belangrijk, want ik mocht naar de finale en na een makkelijke 3-0 zege tegen Italië mocht ik de virtuele EK-beker in de lucht steken. Na de pronostiek van Electronic Arts via de simulatie engine voor UEFA Euro 2008, wint Portugal nu ook het Europees Kampioenschap in Pro Evolution Soccer 2008!

Dit artikel delen

Over de auteur