1. Shogun Assassin

Shogun Assassin

Ik ben al jarenlang een groot liefhebber van de Aziatische cinema, zelfs al lang voordat MTV het ‘ontdekte’ (what’s up with that? Geen genoeg kutprogramma’s meer om de jeugd mee te vervuilen?) Een film die maar geen fatsoenlijke re-release krijgt is de film ‘Shogun Assassin’ uit 1980, een titel die ik een erg warm hart toedraag. Als je die film wilt zien, ben je ofwel gedwongen deze te downloaden (fuck dat) of een crappy bootleg DVD aan te schaffen (fuck dat ook).

De film handelt over een Samurai, die zich tegen zijn voormalige baas keert, de Shogun. De Shogun probeert hem en zijn gezin om te leggen door enkele ninja op hem af te sturen. De aanslag mislukt, en alleen zijn vrouw komt om. Vervolgens gaat hij samen met zijn zoon op weg, vol haat en wraakgevoelens, om zich te wreken tegen het onrecht dat hem en zijn zoon is aangedaan.

De film is de enige film uit de Lone Wolf & Cub-serie (oorspronkelijk een manga), die het westen heeft weten te bereiken. De film is eigenlijk de tweede Lone Wolf & Cub film, waarbij de introductie van de film ook enkele cuts uit de eerste film bevat, die beide oorspronkelijk waren verschenen in 1972.

De rol van Lone Wolf wordt gespeeld door Tomisaburo Wakayama, de broer van de regisseur Shintaro Katsu, die op zijn beurt weer de rol speelt van Zatoichi in de gelijknamige serie films (nog zo’n serie die geen propere re-release krijgt).

Eigenlijk is de film gewoon een re-release met hier en daar enkele cuts en gehussel met de oorspronkelijke scenes, en Engelse na-synchronisatie, die eigenlijk best wel goed gedaan is.

Waar de film echt in uitblinkt zijn de geweldadige vechtscènes. Er worden letterlijk liters bloed vergoten en het komt ook allemaal behoorlijk expliciet in beeld. Dankzij het geweld is de film lange tijd verbannen geweest in Groot-Brittannië. Tegenwoordig is geweld in films de normaalste zaak van de wereld, toen was het allemaal nog behoorlijk schokkend, hoewel Salo van Pasolini toen inmiddels ook al uit was en men heus wel een en ander gewend was.

Kortom, eigenlijk wil ik met deze log pleiten voor een mooie, gerestaureerde re-release van Shogun Assassin, samen met de oorspronkelijke 6 films!

Dit artikel delen

Over de auteur