1. Banjo & Kazooie: Grunty's Revenge

Banjo & Kazooie: Grunty's Revenge

Het heeft een eeuwigheid geduurd, maar hij is er dan eindelijk; Rare’s eerste spel voor de Game Boy Advance. Banjo en zijn maatje Kazooie kruisen nog één keer de degens met de kwaadaardige Gruntilda. Banjo & Kazooie: Grunty’s Revenge speelt zich af na het eerste deel op de Nintendo 64. Gruntilda is onder een enorme rots begraven en de rust is teruggekeerd op het eilandje Hags. Wat onze beide helden echter niet weten is dat Gruntilda bevrijd is door de uitvinder Klungo. Deze heeft de geest van Gruntilda overgeplaatst naar een robot.

Samen bereiden beide schurken nu een plan voor om het verleden uit te wissen. Ze reizen terug in de tijd om Banjo & Kazooie te stoppen. Voordat ze dit doen ontvoeren ze Banjo’s wederhelft Kazooie. Banjo staat er nu helemaal alleen voor. Nu is het aan jou om Banjo te helpen in zijn zoektocht naar levenspartner Kazooie.

Afgezaagd verhaal, gepolijst spel

Hoewel het verhaal erg slap is, zit het met het spel wel goed. Rare heeft een ongelooflijk getalenteerd team bij elkaar geraapt en het eerste resultaat mag er wezen. Dit spel oogt niet alleen erg goed, het speelt ook nog eens geweldig. In het begin van het spel speel je alleen als Banjo. Je hebt de beschikking over drie bewegingen en het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk muzieknootjes verzamelt. Met deze muzieknootjes kun je weer nieuwe bewegingen kopen bij de mol Bozzeye. Totdat je Kazooie hebt bevrijd valt de “bewegingsvrijheid” erg tegen, maar nadat je haar bevrijd hebt gaat er een wereld voor je open. Echt elk knopje op de Game Boy Advance heeft een functie.

Naast alle bewegingen waarover je beschikt, kun je ook nog veranderen in een ander wezen. Een jongere versie van Mumbo Jumbo kan jou in dit spel omtoveren, van muis tot wandelende kaars. Ieder wezen waarvoor je kiest heeft zijn voor- en nadelen, maar het is al snel duidelijk in welk wezen je in welke situatie moet veranderen. Banjo & Kazooie: Grunty’s Revenge beschikt ook nog eens over een dozijn aan mini-games die je tussendoor speelt. Win je een mini-game, dan ontvang je een puzzelstukje. Heb je genoeg puzzelstukjes verzameld, dan heb je weer toegang tot een nieuw gebied op de kaart.

Hoge kwaliteit, lage kwantiteit

Banjo & Kazooie: Grunty’s Revenge ziet er oogstrelend uit. Het spel beschikt over alle kleuren van de regenboog en nog veel meer. Banjo & Kazooie kunnen naar hartelust springen en klauteren over de 2D platformen. Wel is het soms moeilijk de platformen te onderscheiden, maar dit had ik bij Mario & Luigi soms ook. Wat ook een pluim verdient is het geluid in dit spel. Vanaf het moment dat ik mijn Game Boy Advance aanzette waande ik mij in een ander wereldje. De muziek draagt echt bij aan de sfeer in het spel.

En toen was het alweer voorbij. Nog geen zes uur heb ik dit spel gespeeld, en de koek is alweer op. Natuurlijk kan ik wel op zoek gaan naar enkele missende puzzelstukjes, maar hier hoef je mij natuurlijk niet ’s nachts voor wakker te maken. Ben ik nog op sommige punten in de problemen gekomen? Nee, want als ik game-over was hoefde ik maar één knopje in te drukken en ik kon doorgaan alsof er niets gebeurd was. Tel daar de teleurstellende gevechten met eindbazen bij op en je hebt al snel door dat dit spel binnen een vloek en een zucht uitgespeeld is. Wat overblijft zijn de restanten van de 750 voorwerpen die je kunt vinden en 12 mini-games die je opnieuw kunt spelen. Jottem.

Conclusie en beoordeling

Hoe beoordeel je zo’n spel als dit? Aan de ene kant biedt Banjo & Kazooie: Grunty’s Revenge een geweldig avontuur, afgezien van de slechte eindbazen. Aan de andere kant heb je dit spel in een dag uitgespeeld. Daarnaast is er bijzonder weinig om voor terug te komen, tenzij jij zo’n speler bent die ieder voorwerp wil vinden. Dit spel is het dus nog niet helemaal voor mij, maar ik zal wel alle andere Rare spellen nauwlettend in de gaten houden.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Engine
 • Bewegingen
 • Muziek
 • Humor
 • Authentieke sfeer
 • Minpunten
 • Eindbazen
 • Hoogteverschillen
 • Belabberde levensduur

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Dat dit spel, die al zolang in productie was, maar matig uitblinkt, is ook een bepalende factor bij het cijfer. Een 7 is dan ook misschien het maximum wat een titel als deze mag krijgen..

 • geen spel voor mij denk ik :S. Het klinkt voor mij allemaal veel te makkelijk.

 • ach ik koop nooit zo vaak spellen op de GBA ga het wel binnekort doen .

  iemand een goed spel aan te raden ?

 • lijkt mij niks maar op de n64 was banjo egt super

 • Alweer de zoveelste tegenvallende GBA game. Man nintendo kan dan wel de marktleider zijn op handheld gebied (zwakke concurrentie?) maar de games die uitkomen is 75% van de tijd de grootste troep die er is.

 • Grootste troep die er is? Dit is gewoon een groot kwaliteitsspel, dat je snel uit hebt. Banjo en Kazooie zijn dan ook erg tof ;). De N64 delen waren echt vet!

 • Wat veel guest antwoorden ja.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren