1. Vergane Glorie

Vergane Glorie

Elke gamer die al iets langer meegaat kent het wel; games nostalgie. Spellen die je jaren terug (veel) hebt gespeeld en altijd in je geheugen blijven als een fantastische ervaring. In de meeste gevallen is het zo dat als je dan jaren later het spel er weer eens bij pakt het allemaal een beetje tegen valt omdat je onderhand een hogere standaard gewend bent van moderne games.

Één keer in het jaar á anderhalf jaar heb ik opeens weer de drang om Counter-Strike te gaan spelen. Ik heb het hier dan natuurlijk over de echte Counter-Strike, niet een van de mindere remakes zoals Condition Zero of Source. Gelukkig door Steam hoef je niet opzoek naar een CD maar kun je het spel in tijd van tien minuten gedownload en draaiende hebben. Na een beetje klooien met wat instellingen en het herschrijven van de nodige buy-binds was ik weer helemaal terug in de actie.

Ik speelde Counter-Strike enkele jaren terug heel veel. En met heel veel bedoel ik dus echt vier á vijf uur op een dag. In het laatste jaar zat ik in een gezellige en serieuze clan en waren we elke avond zogenaamde “wars” aan het spelen, oftewel wedstrijden tegen andere teams. We speelden toernooien, hielden trainingsweekenden en werkte aan diepgaande tactieken voor tijdens het spelen. In Nederland was destijds de Counter-Strike community erg levendig. Er waren heel veel teams, grote toernooien/lans en de “scene” werd ook gesponsord door verschillende grote en kleine bedrijven. Maar aan alles komt en einde en zo ook aan ons fantastische team. Het was niet echt om problemen in het team, maar elk van ons had het wel even gehad met Counter-Strike na al die jaren spelen. Vrijwel iedereen in het team stopte dan ook met spelen toen het team stopte.

Toen ik een paar weken terug me dus weer begaf in de schitterende wereld van Counter-Strike viel het me op dat er veel minder servers beschikbaar waren, en met name de Nederlandse publieke servers waren in mindere mate aanwezig. Na een paar dagen in de publieke servers te hebben gespeeld (daar begint toch elke introductie of herintroductie van een CS speler) ging ik kijken hoe het stond met de Nederlandse clans. Tot mijn grote teleurstelling zijn er vandaag de dag lang niet zoveel teams meer. Ook de sponsors zijn nergens meer te bekennen. De Nederlandse CS competitie van Clanbase was onderhand opgedoekt en alle grote toernooien en lans zijn verdwenen of gekrompen tot een paar honderd man.

Een van mijn voormalige team leden spreek ik nog regelmatig. Toen ik hem verslag deed over mijn teleurstellende herintreding in de Nederlandse Counter-Strike community was hij niet verbaast. Hij zij dat hij niet anders had verwacht, en dat het altijd zo gaat, hoe populair een spel ook is. Hij heeft natuurlijk ook gelijk, niemand speelt vandaag de dag nog Pong of Doom, ondanks dat die spellen destijds immens populair waren. Ik was denk ik gewoon te naïef om te realiseren dat Counter-Strike geen uitzondering is.

Dit artikel delen

Over de auteur