1. Sword of Mana

Sword of Mana

Wanneer je naar de naam Sword of Mana kijkt, zou je verwachten dat dit de opvolger is van de SNES hit Secret of Mana. Je raadt het al, het zit iets anders in elkaar. Sword of Mana is een remake van de Game Boy klassieker Final Fantasy Adventure. Dit spel was één van de eerste pogingen van Square om de Final Fantasy franchise om te zetten naar een ander genre. In Japan zou dit spel door het leven gaan als Seiken Densetsu. De Europese naam voor dit spel zou Mystic Quest worden. Square zou nog twee opvolgers maken op de SNES. De eerste daarvan kennen wij als Secret of Mana.

Hoewel we over een remake praten is het misschien eerbiediger om over een compleet nieuw avontuur te praten. De verhaallijn en de hoofdpersonen zijn hetzelfde gebleven, maar dit spel is zijn voorganger op alle overige punten ruimschoots voorbij gestreefd.

In een notendop

Zoals gezegd is de verhaallijn volledig bewaard gebleven. Onze helden zijn uit elkaar gedreven door de slechte Dark Lord. De ouders van onze held zijn vermoord en het gehucht van onze heldin is in vlammen opgegaan. Beiden hebben ze elkaar uit het oog verloren, maar na vele jaren komen ze elkaar weer tegen. Ze besluiten om hun krachten te bundelen en het duel met de Dark Lord aan te gaan. Hiervoor moeten ze een zwaard vinden, het Zwaard van Mana.

Aan het begin van het avontuur kan de speler kiezen uit onze beiden hoofdpersonen. Helaas maakt het hier weinig uit of je voor het mannelijke of het vrouwelijke geslacht kiest. Vervolgens kan het avontuur van start gaan. Sword of Mana is een rollenspel waarin je in realtime de degens met de vijanden moet kruisen. Overigens zijn er nog veel meer wapens in Sword of Mana, want in totaal zijn er acht wapens in het spel. De speler beschikt over legio spreuken en in totaal zijn er circa vijftig side-quests.

Iets voor jou?

Hoewel het origineel al meer dan een decennium geleden verscheen, zijn de spelmechanieken wonder boven wonder overeind gebleven. Met de levensduur van Sword of Mana zit het ook wel goed, want in totaal zul je ongeveer twintig uur bezig zijn met dit spel. Wat je niet moet verwachten is een spel gebaseerd op de Final Fantasy franchise. Sword of Mana is een spel dat een hele andere weg is ingeslagen. De enige reden waarom dit spel steeds in verband gebracht wordt met Final Fantasy is er één van marketingtechnische aard.

Vanaf 18 maart zal Sword of Mana in de Europese winkels te koop zijn. Natuurlijk zul je rond die tijd een recensie op onze website aantreffen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Quote: "Dit spel was één van de eerste pogingen van Square om de Final Fantasy franchise om te zetten naar een ander genre."  Wat een onzin… Het spel bestond gewoon in JPN als Seiken Densetsu en Square heeft er een andere naam aan gegeven omdat buiten JPN de naam "Final Fantasy" gewoon groter was. In Europa heet het spel ook gewoon Mystic Quest. 3 verschillende namen voor hetzelfde spel dus.  Ook is de verhaallijn helemaal niet precies hetzelfde, want in het origineel had je maar één character om mee te spelen, die zo nu en dan bijgestaan werd door NPC's. Er was geen heldin (pas op het einde, je moest haar redden).


 • You go girl!!!! :P

 • Ik heb drie impressies gelezen en twee recensies. Jij wilt beweren dat die het allemaal bij het verkeerde eind hadden?

 • stijl!!!!!!!!!

 • @Megaman:  Lees eens wat andere sites dan alleen InsideGamer. IGN bijvoorbeeld:  "Sword of Mana is not an entirely new product. Brownie Brown, Nintendo's second party development team, went back to the original Seiken Densetsu Game Boy design (the precursor to Secret of Mana released in the US as Final Fantasy Adventure) and reworked the story, levels, and gameplay to create a more contemporary game."  Sword of Mana is gebaseerd op Seiken Densetsu, maar bijna alles is anders.
 • Dat heb ik gedaan maat: IGN, GameSpot, PU, N-Gamer en GameSpy you name it.  Seiken Densetsu was de Japanse naam, en onder Final Fantasy Adventure kwam die in de states. Was een Game Boy spel, dus logischerwijze is er een hoop veranderd. Dat die in Europa uit kwam onder de naam Mystic Quest wist ik niet. Maar dat staat ook niet in de PU en de N-Gamer, die hebben het ook gewoon over Final Fantasy Adventure. Zij hebben dat spel ook nooit gespeeld, net als ik.  Maar het staat er gewoon goed volgens mij hoor:

  Sword of Mana is een remake van de Game Boy klassieker Final Fantasy Adventure. Dit spel was één van de eerste pogingen van Square om de Final Fantasy franchise om te zetten naar een ander genre. In Japan zou dit spel door het leven gaan als Seiken Densetsu. Square zou nog twee opvolgers maken op de SNES. De eerste daarvan kennen wij als Secret of Mana.Alleen dat van Mystic Quest staat er niet in, maar dat heb ik nergens kunnen vinden. • Mjah, maar het staat er dus niet helemaal goed, aangezien SD eerder was dan FFA. En die naamsverandering er puur was om de naamsbekendheid in de USA.  Maar goed. SoM is een verplichte aanschaf voor mij, al was het om nostalgische redenen.

 • Leuke game maar wel te langdradig..  Offtopic: Lelijk topplaatje :P

 • Zal ik jou eens op je bakkus timmeren collega :). Ik heb al 788 topplaatjes gemaakt voor IG2, dan kunnen er ook wel wat minderen tussen zitten. Morgen is deze toch alweer van de voorpagina verdwenen ^_^.

 • Roy heeft wel gelijk Megaman. Final Fantasy Adventure / Mystic Quest is gewoon het eerste deel uit de Seiken Densetsu reeks. Uit marketing overwegingen kreeg het de Final Fantasy naam mee, het was immers een totaal onbekent spel voor een nogal marketing gevoelig systeem. Om diezelfde redenen werden ook de SaGa Gameboy spellen omgedoopt tot Final Fantasy Legends in de VS en Europa.

 • Lijkt me wel een coole game. Ben nog nooit echt toegekomen tot die Mana games maar zolang ze geen gekke dingen proberen te doen is Square IMO de beste developer ter wereld.

 • ik moet dit spel hebben :D ik zit er nou al een tijdje op te w88 ik wil het hebben ik moet het hebben :P

 • dat je nix hebt kunnen vinden over dat het hier mystic quest zou heten is omdat het ook helemaal geen mystic quest heet. voor zover ik ze altijd in de gamewinkel heb zien liggen werden ze altijd FF adventures genoemt.  Mystic quest is ook weliswaar van square, maar was voor zover bekend bij mij dus geen FF adventure, maar een op zichzelf staand spel.  De mystic quest die later ook op de Snes verscheen is ook niet dezelfde als die op de gameboy  maja, ontopic, must have voor mij, weer een rpg waar ik hooked aan kan worden ;)
 • Doomtrain: FFA en MQ voor de GB zijn/waren dezelfde games :)

 • Edit: Roy was me te snel af. Hij heeft wel gelijk ;P  De Europese versie van FF Adventure heet wel degelijk Mystic Quest en is precies hetzelfde spel als Seiken Densetsu en Final Fantasy Adventure. Check deze link voor meer informatie: http://blake.prohosting.com/coleco/series/releases.html

 • Nou staat het er volgens mij wel goed tussen zo.  Bedankt voor de feedback allemaal.

 • Hmm…. ik heb SOM een tijdje geleden uitgespeeld, en ik kan je zeggen dat het echt een goeie spel is geloof me ;)

 • ik zit meer op golden sun 3 te wachte (als ie er nog komt)

 • ik denk niet dat er een golden sun 3 komt aangezien het verhaal afgesloten is na deel 2?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren