1. De PS3 gaat het winnen van de 360

De PS3 gaat het winnen van de 360

Voordat je verder leest, ik probeer zo objectief mogelijk te blijven. Ik weet dat niet alles wat je aangaande dit onderwerp zegt objectief is en kan zijn, maar doe mij een plezier en onderbouw je reactie. Je mag het met mij oneens zijn, graag zelfs, maar ga niet als een kip zonder kop jouw console verdedigen. Ik nodig je uit mijn standpunt aan te vallen, prove me wrong om het zo maar te zeggen, maar doe het met beleid. Oké? Here we go...

David Reeves, de baas van Sony's game-division heeft onlangs in een interview een aantal uitspraken gedaan. Eén van deze uitspraken was dat de PlayStation 3, net als zijn voorganger, meer dan 100 miljoen consoles gaat verkopen. Reeves baseert zijn uitspraken door de verkopen van de PS3 naast die van de PS2 te leggen en om fair te zijn, de onafhankelijke bronnen geven hem gelijk. Kijk maar eens naar deze chart van vgchartz.com:

Wat we hier zien zijn de verkopen van de PS2, PS3 en de 360 naast elkaar gezien vanaf launch day van iedere console. En ja, we zien dat de PS3 en PS2 verkopen bijna één op één met elkaar oplopen. Het scheelt misschien nog geen 500.000 stuks onderling (ter info: van de PS3 zijn er afgelopen week zo'n 300.000 verkocht dankzij MGS4). De 360 verkocht er in dezelfde tijd zo'n 3 miljoen minder.

Stel je nou voor dat Sony op deze weg verder gaat en het ontwikkeltraject van de PS2 aanhoudt voor de PS3. Dat houdt in dat er binnenkort nog wat vaste toppers uitkomen zoals Final Fantasy en Gran Turismo en over een paar jaar een PSThree (verkleinde, goedkopere en iets betere versie van de PS3) inclusief prijsverlaging neerzet. Dan zie ik het zo gebeuren dat ze de 100 miljoen verkopen waar Reeves het over heeft halen of zelfs voorbijstreven.

Bovendien heeft de PS3 naar mijn mening een veel gevarieerdere gamescollectie. Noem voor jezelf maar eens vijf games op voor de PS3 die je persé zou willen spelen en doe hetzelfde voor de 360. Hoe vaak heb je hetzelfde genre opgenoemd in de vijf titels van de PS3? En hoeveel shooters heb je opgenoemd bij de 360? Ik denk dat veel mensen tot de conlcusie moeten komen dat de 360 het zeker tot nog toe vooral heeft moeten hebben van de shooters.

Op zich geen probleem, maar zitten wij (de gamers) wel te wachten op shooters? We weten dat japanners er sowieso niet veel mee hebben. We weten ook dat Europa, in tegenstelling tot Amerika, altijd meer een PC-spelende regio is geweest (al sinds de jaren '80). Tevens kunnen we zien dat veel Xbox-exclusives ook op de PC uitkomen. De logica zou zeggen dat een hoop gamers de 360 aan de kant laten liggen ten faveure van de PC. De echte console games zoeken ze dan wel via de PS3, veel meer dan de amerikanen zouden doen.

Al deze dingen duiden er volgens mij op dat de PS3 de slag met de 360 gaat winnen. Dat de Wii qua absolute verkopen gaat winnen staat uiteraard buiten twijfel. Maar voor de echte gamer zal de Wii toch voornamelijk de console zijn die je sowieso in huis hebt staan, naast één van de twee andere systemen, simpelweg vanwege de prijs en wellicht de druk vanuit de familie voor een gezinsconsole. Toch denk ik dat, zeker na bovengenoemde releases van FFXIII en GT5, de PS3 de 360 voorbijsteekt en gelijk op blijft gaan met PS2 verkopen. Zeker als de prijs nog wat lager is gezakt (eventueel in combinatie met PSThree).

Dus hieronder mogen jullie reageren op mijn stelling: De PS3 gaat de strijd winnen van de 360.

Dit artikel delen

Over de auteur