1. Club Football 2005 spelopties

Club Football 2005 spelopties

Vorige week woonden we een presentatie van Club Football 2005 bij, in de Amsterdam ArenA. Codemasters brengt met dit voetbalspel het tweede deel uit de serie, na een slechte ontvangst van de pers in 2003. Dit jaar is er meer geluisterd naar pers, spelers en natuurlijk voetbalspelers zelf. Hierdoor zou het spel een stuk beter moeten worden, ook al verkocht het eerste deel extreem goed en behaalde het binnen korte tijd de tweede plaats op de verkooplijsten.

Verschillende versies

Net als in de vorige editie is Club Football 2005 de universele versie van het spel. Zo zul je het spel echter niet in de winkels terug vinden. In Nederland noemen we het Ajax Club Football 2005 en prijken Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Nigel de Jong, Daniël de Ridder, Maxwell en Tomas Galasek op de voorzijde. Waarom nou juist Ajax? Omdat Ajax volgens de uitgever het meeste commerciële succes kan opleveren, gezien de club in Nederland de grootste achterban zou hebben. Of er volgend jaar ook in ieder geval Feyenoord en PSV versies op de markt verschijnen, is helaas nog niet duidelijk.

Duidelijk is wel dat in het buitenland deze versies makkelijk naast elkaar kunnen verschijnen. In Spanje kunnen Barcelona en Real Madrid liefhebbers hun club in de hoofdrol zien en in Engeland krijgt de speler te maken met versies van onder andere Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Birmingham City en Newcastle United. Maar ook Bayern Munchen, AC Milan, Juventus, Celtic en nog veel meer ploegen zijn van de partij. Elk spel is in zijn oorsprong hetzelfde, maar krijgt een ander jasje en de club die in de hoofdrol speelt, heeft een eigen modus tot z’n beschikking.

Spelopties

Die eigen modus is de Carrièreoptie. Hierin kun je een eigen speler creëren en proberen met hem in het eerste elftal terecht te komen. De speler kan op veel verschillende gebieden aangepast worden zoals lengte, gewicht, haarstijl of kleur ogen. Een soort The Sims in een voetbalspelletje dus. Aan het begin krijgt de speler duizend punten tot zijn beschikking om allerlei kwaliteiten van een speler toe te voegen. Dit is nog niet veel, maar tijdens het spelen van de modus komen er steeds weer punten bij en kunnen we ons personage op diverse punten verbeteren.

In de hierboven beschreven modus neem je zelf controle over jouw gecreëerde speler. Er is daarvoor een ‘roep-om-de-bal’-knop ontwikkeld waardoor de computergestuurde spelers jou de bal kunnen toespelen. Uiteraard speel je in de andere spelmodi zoals oefenwedstrijden en toernooien wel gewoon met een heel team. Naast de standaardopties zijn er overigens ook scenario’s toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is de kwartfinale tussen Ajax en AC Milan. Voorkom dat Ajax in de laatste minuut ten onder gaat en leidt het team dus naar de halve finale.

Creditsysteem

Door een hattrick te scoren of andere speciale acties te doen in een wedstrijd, kunnen credits verdiend worden. Deze credits kun je als speler opmaken aan allerlei leuke dingen in het spel. Zo is er een stickeralbum van de betreffende club en zijn enkele andere opties vrij te spelen. Op het veld zelf kunnen we gebruik maken van Precision Trigger. Dit betekent dat de speler zijn voetballer wat langzamer kan laten lopen om zo meer controle over de bal te hebben. Daarnaast is het mogelijk een ‘135-graden’ pass te versturen naar een medespeler.

Club Football 2005 zal hoe dan ook goed verkopen en Codemasters heeft in ieder geval moeite gedaan om er een beter spel van te maken. Zondag kan Mark concluderen of dit ook inderdaad gelukt is.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • allemaal oud

  • ?

  • Carriere is best leuk bedacht, alleen had ik beter geen spits kunnen maken want dan krijg je vet weinig ballen :P

  • rlx ik ook:D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren