1. Pro Evolution Soccer 4

Pro Evolution Soccer 4

Sinds vier jaar domineert Konami de voetbalspellenmarkt. PES biedt de speler totale vrijheid, laat het realisme overheersen en laat spelers voetbal beleven zoals het hoort te zijn. Met Pro Evolution Soccer 3 werd niet alleen een wederom verbeterd spel neergezet, maar kwamen de verkoopcijfers ook omhoog gekropen. Helaas konden we als fanatieke spelers wel wat foutjes ontdekken. Zo werkte de handsbal frustrerend, werd de voordeelregel niet goed toegepast en was de controle over spelers nog steeds niet helemaal perfect. Daarnaast kampte PES met het probleem dat het weinig tot geen licenties had (zo waren de clubnamen niet echt) en daardoor de massa niet aan kon spreken.

Met het onlangs uitgebrachte Pro Evolution Soccer 4 voor de PlayStation 2 zijn deze foutjes zo goed als verdwenen. Konami heeft wederom een goed spel neergezet, al zullen de verschillen niet al te groot zijn. Dat is dan ook waar we ons op willen richten. Wat is er zoal veranderd aan het nieuwste deel uit de PES-serie en zijn dit echte verbeteringen of juist niet?

Technisch beter

Zoals elk jaar heeft de serie weer een visuele optater gekregen. De stadions zijn mooier, er zijn meer verschillende soorten velden en de shirtjes zijn gedetailleerder. Daar blijft het echter niet bij, gelukkig. Zo valt gelijk op dat er aan de animaties gewerkt is. Spelers bewegen realistischer, vallen mooier en appelleren zoals ze dat in het echt doen. Vooral bij overtredingen vallen de verbeteringen op; een speler wordt niet meer steeds op dezelfde manier neergehaald, maar kan op diverse manieren struikelen en vallen. Bovendien kan er in het daaropvolgende tussenfilmpje een opstootje ontstaan of moet de speler van het veld gedragen worden voor een blessurebehandeling. Na deze behandeling kan hij overigens vaak gewoon weer mee doen.

Een andere toevoeging is het feit dat de scheidsrechter op het veld meeloopt. Dit is niet van belang voor de speelbaarheid, maar maakt het geheel wel weer realistischer. Deze scheidsrechter past ditmaal wél op de juiste manier de voordeelregel toe en de handsbal is gelukkig zo goed als verdwenen. Ook de nieuw gekochte licenties werken trouwens aan dit realisme mee. De Italiaanse, Spaanse en Nederlandse competities zijn in z’n geheel te spelen. De andere clubteams hebben nog geen echte clubnamen, maar bevatten grotendeels wel echt bestaande spelers. Enkele landenteams, waaronder het Nederlands elftal, moeten het nog doen zonder echte namen.

Meer diepgang

Toch zijn de bovenstaande toevoegingen niet genoeg om elk jaar de aanschaf van een nieuwe versie te rechtvaardigen. Als geen ander begrijpt Konami dit en ze hebben dan ook flink gesleuteld aan wat andere aspecten. Zo heeft het passingsysteem meer diepgang gekregen. Door tegenwoordig kort op de passingknop te drukken, speelt de speler de bal naar een speler die dichtbij staat. Wordt deze knop echter langer ingedrukt, dan wordt geprobeerd een speler te bereiken die veel verder weg staat. Hierdoor is het mogelijk meer variatie in het aanvalsspel te leggen. Zeker als we bedenken dat de steekpass ook wat makkelijker te hanteren is; spelers lijken meer gevoel in de bal te kunnen leggen.

Dat is dan ook het grootste verschil met de voorgangers. De bal rolt niet meer over een vast pad en reageert realistischer op het veld (en de weerseffecten) en tussenkomst van spelers. Schiet bijvoorbeeld na een hoekschop van afstand op doel en zie hoe realistisch de scrimmage is. Sowieso is het schieten van afstand wat leuker geworden. De bal zal minder snel hoog gaan en bijvoorbeeld iets eerder naast het doel verdwijnen. Hetzelfde geldt voor vrije trappen, die ook met een aangever genomen kunnen worden. Deze aangever kan de bal opzij leggen en de nemer kan vervolgens schieten. Deze methode kan voor echte kanonskogels zorgen en is bovendien erg leuk om te zien. Verder is het mogelijk juist de aangever onverwachts uit de draai op doel te laten schieten, al heeft mij dit persoonlijk nog weinig succes opgeleverd.

Betere balans

Start een bekerronde op in de vorige delen en je komt tot de conclusie dat de op papier slechte teams aardig ver kunnen komen en dat de topteams soms alles verliezen. Dat was vrij irritant, want zo kwam je in enkele belangrijke wedstrijden nogal eens tegen Slowakije of wat voor land dan ook te staan. Hier is ook verandering in gebracht. Kwalitatief goede teams zullen meer de aanval kiezen of in ieder geval dodelijker zijn voor de goal dan de wat mindere teams. Deze kiezen voornamelijk de verdediging en proberen met wat slappe counters schade toe te brengen.

Dat komt enigszins ook omdat goede spelers meer in het voordeel zijn in PES4. Een snelle aanvaller kon in de vorige delen tijdens een sprint met de bal aan de voet gewoon nog ingehaald worden door een langzame verdediger. Dat is niet meer. Als Henry een langzame speler heeft gepasseerd, krijgt die verdediger negen van de tien keer geen tweede kans meer. De bedoeling is dus om tactisch goed te gaan staan en niet te snel te happen. De tegenstanders denken hieraan en dat maakt het lastiger om individuele acties uit te voeren. De sleutel tot succes is dan ook het snel rond laten gaan van de bal en met veel variatie de verdediging van de tegenstander pijn doen. Net als in het echt dus.

Perfect?

En dan begint langzaam het cijfer ‘10’ in je hoofd rond te spoken. Is Pro Evolution Soccer 4 eigenlijk niet zo goed dat het een perfecte score verdient? Nee, dat dus helaas nog niet. De PlayStation 2-versie kampt allereerst met enkele technische problemen. De slowdown tijdens corners en enkele vrije trappen is storend, de laadtijden zijn minder lang maar nog steeds alles behalve kort, het commentaar is vrijwel niet verbeterd en er ontbreekt nog steeds een online mogelijkheid. Verder zijn de keepers wel wat zekerder geworden op schoten, reageren ze realistischer (de animaties zijn ook mooier), maar halen ze nog steeds klungelachtige fratsen uit zoals bij een één-tegen-één-situatie wel uitkomen en vervolgens niet op de bal duiken. De Xbox-versie kan volgende maand heel wat van die zaakjes nog verbeteren en bevat wel die online optie. Of die controller echter geschikt is, moet ook nog maar blijken.

Conclusie en beoordeling

None

Pro Evolution Soccer 4 doet bijna alles goed. Het speelt geweldig, het heeft enkele foutjes uit het vorige deel verbeterd en ook nog eens wat onverwachte zaken sterk verbeterd. Het is jammer dat Konami de online mogelijkheden niet op de PlayStation 2 kon realiseren, maar voor de rest hebben we echt totaal niets te klagen. We geven bij InsideGamer geen cijfers achter de komma. Zouden we dat wel doen, dan had PES4 waarschijnlijk ongeveer nog zeven tienden extra gekregen. Iedereen met ook maar een beetje interesse in voetbal of voetbalspellen kan deze titel met de ogen dicht aanschaffen!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Heleboel verbeteringen
 • Nederlandse competitie
 • Realisme op en top
 • Minpunten
 • Geen online optie
 • Commentaar nauwelijks gewijzigd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • deze wil ik echt wel hebben heb nog geen voetbal spel :)

 • We geven bij InsideGamer geen decimalen. Zouden we dat wel doen, dan had PES4 waarschijnlijk ongeveer nog zeven decimalen extra gekregen.

  Een 9.7 dus. Waarom dan geen 10? Beetje afronden kan geen kwaad. (En nee, een 10 betekent niet 'perfect spel', maar gewoon de maximale score.)  En Pro Evo, tja, ik ben het soort persoon dat Red Card Soccer leuker vindt dan Pro Evo 3 - voor realisme trap ik liever een echt balletje.

 • Goede recensie, maar een beetje loze opmerking over de Xbox controller… Natuurlijk vinden PS2 bezitters de dualshock controller beter, maar ik heb zelf het idee dat dit excuus vooral wordt gebruikt omdat zij ook wel zien dat PES 4 op de xbox gewoon beter wordt. Als de voorgaande delen op de xbox waren verschenen en dit het eerste deel voor de PS2 zou zijn geweest zou het precies andersom zijn en zou men zeggen dat de xbox controller geschikter is voor PES 4. Ik heb zowel een PS2 als een Xbox en in bijna alle opzichten vind ik m'n controller S prettiger dan m'n dualshock..

 • mooie recensie voor een mooi spel.

 • Tsja… Dat bedoel ik dus… Het voelt anders en daarom voelt de dualshock beter… De analoge stick voelt idd anders aan. Die voelt bij een dualshockcontroller gewoon kut. En de knoppen zijn een kwestie van smaak waarbij ik persoonlijk vind dat er niks mis is met de knoppen van de xboxcontroller, maar ook niet met de PS2 controller.

 • klaas, hou gewoon je mond…….  Feit is dat de controls van de PES serie perfect zijn afgestemd op de controller van de ps2.  En iedereen die de controls op de ps2 gewend is zal moeite hebben met de xbox besturing.


 • Heb genoten van je review(klasse). En zo'n spel verdient wel een lekker cijfer.

 • @ k2: geen 10 omdat ik eerst de Xbox-versie eens wil testen. Wellicht dat die een heleboel dingen beter doet en dan wel een tien kan krijgen? Ik weet het nog niet, nog een maandje wachten dus.  @ klaas: is geen loze opmerking want de Xbox controller gebruikt de Witte en Zwarte knop ipv twee extra triggers. Die zitten allereerst op de oude Xbox-controller vreselijk in de weg (kort op de rest van de knopjes) en bij de S-controller zitten ze nou ook niet op een ideale positie. Dit is geen kritiek op de Xbox-controller (ik vind de S-controller echt extreem goed) maar ik denk dat de Dual Shock nou eenmaal geschikter is voor PES. Bovendien zet ik hierin alleen de verwachtingen die je oppikt bij PES-liefhebbers, ik zeg niet dat die controller nu al afgeschreven kan worden. Het gaat me verder ook niet om gewenning of iets dergelijks want ik kon ook goed wennen aan de GC-controller (WE6: FE). Maar toch schoot ook die te kort voor PES, simpelweg te weinig goed liggende knoppen.  @ Allessandro: bedankt.


 • misschien moet het puntensysteem maar weeer eens veranderen.

 • de xbox versie heeft geen slowdowns met corners enzo en laadtijden zijn veel sneller vanwege harde schijf en natuurlijk online play :)

 • GOTY, de Xbox-versie dan he ;)

 • ''de xbox versie heeft geen slowdowns met corners enzo en laadtijden zijn veel sneller vanwege harde schijf en natuurlijk online play :) ''  Hoe weetje dat,is de xbox versie al uit ?d8 niet…..kan dat je m eerder hebt  On-topic

  Ik heb weinig problemen gekend met ps2 versie.Van die slowdowns heb ik egt weinig gemerkt,als je bij opstarten 50 hertz kiest merk je weinig van.Verder is het natuurlijk de best footie game ever en alleen op ps2 komt hij goed tot zijn recht.Ten eerste controlles zijn egt handiger zeker als je op ps2 wel s gespeeld hebt snap je wat ik bedoel.De graphics kan op xbox net smoother zijn so what t gaat om gameplay ;)

  Ben niet jaloers op xbox versie maar trots dat xbox gamers deze game ook niet hoeven te missen.Thats it! peace
 • Ik heb Winning eleven 8 gespeeld op de PS2, en dat was nog veel erger met de lag met een corner dus het is al heel erg verbeteerd.

 • Maar slowdowns horen gewoon niet in het spel te zitten. Het is gewoon irritant.

 • Dit is gewoon een fantasties spel dat pas 4 jaar bestaat en in die 4 jaar beter dan Fifa Football games is geworden en dat is een hele prestatie vind ik. En het is een heel mooi spel.

 • helaas zaten ze wel in WE8..het spel moest z.s.m. af zijn voor de Asia Cup. (Om lekker te cashen natuurlijk :))

 • Tja. Bij 60 hertz had ik ook af en toe slowdowns vooral als je op het goal aan het beuken ben. Zet gewoon op 50 hertz en het loopt weer als een trein zonder bladeren op het spoor. Voor de rest is dit spel gewoon het beste voetbalspel wat de Playstation 2 momenteel te bieden heeft. En dan nog mensen die FIFA 2005 de hemel in prijzen omdat de namen kloppen en grafisch beter er uit ziet. Gelukkig zit er in PES4 en hele uitgebreide edit mode.

  Nu alleen nog een site waar de originele namen opstaan en dan ben je al een heel eind verder:-).

 • heb hem net 1 week ik kan er niet meer achter vandaan komen is egt verslavend die moet je zkr kopen

 • Ik heb hem. Hij is cool.

 • Ik w8 gewoon op de x-box-versie. ik heb de ps2 versie al gespeeld bij een vriend en het is konami weer gelukt om het spel nog beter te maken. Eindelijk een paar 'egte' competities. Tot die tijd speel ik gewoon fifa 2005, een best wel toffe voetbalgame(vooral dat first touch) maar pes4 is tog een paar stappen verder.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren