1. Tribes: Vengeance

Tribes: Vengeance

Eén van de stille toppers van het vierde kwartaal van dit jaar is zonder twijfel Tribes: Vengeance. Tribes: Vengeance is de derde telg in de Tribes serie en heeft alle potentie om één van de beste multiplayer schietspellen van dit jaar te worden.

De eerste twee Tribes titels uit 1999 en 2002 zijn beide ontwikkeld door Dynamix, een studio van Sierra. In 2001 was Sierra jammer genoeg genoodzaakt om Dynamix te sluiten om onbekende redenen. Sierra had echter nog wel de rechten van Tribes in handen en wist dat hier geld mee te verdienen was. Daarom werd er in 2002 begonnen aan een nieuwe titel in deze serie door Inevitable Entertainment (sinds een paar weken onderdeel van Midway). Het spel werd echter geschrapt omdat er toch te weinig interesse bleek te zijn voor een commercieel succes. Nu, in 2004, komt Vivendi weer met een nieuwe Tribes, van een nieuwe ontwikkelaar: Irrational Games.

Irrational Games had de taak om een spel te creëren wat de nog altijd actieve Tribes 2 community wist te boeien, maar gelijk ook interessant moest zijn voor het grote publiek. Er werd gekozen om gebruik te maken van de Unreal Engine 2. Op deze manier kon de ontwikkelaar zich vooral richten op het spel zelf in plaats eerst een nieuwe engine te moeten maken. Tribes is uniek en zal dat altijd blijven. Ieder persoon die bekend is met één van de spellen uit de serie zal dit kunnen bevestigen. Uitgerust met een jetpack en één paar speciale glijd/skischoenen, zul je jezelf al vliegend en glijdend door de online speelvelden voortbewegen. Er kan gekozen worden uit drie soorten harnassen; light, medium en heavy, light is snel maar zwak, terwijl heavy de tegenovergestelde eigenschappen heeft.

Er is een aantal wapens beschikbaar waarvan je er maximaal drie op één moment kunt meedragen. De Disc Launcher is echter een wapen waar geen één speler zonder kan en is ook gelijk het meest kenmerkende wapen van de hele Tribes serie. Dit wapen schiet blauwe discs die ontploffen wanneer ze iets raken. Omdat deze discs echter niet zo snel zijn als gewone kogels, zul je ze goed moeten timen met de bewegingen van je vijand. Deze basis-gameplay van vliegen, glijden en disc schieten is hetgeen wat veel spelers op afstand heeft gehouden bij voorgaande games. Dit speelprincipe vergt gewoon wat tijd om te leren, ook in Tribes: Vengeance. Heb je dit principe echter eenmaal onder de knie, dan gaat er een wereld voor je open en maak je kennis met één van de meest uitgekiende games ooit ontwikkeld.

Nu genoeg over wat Tribes is en waarom het zo uniek is. Tijd om Tribes: Vengeance zelf eens te bekijken. Eén van de moeilijkste taken die Irrational Games kreeg van Vivendi, was een singleplayer modus maken voor een multiplayer spel. Niet alleen omdat hierdoor het spel makkelijker te leren is maar ook omdat een spel dat alleen online kan, over het algemeen wat minder goed verkoopt omdat het publiek veel kleiner is. Zoals de naam al zegt, gaat Tribes over stammen. De singleplayer modus gaat over het conflict tussen deze stammen. Er zijn twee tijdlijnen; het heden en het verleden. Er is in het verleden het één en ander gebeurd waar in het heden duidelijkheid over word gezocht. Het spel wordt de hele tijd afgewisseld door in-game filmpjes waarin het verhaal en de personages beter naar voren komen. Je speelt steeds met andere personen, andere harnassen en uiteraard andere wapens. De kunstmatige intelligentie van de computer gestuurde vijanden is niet bijzonder goed. Niet dat je dit echt merkt, want het gaat voor het grootste deel gewoon om glijden, zweven en schieten, en dat doet de vijand wel.

De multiplayer is hetgeen waar het de echte Tribes fans natuurlijk om draait. Er zijn vijf soorten speelmodi aanwezig in het multiplayer gedeelte. Deze verschillen van een round-based deathmatch genaamd Battle tot een voetbal variant genaamd Ball. Negentig procent van alle servers draait echter Capture the Flag, en dit is dan ook de speelmodus waar het allemaal om draait. In Tribes: Vengeance gaat het alleen wel wat verder dan vlaggetje stelen. Je maakt als speler duidelijk de keuze of je gaat aanvallen of verdedigen. Een aanvaller moet snel en flexibel zijn terwijl een verdediger een heavy armor zal gebruiken in combinatie met een sterk wapen. Bij de basis van elk team staan ook een aantal voorwerpen zoals automatisch vurende machinegeweren en mijnen die je kunt uitzetten om je basis beter te verdedigen. De multiplayer is toch nog steeds het hart van het spel, en terecht want deze blijft heel lang leuk.

Grafisch is Tribes: Vengeance erg stabiel. De Unreal Engine 2 is optimaal benut, maar verwacht geen grafische hoogstandjes. De singleplayer modus maakt gebruik van een goed physics -systeem en mooie technieken zoals bumpmapping. Deze zijn in de multiplayer weg gelaten om het spel wat beter te laten draaien. Zoals we al eerder zagen in andere spellen, is de Unreal Engine 2 uiterst stabiel, ook in Tribes: Vengeance. Iedereen met een degelijke PC kan dit spel dus goed draaien.

Conclusie en beoordeling

None

Tribes: Vengeance is, in mijn ogen, één van de betere multiplayer titels die we dit jaar voorbij hebben zien komen. Zoals ik al eerder zei, vergt het spel misschien iets meer tijd om te leren dan andere schietspellen, maar deze tijd zal het zeker waard zijn. Een mooi stabiel spel wat een aanrader is voor iedereen die van Unreal Tournament houdt met wat meer denkwerk.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • goed verhaal
 • Tribes is en blijft uniek
 • verslavend
 • Minpunten
 • vergt enige tijd om te leren

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • zoveel mb ram heb ik niet :(

  Speel tribes 2 nog wel is, maar deze kan ik niet draaien haha

 • Testsysteem <<<< een testsysteem, dus niet persé een vereiste

  P4 2.4 Gig, 1024MB Ram, Ati Radeon 9800 Pro

 • De eerste tribes, wat heb ik daar toch prachtige herinneringen aan. Was m'n eerste online shooter. :)

 • Ik heb de multiplayerdemo verrot gespeeld, dit spel ga ik dus echt halen.

 • Sega, ik draaide het spel op res van 1024 met alles high glad,als jij dus op 800x600 draaid met medium kan het mss wel. Probeer de demo's is zou ik zeggen, top spel.

 • Single player is super, multiplayer vindt ik een beetje tegnvallen tegenover tribes 2

 • Als extra minpunt, de boxart..

  Maar goed, de game trekt me niet, heb nooit echt van Tribes gehouden

 • boxart???

  Je bedoelt het hoesje ofzo??

  Als ik juist heb wat je bedoelt kan je daar toch moeilijk een - punt voor geven.

 • wel een goede spel dit

 • lijkt me echt wel rlx spel

 • Box is idd niet zo mooi, maar ik schrijf over het spel niet te verpakking ;)

 • Er is een singleplayer en multiplayer demo, raadpleeg onze database maar voor de bericht geving er over, moet je op het plaatje lings bovenaan het artikel klikken.

 • Was ook maar een grapje over de box, natuurlijk geen echt minpunt

 • vond tribes2 toch wel een tikkeltje beter

 • Dit vond ik persoonlijke de leukste FPS die ik op de E3 heb gespeeld. Lekker veel actie, lekker veel snelheid. Heel tof spel!

 • daarom is een console cool want dan hoef je niet van videokaarten te wisselen. Elk platform heeft natuurlijk zijn voor en nadelen :)

 • @ Sega:

  Er zijn veeeelen die geen 1024 Ram hebben. het gemiddelde is toch nog 512 denk k. En het zou wel raar zijn als ie daar niet op te spelen is

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren