1. FIFA Football 2005

FIFA Football 2005

Misschien heb je de reclames wel gezien. Een kort filmpje met de voetballers Buffel, Bouma en Van der Vaart die, na de bal in een leeg doel te hebben geschoten, zichtbaar ongemakkelijk de welbekende slogan van EA Sports uitspreken. Het hoort allemaal bij de marketing van Electronic Arts, die ervoor zorgt dat FIFA elk jaar weer met een straatlengte voorsprong de best verkopende voetbalreeks van het seizoen is. Maar toch zijn niet alleen de slimme marketingtechnieken de reden voor al deze successen. FIFA zelf is op z’n tijd best aardig en weet niet voor niets een behoorlijke massa mensen te vermaken. FIFA 2004 was helaas een bittere teleurstelling, maar dankzij een flink aantal verbeteringen in FIFA 2005 heb ik mijn enthousiasme voor de serie weer hervonden.

Een probleem waar FIFA 2004 mee kampte, was de minimale vrijheid waarmee je je acties uitvoerde. Je kon in de aanval nooit eens een opening forceren of op de flanken eens lekker met de bal dartelen, want daarvoor waren de verdedigers te goed en jouw spelers te slecht. In FIFA 2005 kan dit wel: je kunt verdedigers voorbij sprinten, via bewegingen er langs komen of de bal in de kluts meekrijgen. Ook het geven van een steekpass wil soms helpen, waardoor je al meteen het idee hebt veel meer mogelijkheden te hebben bij een aanval.

Er is echter een toevoeging die voor nog meer variatie in je aanvalsspel zorgt: first touch control. Hierbij kun je de bal in één keer meenemen in de gewenste richting, die je aangeeft met de rechterstick. Staat er toevallig een mannetje in die looprichting, dan kun je die speler met een beetje geluk ook nog passeren. Dit ziet er niet alleen erg soepel uit in de herhaling, maar is ook erg leuk én effectief om te doen. Deze snelle balcontrole zorgt ervoor dat iedere wedstrijd anders is. Voorheen scoorde je in FIFA vaak identieke doelpunten, maar in FIFA 2005 is dit veel minder vaak het geval. Soms keek ik bij een actie echt op: via een uiterste sliding of dankzij een bekeken lobje scoren, dat was me niet eerder overkomen met FIFA. Of een schot dat via de lat en de paal uit het doel ketst, het kan tegenwoordig allemaal.

Over het algemeen ben ik dus dik tevreden over de gameplay van FIFA 2005. Het verdedigen is hetzelfde als in voorgaande jaren, hoewel het lastiger is om de bal af te pakken van de tegenstander. De kunstmatige intelligentie van de tegenstander weet namelijk veel beter te combineren, zoals dat in het echte voetbal ook gaat. Jammer dat de intelligentie van je medespelers dan weer niet zo hoog ligt, waardoor je je zou kunnen storen aan spelers die weigeren diep te lopen.

Overigens is er nog een punt waar eens aan gewerkt moet worden: afstandschoten. Wanneer je van afstand schiet, is het gewoon een kwestie van geluk of de bal doel treft. Vaak schiet je gewoon recht vooruit; hoog over en ver naast het doel. De bal richting meegeven is onmogelijk. En de frustraties kunnen hoog oplopen wanneer je voor de zoveelste keer op dezelfde wijze de bal hopeloos overschiet. Jammer, want af en toe scoor je zeer fraai van afstand, maar hier komt dus simpelweg geluk bij kijken.

Veranderingen zijn er dit jaar niet alleen op het gebied van gameplay. Nieuw is dit jaar ook het Nederlandse commentaar door Evert ten Napel en Youri Mulder. Op het begin erg leuk, maar al snel gaat de kinderachtige verslaggeving van Evert ten Napel irriteren. Daarbij werken de analyses van Youri Mulder eerder op de lachspieren dan dat er serieus kritische kanttekeningen bij het vertoonde spel worden gemaakt. Gelukkig kun je nog wel Engels commentaar inschakelen. Het vlotte gebabbel van John Motson is een verademing in vergelijking met de Nederlandse verslaggeving, hoewel het grotendeels hetzelfde is als vorig jaar. Ik zie dit Nederlandse commentaar dan ook als een begin: het idee is leuk, maar moet beter worden uitgewerkt. Ik ben op dit vlak nu al benieuwd naar volgend jaar.

Dit jaar is er een recordaantal competities in het spel verwerkt en alle spelers zijn uiteraard ingedeeld bij de juiste clubs. De Nederlandse eredivisie is er weer bij, helaas ontbreekt het Nederlands elftal (opnieuw). Erg jammer, want het is heel leuk om de levensechte animaties en gezichten van de voetbalhelden te zien. Visueel gezien is het op dat punt dus wel in orde, hoewel de spelers nog wel ietwat houterig en ‘gemaakt’ overkomen. Ook het publiek kan tegenwoordig toch echt wel wat beter.

Qua opties kent FIFA 2005 ook een aantal aangename verbeteringen. Het leukste is de carrière, waarin je vijftienen seizoenen het trainersvak uitoefent. Je begint bij een laag geklasseerd voetbalteam, waarmee je door goede resultaten kunt opwerken naar steeds betere clubs. Positief vond ik ook het gemak waarmee je nu zelf competities en toernooien kunt opzetten. Het komt de afwisseling ten goede als je zo nu en dan ook eens een Europese topcompetitie creëert. Ook mede hierdoor slaat de verveling in FIFA 2005 minder snel toe. Noemenswaardig is overigens ook de mogelijkheid om jezelf te creëren en te plaatsen bij een club. Het állerleukste is de toevoeging van online opties op de PlayStation 2 en Xbox; doe mee aan toernooien en ontdek dat het spel hierdoor een nog een stukje langer leuk blijft!

Conclusie en beoordeling

None

FIFA 2005 is dankzij een groot aantal vernieuwingen een prima voetbaltitel geworden. De algemene gameplay is verbeterd, de first touch control komt uitstekend uit de verf en er zijn meer dan genoeg (online) opties waarin je je voetbalkunsten kunt uitproberen. Natuurlijk kan het op sommige punten nog wel een stukje beter, maar over het algemeen is het gewoon een feit dat de serie enorme vooruitgang heeft geboekt. Evert ten Napel zou zeggen: ‘‘Je moet EA nageven dat het niet opgaf. Ze bleven maar proberen de kwaliteit te verhogen, en nu lukt het ook!’’.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • First touch control werkt goed
 • Goede, minder voorspelbare gameplay
 • Nederlands en Engels commentaar
 • Levensechte spelers door veel licenties
 • Online opties
 • Minpunten
 • Visueel kan het beter
 • Schoten zijn nauwelijks te richten
 • Nederlands commentaar snel irritant

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • wel een redelijke voetbal game

 • EA is op de goede weg, PES is nog steeds veel beter met het spelletje.

 • kan aan mij liggen maar een 8 voor een sportspel dat je maar een maand intensief speelt is eigenlijk te laag. Zeker in dat genre mag je een langere gameplay toch zeker als de norm stellen.  Echter, in vergelijking met het punt voor club football is een 8 wel weer redelijk (niet dat ik het met dat punt eens was maar dat terzijde).  Fifa heeft wel degelijk potentie, maar dat heeft het al jaren, de echte doorbraak laat wel erg lang op zich wachten.


 • Je bedoelt dat een 8 voor een sportspel dat je een maand intensief speelt te hoog is? Tsja, met sportspellen is het sowieso moeilijk om aan te geven hoe lang je erover zult doen. Bij mezelf heb ik in ieder geval dat ik FIFA al een maandje intensief speel, daarna zal ik het ook nog wel af en toe spelen (voornamelijk multiplayer), maar minder vaak.

 • mja vind ik persoonlijk dan he, dat is dan dus mijn eigen mening (moest je schijnbaar erbij zeggen voor sommige mensen dus bij deze).  Sportspellen zijn voor mij toch het soort spellen die lang speelbaar moeten zijn, zeker in tegenstelling tot spellen met een verhaallijn. Maar doet er niet bij af dat Fifa wederom een stap in de goede richting doet qua gameplay.

 • pff 8 voor een 2 jaar oud spel, is gewoon kleine update voor die van vorig jaar, en het jaar daarvoor, en het jaar daarvoor, en uiteraard het jaarvoor, en het jaar wat daarvoor kwam ook.

 • ik ben zelf geen voetbal fan maar dit is gewoon en slecht spel er is niks verbeterd van de vorige delen, daar moeten ze echt wat aan gaan doen

 • FIFA 2005 zou de 2004 versie worden, maar hij was nog niet af en werd toch gereleased (dat heb je met EA).

 • EA zit op de goede weg, maar of ze ooit de PES-serie in gaan halen lijkt me niet. Maar dat hoeft ook niet, Fifa is (haast altijd), ondanks de fouten, een leuke game en deze editie is dat zeker ook. Ik ga hem alleen niet halen, omdat ik PES4 al heb en die toch wel mijn voorkeur heeft

 • 2 woorden: Kut SPEL

 • Het ziet er nog lelijk uit ook.

 • Heb demo gespeelt en het is inderdaad wel aardig. Beter dan de verleden versies. Heb wel PES4 gekocht want die vind ik persoonlijk veel echter aamvoelen…

 • Fifa is bagger de echte gamer weet PES is da GAME

 • FIFA is helemaal niet kut. FIFA speelt prima. Gewoon een lekkere soccergame.

 • Wanneer komt IG eens met impressie's /reviews over de online play?

 • FIFA is voor degene die PES te moeilijk vinden sneu als je dan gaat zeggen dat FIFA de beste is. Het enigste dat beter aan FIFA is dat ze alle licenties hebben(PES net niet) en dat ie online kan . Op alle andere fronten ruled PES. PES krijgt niet voor niets in alle bladen en sites een (veel)hoger cijfer dan FIFA.

  mijn cifers:FIFA 2005 7.0

  PES 4 9.0

 • Ik heb dit spel op de PC gespeeld, en na 2 potjes er weer afgeknald….Dramatisch.

 • pes4 is wel een betere spel,maar ik heb fifa 2005 voor een week mogen testen.ik kan wel zeggen hij is beter dan 2004,maar wat me het meeste aan spreekt is het maken van je mannetjes,dat was de eenege reden om deze spel te speln,in het begin is het wel moeilijk ,maar later begin je het leuk te vinden,en als je je zelf hebt gemaakt,dan lijkt het ook echt dat je in de wedstrijd zit,dat is genoeg reden om hem te kopen!!!!!!!

 • ik vind het opzicht wel een mooi spel alleen hadden de graphics wat beter gekund, goede hoop voor volgend jaar!

 • Was m'n eerste game, viel nog mee.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren