1. Panfluit Hero!!

Panfluit Hero!!

Tegenwoordig hoor je iedereen alleen maar spreken over Guitar Hero en Rockband, dé games op het gebied van muziek. Helaas heb ik niet genoeg geld (lees zin) om een van de twee games aan te schaffen. Zo’n plastic gitaartje weet mij gewoon niet genoeg te boeien. Gelukkig kwam er voor mij dan ook een perfect alternatief en wel in de vorm van Panfluit Hero. Eenmaal de game afgerekend en thuis aangesloten op mijn Xbox 360, kon mijn lange weg als Panfluitist beginnen.

In Panfluit Hero (PH), speel je met jonge Spaanse panfluitist Guillermo. Op een dag loopt onze jonge fluitist over straat, als er een oude man voor zijn voeten bezwijkt. Guillermo ondersteund de man en deze vertelt hem dat hij is gezonden door de god van de panfluit, genaamd Pan. De oude man was al zijn hele leven op zoek naar Guillermo, omdat Pan op zoek was naar een waardige tegenstander. Voordat Guillermo het op mag nemen tegen de God van de panfluit, moet hij zichzelf eerst bewijzen door verschillende fluitisten uit te dagen en zo zijn skills te bewijzen.

Waar je in spellen als Guitar Hero en Rockband nog met plastic gitaartjes met knoppen er op bezig bent, moet je in PH met een heel ingenieus systeem aan de gang. De bijgeleverde panfluit werkt namelijk door middel van tril-gevoelige haartjes en minuscule microfoontjes. Net als bij gitaar varianten, komen er van boven in het scherm verschillende noten (kleuren) naar beneden gevallen. In plaats van op knopjes te drukken, is het in PH de bedoeling dat de speler op het juiste moment lucht door de fluit blaast en zo de haartjes laat trillen. Tijdens het spelen komen er nog allerlei verschillende varianten op deze noten voorbij vliegen en op zo’n moment moet de speler een klank produceren met zijn of haar mond. Deze kunnen variëren van een lage lange, tot een hoge maar korte klank. Dit zorgt dan weer voor de nodige variatie tijdens het spelen.

Natuurlijk moet de game wel genoeg leuke nummers kennen, anders zal niemand het aanschaffen. Gelukkig is hier goed over nagedacht en de line-up is echt subliem. Bands als Metallica, Queens of the Stone Age en Guns N’ Roses hebben speciaal voor PH een serie nummers opgenomen die geheel gebaseerd zijn omtrent de panfluit. Waarschijnlijk denk je nu “hoe gaat dit ooit vet klinken?”, maar ook hier heeft de ontwikkelaar weer de nodige foefjes voor bedacht. Je kunt je panfluit namelijk upgraden met allerlei verschillende functies. Zo kun je een elektrische panfluit aanschaffen met je ervaringspunten of wanneer je liever van de zware tonen houd, kun je voor een basfluit gaan.

Tijdens jouw reis over de wereld, zul je verschillende fluitisten tegenkomen. Deze variëren van de Roemeense panfluitist Gheorghe Zamfir, een leerling van de legendarische Fanica Luca tot de enige echte Matthijs Koene. Als grapje hebben ze ontwikkelaars ook nog een battle tegen niemand minder dan Slash. Dit is een van de dingen die PH ook anders maakt dan zijn concurrentie, met de humor zit het dus wel snor!

In de inleiding zeg ik “aansluiten”, maar dit is niet helemaal waar. De panfluit is namelijk geheel draadloos. Dit voorkomt een wirwar van draden en zo hoef je ook niet dichtbij je console en dus ook je tv te staan. Helaas kent dit wel nadelen, het bereik van de fluit is namelijk niet bijster ver. Als men verder als drie meter van de console staat zal er enige lag ontstaan en dat is toch behoorlijk jammer.

Daarnaast kent de game nog wat andere nadelen. Zo zal de fluit na enige tijd verslijten en zullen er nieuwe haartjes in moeten worden geplaatst of een geheel nieuwe fluit moeten worden aangeschaft. De game is helaas ook vrij kort, na 35 nummers is het einde al bereikt. Gelukkig is de replay waarde erg groot en kent de game, net als zijn gitaar varianten, verschillende moeilijkheidsgraden. En als je dan echt helemaal klaar bent met de singleplayer, kun je altijd nog online gaan. Deze modi zijn identiek aan Guitar Hero, alleen speel je ditmaal dus met een fluit.

Conclusie:

Panfluit Hero is een van de meest intuïtieve games van de afgelopen jaren. De game laat zien hoe je met een panfluit toch nog keihard kan rocken en de medewerking van verscheidene artiesten, draagt daar ook zijn steentje aan mee. Qua line-up is de game ook ijzersterk, alleen is het jammer dat de game maar weinig nummers kent. De fluit doet zijn werk goed, al is de verbinding niet altijd even goed en zal de fluit na verloop van tijd ook verslijten. Al met al is de game gewoon een topper die iedere muziek liefhebber in zijn collectie moet hebben!

+ Uniek in z’n genre

+ Goede line-up

+ Goede humor

+ Intuïtieve controls

- Kort

- Verbinding fluit en levensduur hiervan

9+

Dit artikel delen

Over de auteur