1. Evil Genius

Evil Genius

Evil Genius is een strategiespel met een smaakje. Een aangenaam smaakje, dat wel. De titel verschilt namelijk nogal van wat we gewend zijn. Zoals de titel al doet vermoeden, ben je deze keer geen held die alles op alles zet om de wereld te redden. Nee, je bent de snoodaard die de wereld probeert te vernietigen. Dit doe je vanaf je geheime basis, die op een onbewoond eiland is gevestigd. Met behulp van grote stapels dynamiet blaas je kamers uit de rotsen, om zodoende je geheime basis op te zetten. In dit geval kan je de gameplay nog wel het beste vergelijken met Dungeon Keeper en Theme Hospital. Je bouwt een groot aantal kamers, waarvan sommige van meer nut blijken dan anderen.

Zo is er de Control Room, het hart van je zelfstandige onderneming. Van hieruit plan je de missies die je onderdanen dienen te volbrengen. Ook de Freezer is uiterst belangrijk, omdat de landen die je aanvalt agenten, militairen of zelfs superhelden naar jouw eiland sturen om je tegen te houden, en het laatste dat we willen is een eiland bezaait met lichamen van agenten. Ook zijn er kamers te bouwen die niet direct nut hebben, en ook vaak zonder personeel zitten. De Library is hier een voorbeeld van. Hier kunnen je onderdanen studeren, zodat hun intelligentie op pijl wordt gehouden. Probleem is echter dat je de onderdanen niet direct kunt besturen. Zo zal de kamer niet vaak gebruikt worden, ook al is de intelligentie van je onderdanen laag.

De eenheden die je wel kunt bedienen zijn je superschurken en je eigen boze zelf natuurlijk. Als je zelf een kamer inwandelt, heeft dat positieve invloed op de onderdanen die op dat moment in de kamer zijn. Ze zullen zich gaan uitsloven, en zo hard mogelijk gaan werken. Ook je superschurken zijn belangrijk, want je onderdanen alleen kunnen de vloedgolf van agenten die je eiland komen inspecteren niet aan.

De missies die je uitvoert op de wereld hebben natuurlijk een doel. Dat doel is ‘werelddominatie’, en om dat te verwezenlijken moet de wereld je natuurlijk eerst kennen. Voer veel boze daden uit, en de hele wereld rilt bij het horen van jou naam. Maar er zitten ook andere missies bij. Zo moet je bijvoorbeeld burgers ontvoeren en ondervragen. Ontvoer bijvoorbeeld een bewaker, onderwerp hem aan een streng verhoor en je zult bewakers kunnen trainen.

Het spel heeft dus een heerlijk concept, en de gameplay is goed. Maar helaas zitten er ook enkele irritaties (fouten kan ik het niet noemen) in. Zo heb je maar twee eilanden waar je een basis op kunt bouwen. Daarnaast kun je ook zoveel kamers bouwen dat je soms een beetje de weg kwijtraakt. Over kamers gesproken, het verwijderen van kamers is nogal frustrerend. Bij een eerste speelsessie zal je bijvoorbeeld een te kleine Freezer of Control Room bouwen. Simpelweg de boel opblazen zit er niet in, je zal eerst al het apparatuur dat in de kamer staat moeten verplaatsen of vernietigen, voordat je de kamer kunt vernietigen of aanpassen.

Wat ook vervelend is, is de taakverdeling van je onderdanen. Je kunt ze trainen tot bewakers, wetenschappers of dienend personeel. Bewakers zullen voornamelijk je basis moeten beschermen, maar tot mijn ongenoegen zit de helft in de Control Room gegevens in te voeren, terwijl wetenschappers hier veel beter in zijn. Wat zeker een gemis is, is de multiplayer optie. Graag had ik online in teamverband van de wereld een puinzooi willen maken, of enkele eilanden vrienden op willen blazen.

Wat overigens ook aandacht verdient, is de grafische presentatie. Het spel ziet er simpel maar degelijk uit. Nergens grafische kwaliteit van hoog niveau, maar door een eigen look ziet het er toch erg leuk uit. Het spel heeft overigens ook een humoristische ondertoon, net als Dungeon Keeper en Theme Hospital. Datzelfde geldt voor de geluidseffecten. Je onderdanen mompelen in een onbekende taal, maar door hun lichaamstaal weet je toch waar ze het over hebben. Zie bijvoorbeeld een onderdaan de moonwalk doen als hij een gevangen ondervraagt. Dat werpt (op z’n minst) een flinke glimlach op je gezicht.

Conclusie en beoordeling

Evil Genius heeft een prima insteek, en heeft nergens grote minpunten. Echter, er zitten flink wat vervelende kleine puntjes in. Ook had ik graag een multiplayer gezien, maar vooralsnog vermaak je jezelf prima met dit spel.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Innovatief
 • Humor
 • Interesante gameplay
 • Minpunten
 • Kleine irritaties
 • Geen multiplayer
 • Na verloop van tijd saai

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Lijkt me wel geinig!

 • Ik heb hem al gespeeld en jah hij is inderdaad niet echt supergoed maar de eerste paar dagen zit je er wel behoorlijk lang achter. Het spel heeft iets waarvan je zegt ik start hem tog nog een keertje op.

 • saaai lijkt me

 • Origineel concept.

 • Lijkt me zeker een leuk spel :-) . Het is eens wat anders, en volgens mij redelijk goed uitgewerkt, op die kleine foutjes na waar je al over sprak.

 • Spike snapt hem! Dankzij het orginele concept start je hem vaak op, en ben je er lang mee bezig. Maar na verloop van tijd ga je toch op zoek naar een ander spel.

 • dit spel is gewoon te leuk

 • Had er toch meer van verwacht, maar het is toch een geinig gamepje geworden

 • Vind er geen hol aan. 4/10

 • je moeder daar vind ik geen hol aan

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren