1. Uit opa's oude doos

Uit opa's oude doos

Dit is de eerste, en misschien wel enige (we'll see how it goes), log waarin ik jullie kennis laat maken met films, boeken, series, games, muziek en wat dan ook wat ooit eens indruk op mij gemaakt heeft. Ik zal proberen deze indrukken op jullie over te dragen. Wie weet, misschien steek ik jullie wel aan... Geniet ervan.

Nou heren, ga er maar even voor zitten, want opa gaat een verhaaltje vertellen. Opa gaat terug naar de goeie ouwe tijd, de tijd dat opa nog een klein opaatje was. Nou goed, misschien overdrijf ik, maar laten we het er maar op houden dat sommigen onder jullie op zijn minst nog in de luiers zaten toen ik ooit, via ons publieke bestel, kennis maakte met een miniserie.

Heren, dit was niet zo maar een miniserie, neen, ik heb het over The Stand. The Stand is gebaseerd op een boek van Stephen King en gaat, zoals zo veel van zijn verhalen, over de ultieme strijd tussen goed en kwaad. Het verhaal begint met een uitbraak van een dodelijk virus, Captrain Trips genaamd, bio-engineered virus door de Amerikaanse overheid in één of ander ondergrondse bunker. Dit virus roeit binnen no-time bijna de gehele wereldbevolking uit. De mensen die over blijven hebben al snel visioenen, twee verschillende om precies te zijn. De eerste betreft een oud vrouwtje, goed over de honderd jaar oud, die in opdracht van God de mensen tot haar huisje te midden van een maïsveld roept (en later naar het stadje Boulder). De tweede betreft een man, Randall Flagg, het best te beschrijven als een renegade cowboy, die de mensen naar Las Vegas roept. In werkelijkheid is Flagg echter de verpersoonlijking van de Duivel.

Het is aan al deze verschillende mensen de taak om naar de plek van hun keuze te gaan. Sommigen zullen kiezen voor Las Vegas, anderen voor het omaatje, liefkozend Mother Abagail genoemd. Het eerste deel van het verhaal handelt over de reis van de verschillende mensen naar één dezer plaatsen. We maken onder andere kennis met de jonge twintigers Frannie Goldsmith en Harold Lauder, die in hetzelfde gehucht zijn opgegroeid. Harold is al zijn hele leven verliefd op Frannie, Frannie ziet hem uiteraard niet staan. Bovendien is ze heimelijk zwanger van haar ex-vriend, wat e.e.a er natuurlijk niet makkelijker op maakt. Zeker als je bedenkt dat ze zojuist haar vader heeft zien lijden en sterven aan het virus.

Daarnaast maken we kennis met Stu Redman, inwoner van een stadje dat economisch aan de afgrond staat, en ihet stadje waar de eerste grote uitbraak van het virus is. Stu en zijn beste vrienden worden opgepakt door de Health-gestapo en opgesloten voor testing. Al snel zijn al zijn vrienden dood, behalve Stu, die zit echter opgesloten terwijl alle doctoren en zusters om hem heen sterven. Uiteindelijk weet Stu te ontsnappen door zijn doktor, inmiddels doodziek en hevig hallucinerend, te overmeesteren. Onderweg naar Mother Abagail ontmoet hij een oudere man, Glen Bateman, die samen met zijn hond en Stu verder trekt.

Dan zijn er nog Larry Underwood en Nadine Cross, Larry is een muzikant die zojuist zijn eerste hit heeft gescoord en al de opbrengst daarvan al heeft verbrast aan drugs, drank en vrouwen. Als de eerste schuldeisers zich melden vlucht hij naar zijn moeder in New York. Als het virus toeslaat is het dan ook aan Larry om te voet uit New York te komen. De stad staat immers helemaal vast met auto’s, lijken incluis. Onderweg ontmoet hij Nadine Cross, een mooie jonge vrouw en de twee schijnen elkaar te diggen. Echter wordt Nadine geplaagd door visioenen van Flagg, die haar heeft uitgekozen als bruid.

Ten slotte zijn er Nick Andros, een doofstomme, maar zeer intelligente man en zijn nieuwe beste vriend Tom Cullen, die mentaal gestoord is. Die samen op de fiets richting Mother Abagail trekken.

Eenmaal aangekomen in Boulder/Las Vegas kan het niet missen dat Randall Flagg er op uit is Mother Abagail’s nederzetting van de wereld te vegen. Daarom begint hij al snel met spionnen in hun midden te plaatsen. Daarnaast prepareert hij bommen en straaljagers om de boel de lucht in te blazen. Wat volgt is een geweldig verhaal met veel menselijk drama, plot twists en één van de beste conclusies die ik ooit heb mogen lezen.

Als dit jullie nog niet geprikkeld heeft om kennis te maken met The Stand, dan rest mij alleen nog het posten van een tweetal YouTube videos. De eerste is de intro van de miniserie, met het magistrale (Don’t fear) the Reaper van Blue Öyster Cult en de tweede is een fan-video met wat scenes uit de serie.

Ik raad eenieder van jullie aan nog morgen naar de boekhandel te gaan en het boek te halen. Het is zonder meer het beste boek van King en misschien wel het beste boek ooit geschreven. De miniserie is ook de moeite waard, maar het is een low-budget productie en doet weliswaar zijn best, maar haalt de kwaliteit van het boek helaas (net) niet.

Opa heeft gesproken.

Dit artikel delen

Over de auteur