1. GTA: San Andreas

GTA: San Andreas

Goed, beter, best: Grand Theft Auto III, Grand Theft Auto: Vice City en Grand Theft Auto: San Andreas. De laatst genoemde titel is uit en weet de hype waar te maken.

In het spel maakt de speler kennis met Carl Johnson. Deze Afro-Amerikaanse jongen heeft een zwaar leven achter zich. Hij groeide op in de ghetto van Los Santos, waar hij de dood van zijn broer in de schoenen kreeg geschoven. Als gevolg hiervan vluchtte hij naar Liberty City, om pas na vijf jaar terug te keren in Los Santos. De reden van zijn bezoek is de laffe moord op zijn moeder. Eenmaal aangekomen in de zonnige stad maak je kennis met je (andere) broer, je oude gangleden en een tweetal corrupte agenten, die jou dwingen een aantal smerige klusjes op te knappen. Nadat je met iedereen kennis hebt gemaakt, besluit je om de gang in ere te herstellen. Tijd om op de straat op te gaan.

Als je voor het eerst in een auto stapt, valt de radio meteen op. Het paradepaardje uit de GTA serie is aanwezig en weet ook deze keer te overtuigen. Toen bekend werd dat je in San Andreas de rol van een zwarte man ging spelen, was ik bang dat dit betekende dat je alleen maar ‘zwarte’ muziek kon verwachten. Op zich heb ik hier helemaal niks op tegen, een Dr. Dre of 2Pac gaat er altijd wel in, maar gelukkig is ook aan de liefhebbers van andere muziekgenres gedacht. Zo is er een rock-, een techno- en zelfs een countryzender te vinden. En voor de liefhebbers is er natuurlijk ook het praatprogramma op WCTR, dat weer garant staat voor een aantal grappige conversaties. Bovendien zul je op de radio een aantal bekende karakters tegen komen, zoals Lazlo en de lovedoctor Fernando.

Naast deze uitstekende soundtrack, alleen om die reden kun je het spel al kopen, is het Rockstar wederom gelukt om een aantal geweldige stemacteurs in te schakelen. Samuel L. Jackson is de meest bekende naam en weet zeer goed te overtuigen in de rol van politieagent Tenpenny. Maar ook het hoofdkarakter zelf, Carl Johnson, een stem die wordt verzorgd door de onbekende rapartiest Young Maylay, klinkt lekker. De stemmen weten de speler te boeien, waardoor je nog verder in het spel gezogen worden.

Een ander sterk punt uit de Grand Theft Auto serie is de humor. Ik baalde dan ook behoorlijk toen ik na twee uur spelen moest concluderen dat het veel te serieus was. Gelukkig wordt het allemaal luchtiger als je Los Santos verlaat en de serieuze ‘nigga’s’ tijdelijk achterlaat. Al snel leer je tal van nieuwe, grappige karakters kennen. Zo kun je genieten van een op S&M; kickende Mexicaanse, een geflipte hippie en een Engels bandlid, die de hele dag aan zijn hengst loopt te sjorren.

Zoveel te doen

Er valt in San Andreas enorm veel te doen. De wereld is verdeeld in drie verschillende steden, met daartussen in nog allemaal kleine dorpjes en echt overal valt wel wat te doen. Zo zal je je in Los Santos vooral bezighouden met je gang en met hen probeer je dan jouw territorium uit te breiden. Dit doe je door het vechten van zogenaamde gangwars. Een concept wat heel simpel en leuk is. Hierbij is het de bedoeling om alle vijandige gangleden in een gebied uit te schakelen. Dit kun je proberen in je eentje te doen, maar het is ook mogelijk om een aantal van jouw volgelingen op te trommelen en samen met hen er op los te schieten. Afhankelijk van het respect dat je afgedwongen hebt, kun je meer volgelingen meenemen, zodat je uiteindelijk iets van acht bikkels achter je reet aan hebt lopen. Helaas is hun intelligentie niet zo best en komen ze wel eens in de vuurlinie terecht.

Naast alle opdrachten is het natuurlijk ook altijd leuk om er gewoon op los te klooien. Zo kun je, nadat je je vliegbrevet hebt gehaald, of over een muur bij het vliegveld van Los Santos bent geklommen, een vliegtuig pakken om al vliegend de boel te verkennen. Naast de Dodo, die we nog uit Grand Theft Auto 3 kennen, zijn er deze keer ook een aantal andere vliegtuigen te vinden. Zo kan er achter de knuppel van een sproei-, transport- of passagiersvliegtuig en zelfs een straaljager worden gekropen. Verder is het natuurlijk ook nog altijd mogelijk om de fiets, waarbij je op de X-knop moet rammen om te sprinten, de auto, variërend van een kart tot aan een monstertruck of de motor pakken. En omdat er zoveel te zien is, zal je je geen enkel moment vervelen.

Wapengekletter

De agressievelingen onder ons kunnen met San Andreas ook hun lol op. Er zijn minder wapens dan in Vice City, maar in mijn ogen valt er genoeg plezier mee te beleven. De belangrijkste toevoeging is de dolk, waarmee je mensen kunt besluipen om vervolgens hun keel door te snijden: een gameplay element dat ook in een aantal missies gebruikt zal worden en waarmee de speler de keuze krijgt tussen grof en subtiel geweld. De eerste keuze zorgt voor snelle actie en tegelijkertijd meer tegenstand, terwijl de tweede meer tijd kost, maar waarbij er geen alarmen afgaan en je dus minder tegenstanders tegenkomt.

Een andere belangrijke verbetering ten opzichte van Vice City is hoe de wapens gebruikt worden. Waar je vroeger alleen op een vijand kon locken, kan je nu met elk wapen precies zo richten zoals jij wilt. Hierdoor is het makkelijker geworden om bijvoorbeeld een headshot uit te delen. Verder is het mogelijk om strafend, dus met geweer in houding van links naar rechts al zijstappend, te lopen, zodat je nooit verast kan worden.

Eigenlijk heb ik maar één negatieve opmerking ten opzichte van San Andreas en dat betreft het visuele aspect. Het spel is in dat opzicht hetzelfde gebleven, met als kanttekening dat de pop-up is verergerd. Het spel is er niet minder speelbaar door, maar kan soms wel irritant overkomen en bovendien oogt het niet al te mooi. Maar op dit minpuntje na, heb ik niets op het spel aan te merken.

Ik zou nog een heleboel positieve dingen kunnen zeggen over San Andreas, maar dat doe ik niet. Ontdek het zelf maar! En wil je toch meer weten, lees dan het achtergrondartikel waarin we dieper ingaan op de verschillende dingen die in de Grand Theft Auto wereld te beleven zijn.

Conclusie en beoordeling

None

Nadat we de positieve en negatieve punten tegen elkaar hebben opgewogen, hebben we besloten om het hoogste cijfer, het cijfer 10, aan Grand Theft Auto: San Andreas te geven. Een tien staat bij ons niet voor perfectie, maar een tien staat voor een unieke en optimale spelervaring. In onze ogen is San Andreas dat. Het spel biedt een geweldige soundtrack, humor, een grote wereld, enorm lange speelduur, verscheidenheid aan missies en transportmiddelen, een verbeterd wapengebruik en ga zo maar door. San Andreas is het beste spel dat ik dit jaar heb gespeeld, en ik denk niet dat ik in 2004 nog iets beters zal spelen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Soundtrack
 • Enorm veel te doen
 • Meer dan 100 missies
 • Minpunten
 • Visueel niet verbeterd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Volgens mij komt het visuele minpunt door de PS2 en werken ze eraan om die foutjes weg te halen in de PC versie.

  Lets hope so. :P  Topgame, ik kijk uit naar de PC versie!

 • en ik naar de xbx versie:P

 • :O een 10 gek! een 10!

 • Overrated. Dit spel is mss een 9 waard, maar zeker geen 10.

 • Ik was ook voor een 9, zitten hier en daar wat kleine foutje, spel is iets te zwaar voor de PS2, regelmatig low fps en vallen er veel dingen weg.

 • zozo… word nu wel moeilijk…halo 2 halen of gta san andreas??,.,..

 • Een 10!!! Wat! Misschien toch wel halen dan.

 • Een 10 is overdreven. Geen enkel spel is perfect. Maar een 9 en een insiders choice is het zeker wel waard.

 • een 10?:| ik hoop dat ie heeeeel snel op de xbox komt:)

 • @vreuj: "Een tien staat bij ons niet voor perfectie, maar een tien staat voor een unieke en optimale spelervaring."

 • Is wel een leuk spelletje maar geen 10 waard…….  9 offzo………..

 • Het loont de moeite de recensie te lezen in plaats van direct op het cijfer af te gaan, en hard te roepen dat een 10 onterecht is hoor :).

 • Beste spel dat je kunt krijgen op de PS2 dus in mijn mening gewoon een 10 waard. Wie heeft er gezegd dat een 10 perfectie betekent?

 • Idd, perfecte spellen bestaan niet, maar dit spel is het hoogst haalbare zeker waard. Goed werk!

 • Wie geeft om graphics als je hier gewoon zoveel lol aan kunt beleven? Het is echt niet storend lelijk als je eenmaal bezig bent. Dit is echt het beste spel om te halen op dit moment!

 • Wow een 10. ik heb het spl ook gekocht, heb het nog niet gespeeld omdat mijn zusje er maar niet mee ophoud, is een goed teken dus.

 • -admin- Hou eens op! -admin-

 • uniek en optimaal zou ik het zelf niet noemen. Ik snap de beredenatie in de recensie en ik snap dat jullie de 10 zelf terecht vinden.  Echter ondanks alle toevoegingen is het spel niet uniek, het is GTA en het concept blijft in de basis hetzelfde aan de voorgaande delen, daarom is het naar mijn mening niet uniek.  De pop-up is op sommige momenten hinderlijk, dat belemmert de ervaring en dus is die niet optimaal.  Vandaar dat het spel naar mijn mening de 10 niet waard, ondanks dat het tot nu toe het beste ps2 spel ooit is. wanneer de pop-up problemen bij de xbox/pc versie eventueel worden weggewerkt komt het spel pas echt dichtbij de 10.
 • We vloeken gewoon in de stijl van het spel. Heb je soms ook sommige dialogen uit het spel gesmeten -_-  (doe dat dan op het forum, heeft verder niks met deze recensie te maken)

 • na een paar dagen spelen ga ik akkoord met die 10.

  Ongelooflijk hoe uitgebreid deze game is.  En apen die klagen over de graphics die mogen de boom in.

  Graphics zijn mooi genoeg voor deze game en zorgen niet voor ergernissen.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren