1. R.I.P. Gabriëlle Cevat

R.I.P. Gabriëlle Cevat

Ja dames en heren, het is weer tijd om in te gaan zetten. Nederland is voor de zoveelste keer in korte tijd opgeschrikt met een volstrekt overbodige moord. Tenminste, als we daar inmiddels nog van kunnen spreken, opgeschrikt, het lijkt zo langzaamaan de normaalste zaak van de wereld.

Voor de nieuwsvreemden onder jullie, ten eerste schaam je, hier kort wat er is gebeurd. Gabriëlle Cevat, een 28-jarige hoofdagente bij politie Amstelveen, was gisteren onderweg naar het bureau voor een nachtdienst. Soms moet dat, zeker bij de politie, en misschien zat ze wel lekker meezingend met een liedje in haar autootje in het vooruitzicht een lekker rustig nachtje te gaan draaien. Het mocht helaas niet zo zijn. Onderweg spot ze namelijk een slingerende BMW, die na navraag bij de centrale gezocht blijkt te worden i.v.m. een delict eerder die dag. Gabriëlle twijfelt geen moment en houdt de BMW staande. Achter het stuur heeft ze misschien, of misschien ook niet, nog net tijd om een 49-jarige man van Arubaanse afkomst zijn geweer te zien richten.

Als de politie arriveert na telefoontjes van mensen uit de buurt, vinden ze een lege BMW en een hevig bloedende Gabriëlle bijna dood op de grond aan. Meerdere kogels in het bovenlichaam werden haar korte tijd later in het VU ziekenhuis fataal.

De dader van deze laffe daad zit inmiddels vast en is, uiteraard, geen onbekende van de politie. Waarom het nodig was de agente neer te schieten zal wel weer een raadsel blijven. De rechter en OM zullen vast iets vinden in de richting van moeilijke jeugd, drugs- of drankprobleem of andere dergelijke zaken. Wellicht uitlokking door de agente in burger, die zich wel identificeerde als agent.

We gaan dus weer inzetten op de te geven straf. Ik begin, drie jaar, waarvan één voorwaardelijk met dwangverpleging. Wie biedt er minder?

Ik stel voor dat we massaal van het kabinet en tweede kamer eisen dat ze terugkeren van reces en per direct de strafmaat in Nederland omhoog pompen.

R.I.P. Gabriëlle Cevat, sterkte voor je collega’s, vrienden en familie. Moge de dader de straf krijgen die hij verdient.

Dit artikel delen

Over de auteur