1. Applematiseren

Applematiseren

Vrijdag 4 juli. Mijn Apple Macbook Pro kwam binnen. Jammer genoeg was ik niet thuis. En kwam ik pas 2 uur 'avonds thuis. Toen was het tijd om te beginnen met Applematiseren

Ook ik ben ten prooien gevallen, net als bijna de gehele redactie van IG (op uitzondering na), voor het prachtige design en het mooiere besturingssysteem. Meteen als je de PC... Mac opstart zie je maar hoe simpel als is. Niet allerlei ingewikkelde zooi invullen. Nee, binnen 7 minuten is jou Mac bijna helemaal op wens. Goed misschien is 7 minuten overdreven aangezien het voor mij op dat moment al kwart over 2 was. Maar het ging in ieder geval rap.

Ik kon uiteindelijk pas op maandag rustig gaan zitten achter mijn Mac en toen bleek maar weer hoe moeilijk ik dacht. Want alles is gewoon simpeler als Windows. Ik moet zeggen dat iedereen zei van: “ Ja, je bent binnen een half uur wel gewend aan het systeem”. Nou nee. Ik denk dat ik het na een dag pas echt door had allemaal. Maar het gaat vrij snel dat is zeker waar.

Wennen moest ik wel aan bepaalde dingen. Zo heeft safari een geheel andere lettertypen dan Internet Explorer en is het ook allemaal iets kleiner. Tevens zal geen enkele window scherm vullend zijn. Ook dat het licht van mijn Mac automatisch word aanpast, als het donker word. Het zijn eigenlijk allemaal kleine veranderingen die toch het verschillen maken.

Een paar functies vind ik echt prachtig. Dashboard, Spaces en de werkbalk (nadere toelichting straks). Laten we even beginnen bij Dashboard. Dashboard is een soort controlroom. Je kan er zien hoe laat het is, welke dag het is, het weer voor de komende week, de beurs en ga zomaar door. Je kan dit allemaal naar wens inrichten en je kan nog een shitload aan optie downloaden van de Applewebsite.

Spaces is een functie waarbij je meerdere lege bureaubladen creëert. Je kan dus alles scheiden. In het ene vak muziek, in het andere vak msn en weer in een andere vak gewoon een game. Het kan allemaal. En als je het niet eens bent met de indeling kan je het met een paar muisklikken veranderen. Erg leuk en erg handig.

Dan hebben we nog de werkbalk waar ik zeer blij mee ben. Hoewel ik hier niet echt doel op de werkbalk onderin beeld maar meer op een andere optie. Deze optie zit bij mij rechts in de hoek. Als ik mijn pijl naar de rechterkant sleep krijg ik een prachtig overzicht van alle programma’s die openstaan. Erg vet en vele male beter dan het ongeorganiseerde zooitje onderin de werkbalk bij Windows als je vele programma’s open hebt staan.

Hoewel ik nog niet alles onderkin, kan ik nu eigenlijk met zekerheid zeggen dat ik niet meer terug wil naar Windows. Windows is gewoon in vergelijking met Mac OSX een kut systeem. Ik wil amper meer terug. Maar goed ik weet ook dat ik af en toe toch terug moet. Omdat iedereen verzot is op Windows en men bang is voor verandering. En wat word je volgende Apple product? Tja... de Iphone. Maar goed ik denk dat ik wacht totdat de hype over is. Binnenkort ben ik helemaal geapplematiseerd.

Dit artikel delen

Over de auteur