1. Resident Evil 2

Resident Evil 2

Het begon allemaal in 1996. Capcom heeft net een nieuw spel op de markt gebracht onder de naam Resident Evil. Resident Evil was het eerste survival horror spel dat op een spelcomputer is uitgekomen. Survival horror houdt in het kort in dat je jezelf door een enge en benauwende omgeving begeeft, terwijl je zo nu en dan belaagd wordt door gemuteerde mensen en dieren. Het moet gezegd worden, Alone in the Dark was het eerste spel dat het idee van survival horror verwerkelijkte, maar Resident Evil was in zijn tijd toch erg succesvol door de 3D beelden en de unieke spelomgeving.

Er zijn niet zoveel mensen die dit weten maar de Resident Evil 2 zoals wij die nu kennen was niet het originele plan van Capcom, of beter gezegd van Shinji Mikami. Er was namelijk al een Resident Evil 2 in ontwikkeling. Het spel was zelfs al flink gevorderd; geruchten gaan dat het spel zelfs al voor 70% klaar was. Shinji Mikami, de bedenker van Resident Evil, was echter totaal niet tevreden met het tot dan toe geboekte resultaat. Volgens hem leek het spel teveel op zijn voorganger en oogde het te grauw en te saai. Het doel was onder andere ook om meer zombies en meer figuren tegelijk op het beeld te laten zien en hiervoor werden de polygonen versimpeld. Hierdoor had de PlayStation dus duidelijk minder rekenkracht nodig maar de figuren zagen er hierdoor niet zo goed uit. Shinji Mikami heeft toen beslist om dit project in zijn geheel te schrappen en te beginnen met een schone lei. Dit heeft geleid tot, wat vele fans beweren, het beste deel uit de Resident Evil serie.

Resident Evil 2 speelt zich af in een (voorheen) doodgewone stad ergens in de VS waar de industrie in volle bloei staat. Dit leidt tot de komst van een aantal bedrijven. Eén hiervan is het bekende Umbrella Corporation. Plotseling werd het onrustig in de stad. Mensen stierven om onverklaarbare redenen en er werden er steeds meer vreemde schepsels gezien in de stad. De Raccoon City Police Department (R.C.P.D.) stelde een groot onderzoek in en nam een aantal nieuwe agenten aan. Leon Kennedy is een van deze agenten. Op een gegeven moment ontmoeten Leon en Claire Redfield elkaar. Ze vluchten in een politieauto maar door een incident verliezen ze elkaar uit het oog. Hier begin je met spelen, en het is je doel om uit te zoeken wat er nou eigenlijk aan de hand is in Raccoon City.

Er zijn een aantal grote verschillen te vinden in Resident Evil 2 ten opzichte van zijn voorganger. Het eerste grote verschil zijn de sterk verbeterde animaties en modellen van de spelfiguren. De verschillende spelfiguren waren niet alleen veel beter te onderscheiden, maar deze keer was er ook meer interactie met de omgeving. Als er een voorwerp in de buurt lag, keek je figuur ernaar zodat jij als speler er automatisch ook op geattendeerd werd. Dit voorbeeld zou vervolgens in vele survival horror spellen gevolgd worden. Net als in Resident Evil 1 heb je in Resident Evil 2 twee verschillende karakters waar je uit kan kiezen. In dit deel kies je tussen Leon Kennedy en Claire Redfield. Claire is de zus van de hoofdrolspeler uit het eerste deel, Chris Redfield. Het was in het tweede deel ook mogelijk om een alternatieve versie van het spel te spelen. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld eerst het spel uit kan spelen met Leon, om daarna het spel uit te spelen met Claire. Claire’s versie is op dat moment anders dan wanneer je eerst met Claire zou spelen en daarna pas met Leon. Er zijn maar een paar kleine dingen veranderd maar toch was het voor veel fans genoeg reden om het spel meerdere malen uit te spelen.

Voor veel fans is Resident Evil 2 het beste spel uit de serie. Er was ooit nog een Sega Saturn versie in de planning maar deze is helaas nooit verschenen. Resident Evil 2 is uitgebracht op de PlayStation, Dreamcast, PC, Game.Com, Nintendo 64 en GameCube. Het is in ieder geval duidelijk dat Resident Evil 2 een groot succes was gezien het grote aantal spin-offs dat er verscheen. Zo ging de serie verder met Resident Evil 3 Nemesis en er kwam er proloog uit genaamd Resident Evil Zero. Begin volgend jaar komt het nieuwste deel van Resident Evil uit op de Nintendo GameCube, waar door de vele fans reikhalzend naar uitgekeken wordt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • aardig spel resident evil…op een gegeven moment wordt het saai

 • resident evil komt toch weer terug op de ps2 !!!!!!! we need you

 • Beste resident evil ooit.  Die brede kerel die daar gedropt werd door een helecopter is de felste bad-ass guy ooit in een horror game.

  Ik moest hem nog maar even zien en ik liet mijn controller al bijna vallen van de schrik.

  Nemesis is een mietje t.o.z van die dude


 • idd jammer dat capcom RE2,3 en code veronica gewoon geport heeft naar de GC, had best mooi uit kunnen pakken met deel 2, wat imho de beste game uit de serie is :)

 • Absoluut de beste RE game ooit.

 • Op zich wel leuk. ongeweer net als Doom III. Maar dan vind ik Doom III mooier. :P Als je het een poosje hebt gespeelt begint en wet saaier te worden net als Doom III.

 • vetste stukje als je door een gang loopt en aan het einde staan een paar schermen waar je op kan kijken met beveilegings camera's.. dan skip je er een beetje doorheen tot de camera die boven de deur hangt waar je net doorbinnen kwam. Die gaat open en dan komt er ook zo'n absurd grote gast binnen… leuk geen save point te bekennen en ik stond daar met een handgun en een mes :/

 • RE: Code Veronica vind ik toch de beste in de serie.

  Kleine aanvulling: RE2 is ook op de Dreamcast verschenen.

 • Resident Evil2 is ook uitgebracht op de Dreamcast hoor.

 • RE 2 en Code Veronica waren wel de beste jah.

  Heb wel heel veel zin in RE 4 :)

 • ach ik weet niet deel 1 blijft mijn favo, en tsja zombies met bazooka's vind ik nu niet echt interresant

 • @ radic:  Wat lul je nou? Als je RE 2 voor het eerste keer uitspeelt, dan speel je hem echt niet binnen 2/3 uur uit. :/  Dit vind ik ook de beste Resident Evil tot nu toe. Ik vind dit zelfs een van de beste titels aller tijden.  Deel 1 had ik grijsgespeeld, en ik verwachtte niet dat deel 2 beter zou worden. De intro van RE2 vond ik al super en het creëerde ook een coole sfeer die de hele tijd in het spel zou blijven. Dit spel oogt ook als een hollywood-film. Alles is zeer filmisch gedaan. Vergeleken met Re1 is Re2 HUGE qua productie!  Ik hoop dat ze dit deel net zoals RE gaan remaken. RE2 op de CUbe is gewoon een wanproduct. :\


 • RE2 ook mijn eerste kennis making met survival horror spellen en zeker mijn favoriet tot nu toe uit de serie.

 • @fightclub

  je moet de graphics ook niet meer met de games van nu vergelijken

 • Na RE-remake de beste in de serie

 • jah dat wel maar je gaat me niet vertellen dat je RE serie lelijke graphics vond hebben

 • Toendertijd waren het voor de PSX erg mooie graphics maar het is natuurlijk niet te vergelijken met de spellen van nu. De ports op de Gamecube vielen jammer genoeg grafisch erg tegen, ik had een remake verwacht zoals bij deel 1. Erg jammer, gemiste kans…

 • die fightclub is zeker achterlijk?

 • die goeie oude tijden

 • Hoe kon ik de Dreamcast vergeten :D Ik heb hem er tussen gezet. Ik heb hem zelf nog wel, vreemd dat ik em vergeten was :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren