1. Oktober

Oktober

Oktober was een prachtige gamemaand. Op elk platform kwam wel een boeiend spel uit. De Xbox had Fable, de GameCube Pikmin 2, de PC Tribes: Vengeance. Maar de winnaar van deze maand is de PlayStation 2. Eigenaren van Sony's spelcomputer konden deze maand kiezen uit toppers als Toca Race Driver 2, Viewtiful Joe, WRC 4, Sega Superstars, Pro Evolution Soccer 4 en last, but not least Grand Theft Auto: San Andreas. Deze laatste krijgt de titel spel van de maand oktober. Maar we konden het niet laten om het geweldige Pro Evolution Soccer 4 links te laten liggen.

Spel van de maand

Door Jelle van Es

Grand Theft Auto: San Andreas


Uitgever: Rockstar Games | Ontwikkelaar: Rockstar North
Releasedatum: 29 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1724.jpgMotivatie: Wat valt er na onze recensie nog over het spel te vertellen? Oké visueel is het spel niet fantastisch, maar daar tegenover staat zoveel kwaliteit. Ik heb het spel inmiddels uitgespeeld. Daar heb ik zo'n dertig uur over gedaan, waarbij ik meer dan honderd missies heb voltooid. Geen enkele missie gaf me daarbij een déja vu gevoel.

Daarnaast heeft het spel geweldige humor, heerlijke actie, een oorstrelende soundtrack en tientallen verschillende voertuigen waarmee de grote wereld verkend kan worden. Kortom, een heerlijk spel, dat naast zijn tien ook de titel van de maand verdient.


Runner-up
Door Kris Boon

Pro Evolution Soccer 4
Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: KCE Tokyo
Releasedatum: 15 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2453.jpgMotivatie: Grand Theft Auto: San Andreas was deze maand ongenaakbaar, en daarom heeft Pro Evolution Soccer 4 de pech niet benoemd te kunnen worden tot beste spel van de maand. Als deze ontzettend goede voetbaltitel in een willekeurige andere maand was uitgekomen, had het hoe dan ook wel die beloning gekregen. Daarom, net als in de maand maart (waar de strijd ging tussen Far Cry en Metal Gear Solid: TTS), een Runner-up in de lijst.

Onze recensie liet al blijken dat we enorm lyrisch over Pro Evolution Soccer 4 zijn. Konami’s paradepaardje corrigeerde dit jaar een heleboel schoonheidsfoutjes uit het vorige deel en is met een uitgediept passingsysteem en betere animaties dé top binnen het genre. Dit is dan ook verplichte kost voor elke, zichzelf respecterende, voetballiefhebber!


Game Boy Advance Spel van de maand
Door Kris Boon

Grand Theft Auto: Advance
Uitgever: Rockstar Games | Ontwikkelaar: Rockstar Leeds
Releasedatum: 22 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2560.jpgMotivatie: In oktober ging de strijd op draagbaar gebied tussen de nieuwe Pokemon of de draagbare GTA. We kozen voor de laatste. Grand Theft Auto is hot en Rockstar Games maakt daar heel dankbaar gebruik van. Met de komst van Grand Theft Auto: Advance voor de Gameboy Advance kunnen liefhebbers het avontuur ook in het klein beleven. Alhoewel, in het klein? Liberty City, waarin het spel zich wederom zal afspelen, is een stuk groter dan je zou verwachten voor een GBA-titel.

In Grand Theft Auto: Advance maak je kennis met Mike, een crimineel die juist uit dit milieu wil stappen. Dat gaat niet zonder slag of stoot en Mike moet met z’n compagnon Vinnie nog wat klusjes opknappen. Als Vinnie sterft na een bomaanslag, krijgt Mike de schuld en zit de politie hem op de hielen. Aan de speler de taak om de waarheid te achterhalen in een onvervalst GTA-achtig spel met geweld, actie en uitdagende missies.


GameCube Spel van de maand
Door Daniël de Keizer

Pikmin 2
Uitgever: Nintendo | Ontwikkelaar: Nintendo
Releasedatum: 8 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/201.jpgMotivatie: In oktober verschenen een tweetal exclusieve spellen voor de GameCube. Pikmin 2 en Donkey Konga. Op voorhand zou je misschien zeggen dat een "bijzonder" spel als Donkey Konga de titel van GameCube spel van de maand verdient. En hoewel Donkey Konga zeker een hele leuke titel is, gaat de prijs deze maand toch naar Pikmin 2. Maar waarom dan?

Pikmin 2 is alles wat Pikmin had moeten zijn, en meer. Geen tijdslimiet meer, nieuwe Pikmin om te gebruiken en een multiplayer mode. Nu Olimar hulp heeft gekregen van Louie zijn er tevens nieuwe mogelijkheden om puzzels en vijanden op nieuwe manieren aan te pakken. Ook een leuke toevoeging aan het spel zijn de grotten die je kunt bezoeken. Ondergronds zijn veel voorwerpen en schatten te vinden, maar ook een hoop vijanden. Lekker moeilijk dus, vooral omdat je het met de Pikmin moet doen die je van 'boven' hebt meegenomen.

In onze recensie is Rick duidelijk in zijn oordeel over de multiplayer opties: die zijn namelijk erg leuk én onderhoudend. Pikmin 2 kent eigenlijk geen punten van kritiek en biedt uren gameplay. Ben je in het bezit van een GameCube, maar heb je Pikmin 2 nog niet in huis, dan doe je er goed aan toch even een exemplaar te gaan kopen.


PC Spel van de maand
Door Jurian Ubachs

Rome: Total War
Uitgever: Activison | Ontwikkelaar: Creative Assembly
Releasedatum: 1 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/711.jpgMotivatie: Vorige maand meldden we Rome: Total War al in ons overzicht, maar van verscheidene kanten hoorden we dat het spel toch echt pas vanaf 1 oktober verkrijgbaar was. Deze maand verscheen ook de recensie op InsideGamer, waarin het spel een 9 en een Insiders Choice award in de wacht sleepte. Reden genoeg dus om Rome: Total War het spel van de maand oktober te maken!

Rome: Total War neemt je mee terug naar de tijd van de Romeinen, Carthagers en Galliërs. In de belangrijkste spelmodus, de Campaign mode, controleer je een van de drie Romeinse factions, de Julii, Scipii of Brutii. De opdracht is simpel: verover 50 provincies en neem de controle over in Rome. Eitje toch? Nee, dat niet… op je pad liggen een behoorlijk aantal lastige vijandelijke volkeren, en als je met hen klaar bent moet je ook nog afrekenen met de andere Romeinse families, en de Senaat. Tijdens de campaign schakel je volkeren uit; je roeit ze min of meer volledig uit. Wanneer je dat doet, worden die volkeren speelbaar in de campaign mode. Behalve die modus kun je ook nog zelf een veldslag opzetten of een historische veldslag spelen.

Rome: Total War kent ook een multiplayer modus. Hoewel het een klein beetje fantasieloos is te noemen, is het toch een belangrijke en goede speloptie. Het spel is redelijk populair en het online spelen voegt voor gevorderde spelers echt wat toe; over het algemeen ligt het niveau redelijk hoog. Technisch werkt het spel goed, al zul je in de singleplayer heel soms wat framedrops tegenkomen. Rome: Total War is met afstand het beste strategiespel van dit moment, en misschien zelfs wel het beste strategiespel ooit.


PlayStation 2 Spel van de maand
Door Björn Groenveld

Grand Theft Auto: San Andreas
Uitgever: Rockstar Games | Ontwikkelaar: Rockstar North
Releasedatum: 29 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1724.jpgMotivatie: De maand oktober was voor veel PlayStation 2-gamers een geweldige maand. Deze maand kwamen er drie grote titels uit. Star Ocean: Till the End of Time, Pro Evolution Soccer 4 en Grand Theft Auto: San Andreas. Oktober was een maand die elke PlayStation 2-gamer kon plezieren.

Maar natuurlijk kan er maar één de beste zijn en dat is natuurlijk Grand Theft Auto: San Andreas. Welgeteld het zesde deel uit de serie alweer en de derde voor de PlayStation 2. Rockstar North heeft het weer voor elkaar gekregen om ook dit deel beter te maken dan zijn voorganger. In GTA: San Andreas kun je veel meer dan zijn voorgangers, hierdoor zal het spel nog langer en leuker om mee te spelen zijn. GTA: San Andreas is vijf keer zo groot als GTA: Vice City en biedt ook vijf keer meer plezier.

In de recensie bekroonde we GTA: San Andreas al met een 10 en een Insider's Choice Award. Nu is het ook nog het PlayStation 2-spel van de maand.


Xbox Spel van de maand
Door Joost Vogel

Fable
Uitgever: Microsoft | Ontwikkelaar: Lionhead Studios
Releasedatum: 8 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1352.jpgMotivatie: Misschien was er enige concurrentie in de vorm van OutRun 2, maar die nostalgische racer bracht ons niet aan het twijfelen. Fable was met afstand het beste Xbox-spel van de maand oktober en dat hadden we vooraf ook wel gedacht. De immense hype rondom deze bijzondere RPG stelde alleen nog vraagtekens over hoe goed het spel uiteindelijk zou worden.

Welnu, in onze recensie spreken we inderdaad van een ''hoogstaand avonturenspel met erg veel fantastische spelmomenten'', maar lang niet alle beloften zijn ingelost. En dat zal voor velen toch een klein beetje teleurstellend zijn.

Als je alle beloften uit je hoofd zet en gewoon begint met Fable, dan is de kans groot dat je al gauw betoverd raakt van het sprookjesachtige avontuur. De sfeer is prachtig en daarbij is de keuze tussen goed en kwaad op een originele manier uitgewerkt. Hoe ga jij het kwaad bevechten? Word je een nobele of duistere held? Wie ben jij?

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Fable en gta zijn de beste!!

 • Tja, je kan het hier natuurlijk moeilijk niet mee eens zijn :)

  Elke platform (behalve GBA een beetje) had deze maand een topper.

 • GTA voor de GBA is ook wel een topper :)

  Goede gamesmaand indeed!

 • Absoluut mee eens: Fable, Pikmin 2, GTA: San Andreas en Rome: Total War zijn fantastische spellen.  Alleen heb ik GTA Advance nog niet gespeeld. Komt er van dit spel binnekort een review op IG?

 • Wow… dikke 'sterrencast' als je het mij vraagt :)

 • Helaas nog geen recensie van GTA Advance wegens het uitblijven van recensie exemplaren. We gaan er nog achteraan…  Verder echt een topmaand ja. En volgende maand wordt ook al zo gruwelijk.

 • GTA SA uitgespeeld in 30 uur?? zal zeker geen 100% zijn..

 • en PES4 begint je te ergeren na vele uren gespeeld te hebben.. dan zie je de logica van de strategie van de tegenpartij meteen en begint 't makkelijk te worden.. ja, ook op 5 stars.

 • Ik vindt Fable het spel van de maand.

 • Alleen maar logische keuzes, in november en december krijgen jullie het nog moeilijker.

 • Top maand _O_

 • Zeer goede maand en November en December worden denk ik net zo goed

 • Al die toptitels…. waarom moet het nou altijd in het laatste kwartaal :(

 • Goed dat Pikmin 2 het Gamecube spel van de maand is, het is idd een topspel. Jammer alleen dat het slecht verkoopt…

 • 30 uur vind ik ook verdomd weinig, zou eerder denken dat je em in 60 tot 90 uur uitspeelt.

  maar goed misschien zuig ik gewoon in dit spel.

 • Het hoofdverhaal kan je wel in 30-35 uur uitspelen hoor.

 • volgende maand wordt net zo goed/ beter :)

 • NOVEMBER WORDT HELEMAAL DA BOMB!!!

  ja goed lijstje, > Fable en GTA SA !!!  wat ik alleen niet snap is wat iedereen nou ziet in een spel als

  pro evolution soccer… omdat een aantal mensen het zo super vinden, vind gelijk iedereen het helemaal super ofzo? ik vind dat je een sportgame nooit echt boven een game van een genre als Fable of GTA kunt zetten… want wat verschilt er nou zoveel in gameplay in vergelijking met de concurentie van een sportgame, het is veelal hetzelfde, in die games gaat het vooral om uiterlijk en style…Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren