1. Klassieke Muziek

Klassieke Muziek

In deze weblog wil ik het graag hebben over klassieke muziek. Iets wat enorm ondergewaardeerd wordt door de jeugd tegenwoordig, zelfs afgeschilderd als suf, voor sukkels; en dat terwijl mensen er vaak niet eens iets vanaf weten. Daarom wil ik via deze weblog jullie in contact brengen met iets waar velen van jullie je zelf nooit in zouden verdiepen.

Deze weblog zal bestaan uit een overzicht van de geschiedenis van de klassieke muziek van ongeveer 1600 tot nu, ondersteund door een aantal muziekstukken zodat jullie niet alleen .

1600 - 1750: De Barok

De Barok in de muziek loopt over het algemeen van 1600 tot 1750, jaartallen die inderdaad muzikale mijlpalen van betekenis zijn: de eerste echte opera dateert uit 1600 in Florence, en in 1750 overleed J.S. Bach.

Bekende componisten uit de barokperiode zijn o.a. Antonio Vivaldi, George Frideric Handel en natuurlijk Johann Sebastian Bach.

Muziek diende of versierde in die tijd het leven in de kerk, aan het hof, in de huiselijke kring en in de stedelijke gemeenschap. Nooit was het een doel op zich en zelden werd het anders dan in sociaal verband beoefend.

In de compositietechniek werden ruimtelijke tegenstellingen van twee of meer geluidsbronnen gebruikt. Elk van de geluidsbronnen was ingewikkeld: meestal vier stemmen in enkelvoudige of meervoudige bezetting. Zo werden verscheidene vocale en instrumentale koren tegen elkaar uitgespeeld. In de aanvang van de Barok vinden we een andere techniek, namelijk de solistische voordracht. De solostem voerde de tekst uit op de meest uitdrukkingsvolle wijze en zij werd daarbij alleen gesteund door een instrumentale basis. Voor het eerst in de muziekgeschiedenis vinden we hier op ruime schaal aanwijzingen over tempowisseling, melodische versiering en dynamische afwisselingen.

Belangrijke kenmerken van Barokmuziek zijn oa:

- Ingewikkelde structuren met meerdere door elkaar lopende melodielijnen

- Melodie ondersteund door doorlopend basloopje (basso continuo)

- Voor het eerst muziek gebruiken om gevoelens te uiten en opte wekken

- Opera's met thema's uit de Griekse en Romeinse mythologie

- Adellijke dansvormen, zoals o.a. allemande, bourrée, gavotte, menuet, sarabande

J.S. Bach - Concerto for 2 Violins 1. Vivace

Handel - Messiah - And he shall purify

1750 - 1820: De Klassieke Periode

De Klassieke Periode (ook wel classicisme genoemd) is een periode in de muziekgeschiedenis van grofweg 1750 (de dood van Johann Sebastian Bach) tot 1810. Het classicisme volgt op de Barok en wordt op zijn beurt gevolgd door de romantiek.

Het classicisme rekent eigenlijk af met de barokperiode door afnemend gebruik van contrapuntische technieken (meerdere melodieën door elkaar), en door de opkomst van de homofone zetting, waarin een melodie voornamelijk door akkoorden wordt begeleid. De loutere uitdrukking van de melodie, en het gebruik van de harmonie louter als ondersteuning van die uitdrukking (in plaats van een complex meerstemmig weefsel waarin harmonie veeleer het gevolg is van de samenklank van diverse stemmen) is kenmerkend voor het classicisme.

Belangrijke componisten zijn hier Joseph Haydn, Ludwig von Beethoven en - de belangrijkste van allemaal - Wolgang Amadeus Mozart.

Vooral in het eerste fragment hoor je duidelijk het lichtere en simpelere karakter van het classicisme.

W.A.Mozart Horn Concerto No.1

Haydn SINFONIA no. 100 IV mov.

1815 – 1910: De Romantiek

Na het classicisme ontstaat een compleet ander soort muziek. Componisten zijn nu niet meer in dienst van de koning, de keizer of bij een kleinere hofhouding, ze moeten hun muziek dus zelf zien te verkopen aan de luisteraars. De muziekopleiding gebeurt niet meer aan de kerkscholen, maar aan conservatoria die worden betaald door de overheid. Musicus wordt een echt beroep.

In de romantische periode van de klassieke muziek maken componisten steeds grotere composities met steeds meer noten en moeilijkere ritmes. Ze gebruiken veel en vreemde, niet eerder toegepaste muziekinstrumenten. Er is veel drama en emotie te horen. Alles draait om wat mensen voelen, fantasie en de natuur.

Kenmerken van de Romantiek zijn:

- Vaak langere thema's dan voorheen - Brede bogen naar climax of rust - Chromatiek - Acelerando/ritenuto - Crescendo/diminuendo

- Toenemende chromatiek - Steeds verdergaande modulaties - Leidtoon spanning

- Groter orkest - Meer aandacht voor andere groepen dan de strijkers - Kleurmenging - Uitbuiten van de kleurmogelijkheden van de diverse instrumenten

- Grotere contrasten in de muziek dan classicisme (dynamiek)

Een aantal componisten uit deze periode:

Mikhail Glinka, Felix Mendelssohn, Frédéric Chopin, Johannes Brahms en Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

Mendelssohn - Violin Concerto in E Minor

Dvorak - Symphony No. 9 "From the New World" - 4th movement

Chopin - Revolutionary Etude

1900 - 2000: 20e eeuw

under construction

1975 - nu: eigentijdse klassieke muziek

under construction

Bronnen:

- Wikipedia

- Scholieren.com

Dit artikel delen

Over de auteur