1. Dagdromen over de DS

Dagdromen over de DS

De Nintendo DS is een feit en ligt over een kleine maand in de Amerikaanse winkels, waarna Japan aan de beurt is, om vervolgens in begin 2005 Europa aan te doen. Met deze feiten in gedachten begon ik wat te dagdromen over de mogelijkheden die de Dual Screen mogelijk maakt. Daarom moet je dit Dromenland artikel, net als elk ander Dromenland artikel, niet al te serieus nemen.

Naast de inmiddels aangekondigde titels, zijn er ook een aantal spellen in ontwikkeling waar we nog niks over weten. Onder deze ‘geheime’ spellen kan iets heel moois bevinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Counter-Strike op de DS. Op het bovenste scherm wordt de actie weergegeven, terwijl het touchscreen wordt gebruikt als de besturing, wat vergelijkbaar is met je muis op de PC. Communiceren doe je niet door zinnen te typen, wat immers te langzaam te gaat. Nee, je gebruikt de ingebouwde microfoon om tegen elkaar te praten. Ondenkbaar? Nee, dat zeker niet. Onwaarschijnlijk daarentegen wel.

Nu is dit maar een voorbeeld, maar ook andere spelgenres lenen zich uitstekend voor de DS. Zoals het strategiegenre. We nemen bijvoorbeeld Red Alert (1). Met het touchscreen scroll je snel en soepel over het speelveld terwijl je op het bovenste scherm je financiële status en je radar in de gaten houdt en inkomende berichten ontvangt. Druk bij het onderste scherm op een gebouw en je zal zien wat je zoal kunt produceren. Dankzij de gratis online mogelijkheden zul je samen met zestien andere personen tegen elkaar kunnen spelen. Lijkt ons geweldig, maar vooralsnog een droom.

Een volgende stap is de komst van een Massive Multiplayer Online RPG. Neem bijvoorbeeld een Phantasy Star Online. Nokia en SEGA hebben al geprobeerd, een MMORPG op een handheld onder de naam Pocket Kingdom: Own the World te maken, en ook dat spel is veelbelovend. Stel je voor, je loopt met misschien wel duizenden spelers door één grote wereld, je selecteert voorwerpen en aanvallen op het onderste scherm terwijl je karakter ze in het bovenste scherm uitvoert. Met je vrienden overleg je vervolgens wat je gaat doen in deze onmenselijk grote wereld. Even een dorpje bezoeken om wapens te kopen, even de oceaan over varen en dit alles in de trein op weg naar werk. De DS heeft zeker de mogelijkheden en van alle voorbeelden is dit het meest logische. Kijk maar naar de PlayStation Portable waar Sony zelf aan een MMORPG werkt.

Niet alleen spellen, maar ook randapparatuur kunnen van de DS een opzienbarend apparaatje maken. Onlangs wist Shigeru Miyamoto te vertellen dat hij niet uitsluit dat bedrijven bezig zijn een webbrowser te ontwikkelen voor de DS. Dit betekent dat we in de toekomst misschien wel kunnen internetten op de DS. Even je e-mail bekijken en de laatste patch voor Call of Duty DS downloaden, en ook nog even kijken of je vriendin op PictoChat is zodat je haar even kan vertellen dat je wat later komt. Maar vooralsnog kunnen we er alleen maar over dromen...

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Over een kleine wat :p? denk een klein foutje dat je daar maakt ;)

 • heh wavoor een loser zijt gij wel niet xav…

  Als je nu naar een film kijkt of je speelt een spel, it's the same

 • nou xav, dan begin mij maar uit te lachen, want ik gebruik dat ding overal waar ik et wil.

 • 16 mensen, Red Alert 1 : speelt niet, max 4vs4, chaotisch genoeg…

  En CounterStrike… zucht, dat zou wat zijn, DS kan het wel aan.

 • haha ik heb besloten geen handheld te kopen want dan kan ik onderhand alles wel gaan kopen.

  Maar XAV wat jij zegt slaat nergens op!

 • Mja, k vind Handhelds neit echt meer eehm, laat k zeggen dat ik nu liever op pc of console speel.

 • yep, en de DS is ook gericht naar een andere doelgroep.

  Whythef*ck zou je iemand uitlachen? Hij heeft tenminste state-of-the-art in z'n handen en jij? Een mp3-speler van 34 euro?

  Ik zeg maar wat,…je hoeft niet meteen te reageren van oh mijn mp3 speler is 179 euro.

 • Waarom zou je een DS kopen, alle spellen die op de DS komen zijn gewoon van SP kwaliteit.

  Ja de gameplay verandert… joepie..

  Is gewoon weer een standaard cash-in actie van Nintendo om ''ons'' vervolgens over 1 / 1,5 jaar een GBA''2'' te laten kopen.

 • Dat mensen zich bekeken voelen is hun probleem, volgens mij word je zoiezo aangekeken met een handheld in je handen … misschien word ik wel bekeken maar ik voel me niet voor lul zitten met een sp en ik denk ook niet straks met een DS … ik heb plezier tijdens mijn reis, en dat kunnen heel veel andere reizigers niet zeggen.

 • das ook weer een beetje te fel…

  er komen wel wat poorts, maar niet alle spellen zijn poorts weet je…  tot nu toe staat de line up van de PSP mij niet egt aan, ik koop al zoiezo een DS :)


 • waarom praat iedereen over de matige line-up van de psp in japan wie weet dat ze in europa komen met allemaal nieuwe spellen of wat dan ook dan pas kun je spreken over een slechte line-up

 • Goed stukje tekst, en de DS gaat ownen. Een goede line-up en innovatieve gameplay. Met de multiplayer functies erbij kan het eigenlijk niet meer verkeerd gaan.

 • Ik hoop dat de ds in het echt ook zo is :)

 • jaja

 • Ik hoop wel dat er een lijpe MMORPG uit komt voor de DS. Het lijkt me erg vet om een spel als Ragnarok (maar dan misschien in een iets andere vorm) te kunnen spelen op de DS. Maar ik wacht zelf wel gewoon tot de Europese release, anders trekt mijn portemonnee dat niet :P  Gratis online is altijd mooi natuurlijk :)

 • Half Life 2 op de DS ;D

  De DS ziet er zeker niet belachelijk uit, kijk naar de Wildboys reclame hij lijkt bijna kleiner dan de SP!

 • DS 4EVER

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren