1. Championship Manager

Championship Manager

Championship Manager is het spel dat het genre lang heeft gedomineerd. De makers van het succesvolle spel, Sports Interactive, moesten de naam van hun spel wijzigen toen de samenwerking met Eidos stopte. Eidos nam een nieuwe ontwikkelingsstudio aan voor Championship Manager 5. Sports Interactive ging samenwerken met Sega, en de ‘echte nieuwe Championship Manager’ ging Football Manager 2005 heten. Dat dit spel door fans gezien wordt als hét van dit jaar binnen het genre, is te danken aan de Championship Manager reeks.

Alle begin is... klein.

We schrijven eind jaren ‘80. De broertjes Paul en Oliver Collyer (Engeland) speelden al een tijdje spellen als Football Manager (verschenen in 1983), maar wilden een managerspel waarin alle spelers echte namen hadden. Dus begonnen ze aan een eigen managerspel. Dat deden ze met BASIC, waardoor het programmeren niet overdreven moeilijk was. Oliver deed het meeste technische werk, terwijl Paul zich bezig hield met zaken als AI en dergelijke. Zo verscheen in 1993 Championship Manager. Na het origineel verscheen later de eerste seizoensupdate in de serie, Championship Manager 93/94. De concurrentie met spellen van grotere teams was zwaar, maar de eerste stap was gezet.

Championship Manager 1

De Championship Manager 2 serie

In 1996 verscheen de opvolger, Championship Manager 2. Het spel was in alles een wereld van verschil met het eerste deel. Het was dan ook dit spel dat een eerste indicatie gaf van de mogelijkheden van het genre. Championship Manager 2 had mooie, overzichtelijke menu’s. “Meer dan 400 kloppende spelers inclusief hun geschiedenis” was toen ook een ongeëvenaarde feature. Daarmee verdiende de serie meteen zijn goede naam voor de database. Championship Manager 2 gaf alle concurrentie het nakijken, ook op het gebied van realisme. De volledig text based wedstrijd engine werkte verslavend en was meestal behoorlijk realistisch. Het spel wist op die manier een flinke schare fans achter zich te krijgen. Het was voor velen ook het begin van een lange verslaving: het was simpelweg te leuk om er mee te stoppen.

Na Championship Manager 2 verschenen er twee seizoensupdates. Dat wil zoveel zeggen als dat er twee nieuwe spellen verschenen die dezelfde engine als Championship Manager 2 gebruikten. Van Championship Manager 1996/1997 en Championship manager 1997/1998 was vooral de laatste behoorlijk populair. Het spel was, ondanks het gebruik van dezelfde engine toch een verbetering, en dan vooral op het gebied van de database en het realisme in de wedstrijden. Met Championship Manager 1997/1998 ontstond ook de verslavingsfactor. Die zou later nog zelf zijn intrede doen in de spellen, maar ‘verslaving’ was zeker van toepassing op dit deel. Hoe ver dat ongeveer ging?

“Hé, ik ging gisteren om 22:00 uur stoppen met spelen he…”

“Oh, laat me raden: tot iets van 2:00 uur doorgegaan?”

“Ja.”

Championship manager 1997/1998

De Championship Manager 3 serie

De community groeide, Sports Interactive groeide, en dus groeide het spel zelf ook. Dat kwam in Championship Manager 3 in alles terug. Het spel was gemoderniseerd, had geen DOS meer nodig en kende bovendien een multiplayer modus. De database was weer uitgebreider. Daarbij ontstonden er ook nog verschillende websites die zelf updates gingen maken voor het spel. Doordat het nu helemaal via Windows ging was dat ineens een stuk makkelijker. In de tijd na het verschijnen van het spel schoten er verschillende CM fansites links en rechts uit de grond. Zo werd de fanbase opnieuw groter, en zo ook de doelgroep voor verdere opvolgers.

Die kwamen dan ook. Championship Manager 1999/2000, Championship Manager 2000/2001 en Championship Manager gebruikten allen grotendeels dezelfde engine als Championship Manager 3. Gaandeweg de spellen werd overigens de mulitplayer modus wel verbeterd. Die werkte in Championship Manager 2001/2002 dan ook al vrijwel optimaal voor die tijd. Van de hele ‘3’ serie was de 2001/2002 de meest verslavende. Dat is natuurlijk niet helemaal onlogisch: de engine was in dat spel uiteraard tot het uiterste verbeterd. Championship Manager 2001/2002 en 2002/2003 verschenen ook op de Xbox, laatstgenoemde zelfs exclusief.

Championship Manager 2001/2002

De Championship Manager 4 serie

In de lente van 2003 verscheen er weer een compleet nieuw deel. Championship Manager 4 bracht opnieuw een flinke vernieuwing. Opnieuw was daar de modernere look, maar de grootste verandering uiteraard: de 2D wedstrijd engine. Voor het eerst kon je daadwerkelijk zelf zien hoe jouw invloeden op het veld zichtbaar werden. Het bezorgde het spel nog meer diepgang dan het al had. Deze eerste versie van de 2D weergave oogde nog niet erg realistisch, maar het was een geslaagde stap, en ook een stap waar Paul Collyer tot op de dag van vandaag nog erg trots op is. Verder bracht Championship Manager 4 een verbeterde multiplayer. Met name de stabiliteit werd aangepakt en het geheel was ook gebruiksvriendelijker.

Championship Manager 4 was eigenlijk de laatste echt nieuwe Championship Manager. Wel volgde nog Championship Manager 2003/2004. Dat spel was echter weer een bekende seizoensupdate. Wel oogde het spel op bepaalde punten anders. Zo was bijvoorbeeld de 2D engine verbeterd. Het spel was, volgens Sports Interactive, het spel zoals deel 4 geweest had moeten zijn.

Championship Manager 2003/2004

Zo kwam na ruim tien jaar een einde aan de Championship Manager reeks zoals we die toen kenden. Zoals bekend is Football Manager 2005 de opvolger van de serie. Daarover lees je de komende dagen meer op InsideGamer.nl!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Helemaal met je eens, Football Manager neemt dit genre over…

 • ik vind dit persoonlijk de meest saaie spellen die er bestaan.

  ik kan er echt niet geboeid door raken en ook niet egrijpen dat mensen het leuk vinden maar goed iedereen heeft gelukkig nog wel recht om zijn eigen spellen te kopen die die zelf leuk vind.

 • Ik speel soms nog wel championship manager 00/01 vind het wel leuke spellen.

 • Ik heb ze allemaal gespeeld, allemaal gave spellen maar 03 / 04 is het dieptepunt. Zeer buggy en ongebalanceerd. 97/98 en 02/03 zijn de besten in mijn ogen.

 • Ik heb vooral CM 97/98, CM 3, CM 99/00 en CM 00/01 ongeveer elke dag gespeeld. Het leukste aan het spel is dat alles zo uitgebreid is, dat je echt de ruimte krijgt om de dingen die je graag doet te kunnen doen. Zo hou ik er van om me niet echt met de training of tactiek te bemoeien, maar meer met het speuren naar en aankopen van jonge spelers. Ik had na een aantal jaren met Feyenoord meestal ook meer dan een miljard gulden verdiend :)  CM4 was ook wel grappig, al nam de 2D engine wel wat van de mystiek weg. Middenvelders die uren heen en weer liepen met de bal enzovoorts, en je had niet meer het idee dat alles mogelijk was. Toch bleek het best grappig om met Heracles in mijn eerste seizoen meteen via de nacompetitie te promoveren, om vervolgens op de 2e plaats van de Eredivisie te eindigen. Speel je in je derde seizoen als manager gewoon Champions League met Heracles Almelo, terwijl er nog steeds een man of zes van het originele elftal in de basis staan. :)  Toffe spellenreeks, maar tegenwoordig prefereer ik Pro Evolution Soccer.


 • @ kwestie CM - FM  Er komt inderdaad ook een nieuwe Championship Manager aan. Dat spel wordt echter gemaakt door een andere ontwikkelaar. Dat komt omdat de naam 'championship manager' eigendom is van de uitgever Eidos. Zij mochten die naam dus houden toen Sports Interactive en Eidos niet meer samen gingen werken.  De makers van de serie, Sports Interactive dus, gingen op zoek naar een andere uitgever, en dat werd Sega. Zij ontwikkelden toen een nieuw spel, dat feitelijk dus de nieuwe Championship Manager was, maar een andere naam moest hebben. Dat werd dus Football Manager.  Kort door de bocht gezegd: wil je het spel spelen dat door de makers van de CM serie is gemaakt, dan mag je de naam 'Championship Manager' vergeten.  Overigens komt Championship Manager 5 voorlopig niet uit, zo lijkt het… ik heb er persoonlijk nog weinig van vernomen (als het bijna klaar was en goed was zouden ze er wel meer mee te koop lopen), en volgens mij is de release zelfs al naar 2005…


 • Ik denk wel dat CM moeite gaat hebben te overleven ja…  maar je zegt "Eidos borduurt voor op de opgedane kennis". Eidos zelf heeft 0,0 kennis van hoe het spel in elkaar zit. De oude code, de al bestaande database (!!) etc. zijn allemaal van Sports Interactive. De nieuwe ontwikkelaar (Beautiful Game Studio's) zal helemaal opnieuw met alles moeten beginnen. Dikke achterstand dus…

 • Football Manager is nu gewoon enorm aan het verkopen. Niks einde van de franchise. Nederlandse box heeft zelfs logo van Voetbal International erop :)

 • Hey ik heb een vraag. Heb gisteren CM2 via internet gekocht (EINDELIJK) maar nu blijkt het franstalig te zijn. Hoe kom ik aan een nederlandstalige patch?? Kan het nergens vinden. En frans kan ik helaas niet ..

  Help me:)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren