1. Jade Empire

Jade Empire

BioWare maakt niet veel spellen, maar als ze iets ontwikkelen dan is het meestal dik in orde. Vorig jaar kwamen de Canadezen al met een fantastisch Star Wars spel dat niet alleen prachtig oogde, maar ook een intrigerend en bovendien volledig nieuw verhaal bevatte. In dezelfde stijl als Knights of the Old Republic volgt nu Jade Empire, een actie-RPG die draait op een betere grafische engine dan in KOTOR gebruikt werd.

Jade Empire speelt zich natuurlijk niet in het Star Wars universum af, maar is qua stijl vrijwel identiek aan Knights of the Old Republic. BioWare heeft de engine op enkele vlakken verbeterd waardoor het spel er nog beter uitziet dan zijn Star Wars voorganger. Het grote verschil is echter dat Jade Empire een totaal andere wereld als thuishaven bevat; het mythische China, zoals China zou zijn als alle verhalen kloppen.

Voor de rest scheelt het allemaal niet veel. De speler maakt een nieuw karakter aan, kan het goede of slechte pad volgen, krijgt volgers gedurende het spelen en reist naar diverse gebieden. In die gebieden wordt kennis gemaakt met heel veel verschillende NPC’s en worden er duizenden regels aan dialoog doorheen gejaagd. Daarnaast is er een mogelijkheid om van de normale spelwereld naar een donkere, duistere wereld te reizen.

Behalve het praten met andere karakters en het reizen naar verschillende plaatsen, zal er ook heel wat afgevochten worden. Hiervoor heeft de speler de beschikking tot allerlei verschillende gevechtstechnieken die tijdens het spelen verbeterd kunnen worden. Het arsenaal aan bewegingen en manieren van aanvallen is zo divers dat Jade Empire zelfs uitblinkt op dat gebied.

Om de Chinese spelwereld te creëren, heeft de Art Director van BioWare jaren aan studies in de Chinese mythologie besteedt. Het doel was om een spelwereld te creëren zoals we die alleen kennen van de Chinese landschapschilderijen. Dit doel is bereikt, want Jade Empire heeft alles wat een dergelijk spel moet bevatten. De omgevingen zijn voorzien van kleine, prachtige riviertjes, fantastisch weergegeven architectuur en landschap dat reageert op de speler en weerselementen. Zo beweegt het gras mee met de looprichting van het spelkarakter en worden klokken bewogen door de wind.

De complimenten moeten zeker uitgaan naar het onderzoekswerk dat het team heeft uitgevoerd alvorens Jade Empire in ontwikkeling ging. Naast de eerder genoemde uiterlijkheden en het gevechtssysteem, is ook het verhaal zeer goed doordacht. De speler neemt de rol over van een martial arts student(e) die verschillende redenen heeft om wraak te nemen op een kwaadaardige, demonachtige soldaat. Het plot zal zich volgens BioWare meerdere malen omdraaien om de speler zo geboeid te houden.

Het onderzoek heeft bovendien geleid tot een uitgebreid beloningsysteem. Door gevaarlijke wezens te verslaan, kan de speler zich tijdens gevechten veranderen in zo’n beest. Het mooie daarvan is dat deze wezens veelal gebaseerd zijn op mythes.

Jade Empire is zo’n spel dat ineens verrassend uit de hoek kan komen. BioWare heeft gezorgd voor een prachtig visueel plaatje, een interessant verhaal, veel mythisch materiaal en bovendien een spannend spelconcept waar elke RPG liefhebber graag mee aan de slag gaat. Ook alle gegevens over het mythische China en de verschillende vechtstijlen kunnen zorgen voor een spel dat nog wel eens zeer goed kan gaan worden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nooit geweten dat dit spel zo leuk zou worden. Ziet er goed uit.

 • dit is een van de topper die microsoft voor ons in petto heeft

 • Hmm, ik verwachtte dit ook niet. Sterker nog, ik dacht dat Jade Empire een PS2 exclusive was. Maar voor de rest had ik er niks van gehoord. Maar dit klinkt zeker goed… Damn…

 • Een PS2 versie is nooit ter sprake geweest, laat staan een exclusive.  Jade Empire zal wel dik gaan scoren. Het is eigenlijk een verbeterde KoTOR in een Chinees jasje. Dat kunnen ze bijna niet verneuken. Ik vraag me alleen af of de Chinese sfeer gamers zal aanspreken. KoTOR was een SW titel, die verkopen altijd wel.

 • Kopen die hap!!!

 • lijkt me erg cool… krijg gelijk al weer zin in KotOr :P

 • vanaf http://jade.bioware.com/gallery/ kun je twee filmpjes downen… sweeeet!

 • BTW Zover ik weet is Jade Empire een Xbxo exclusive, net als KOTOR, niet een PS2 exclusive.

  Het is/was nooit de bedoeling om hem op de PS2 uit te brengen, misschien op de PC net als KOTOR.  Niet dat het wat uitmaakt, wilde het gewoon even recht zetten.

 • Bioware heeft nooit een slecht spel afgeleverd, integendeel…….. allemaal toppers.  En dát terwijl het vechten niet eens realtime zal gebeuren.  Geen realtime???? Ik dacht juist van wel……. geen pauze scherm net als bij KotoR, maar gewoon 100% realtime. Alles gebeurd via intuïtieve control schema. Correct me if i am wrong…………


 • Ze hebben nog 2 andere projecten. Eentje is (volgens geruchten) KotoR II. Die andere is een spel die trouw is aan Neverwinter Nights en Baldurs Gate. We zien wel bij E3 2004………….

 • Kotor II? Dat lijkt me wel heel flauw eerlijk gezegd.

 • Hoezo????

 • KOTOR 2 is in ontwikkeling, maar wordt door een ander team gemaakt.  Vreemd genoeg…

  Bioware wilde liever iets echt nieuws gaan doen.

 • Uhm ik ben er vrij zkr van dat Jade Empire gebruik maakt van een totaal andere engine dan die van kotor…

  En dus niet een verbeterde.

 • Inderdaad, de grafische en sound engine is wel anders, kan ook veel meer aan, maar is in de basis hetzelfde. Het spel ziet er volgens dezelfde stijl.

 • Staat op nr. 1 in mijn verlanglijstje. Fable en Halo 2 mogen nog 34252380 keer worden uitgesteld als deze maar op tijd komt :)

 • Ik heb hetzelfde gevoel inderdaad, Jade Empire spreekt me zeker wel aan. Vooral die setting is fantastisch.

 • Lijkt me een geweldige game deze, zit ook te wachten op KOTOR II.

  Ben nu ineens helemaal into de rpg's.

 • @Marcel: Dat heb ik nou ook… RPG's konden me eerst niet zo boeien, maar sinds KOTOR ben ik helemaal into rpg's. Nou ja… RPG's met realtime gevechten. Hoe meer bewegingsvrijheid, hoe beter.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren