1. WRC 4

WRC 4

Het rallyrijden is al jaren lang een enorm populaire autosport en net als Formule 1 spannend om naar te kijken. Hoewel de Formule 1 wagens met veel hogere snelheiden over de baan scheuren, is het voor de rally-rijder vooral een kwestie van zijn wagen onder controle houden in een ruige omgeving. Sneeuwval, neerstriemende regen, of stofwolken die het zicht ontnemen: de coureur en zijn bij-rijder moeten er tegen bestand zijn. Ook een glad wegdek, modderplassen en smalle bergpassen moeten zo goed (en vooral snel) mogelijk worden gepasseerd.

Het rallygenre is al enkele jaren in opkomst, en op de PlayStation 2 heeft men een ruime keus als het gaat om rallyspellen. WRC 4 (World Rally Championship) is echter de enige die de officiële licentie heeft. Dit betekent dat alle auto’s en parcoursen, evenals de rijders en bij-rijders, aanwezig zijn in het spel. Een pluspunt ten opzichte van een spel als Colin McRae 05, die je weliswaar laat rijden met die coureur, maar wat betreft realisme flink wat tekort schiet ten opzichtte van WRC 4.

Aan spelopties is er geen gebrek in WRC 4. Naast de standaard spelmodi Quick Race en Time Trial, kunnen we een volledig seizoen rijden in Championship en de rally-skills testen in de Event Mode. Genoeg te doen dus, zeker als je nagaat dat het spel 100 rallyparcoursen biedt, verdeeld over 16 locatie op 5 continenten. Dan is er ook nog de mogelijkheid om online te gaan, zodat je ook op druilerige of eenzame dagen het spel tegen een ander zult kunnen spelen.

Hoewel ik bij het eerste deel nog het idee had dat het rallyrijden niet echt goed was uitgewerkt, is dat na drie delen wel anders. WRC 04 biedt realistisch racen met rallywagens, en niet zo’n beetje ook! Ieder klein foutje kan fatale gevolgen hebben en het racemonster is maar wat moeilijk om in bedwang te houden. Het is dan ook absoluut een spel dat écht vereist van de speler dat hij of zij zich de gehele race lang concentreert. Spelers die een spel als Colin McRae 05 gewend zijn, zullen zelfs moeten slikken bij het besturen van de wagens in dit spel. Er wordt bijna verwacht dat je als een expert in de wagen kruipt en professioneel, zonder brokken, naar de finish rijdt. In de realiteit is dat vaak andere koek: zelfs als je zonder schade de finish bereikt en voor je gevoel ‘best goed’ hebt gereden, is het vaak nog niet voldoende voor een podiumplaats. Je zult dus flink aan de bak moeten om het rallyrijden in dit spel door te krijgen. Na een poosje gaat het al wat beter en op een gegeven moment sleep je dan tóch die overwinning in de wacht. Dan heb je alleen al wel behoorlijk wat uren achter de rug.

Naast realistisch weggedrag en een officieële licentie is WRC 4 visueel gezien erg indrukwekkend. De omgevingen zijn mooi vormgegeven en, hoewel niet zo foto realistisch als de makers doen geloven, een stuk mooier dan andere rallyspellen op de PlayStation 2. Ook het geluid in het spel is in orde en het commentaar van iedere bijrijder is duidelijk te verstaan en tevens van belang om een race goed te kunnen doorstaan.

Conclusie en beoordeling

None

Gamers die geïnteresseerd zijn in het spel doen er goed aan om vooraf eens te overdenken of dit wel hun type game is. Vind ik rallyrijden wel zo leuk? Ben ik bereid om echt tijd in het spel te steken? WRC 4 is een spel dat niet gemakkelijk is te leren, en flink wat tijd vergt om door te krijgen. Gelukkig biedt het spel dan wel een ruime mogelijkheid aan opties die je voor een lange tijd zoet zullen houden.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • WRC licentie
 • online rallyrijden
 • Minpunten
 • erg pittig en realistisch

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • vinden jullie dat minpunten????

 • Ik zelf beschouw dat niet als minpunten.Eerder pluspunten.

 • het schijnt nogal cool te zijn om bij alles ook iets wat gewoon perfect is zoals gta sa even iets negatiefs er over te zeggen. dat is gewoon typisch nederlands graag overal even over zijken nooit een keer tevreden zijn het gras bij de buren is altijd groener en zo kan ik nog wel ff doorgaan maar dat doe ik niet.

 • Het zou natuurlijk kunnen dat de besturing te realistisch is waardoor het voertuig bijna onstuurbaar wordt. Ik heb WRC 4 ook gespeeld en realistisch is het zeker maar zeker niet onstuurbaar. Daarom snap ik ook niet waarom realisme als minpunt wordt beschouwt. Er wordt een voortdurende strijd gevoerd over het realisme in spellen en nu is het opeens erg dat een game realistisch is als deze ook realistisch behoort te zijn!? Wel een goede review overigens.

 • Waarom pittig en realistisch als een minpunt? Sowieso, zoals anderen hier ook al aangeven, is het spel moeilijk, en dat is een hoop mensen een reden om niet tot aanschaf over te gaan. Ik heb iedere rallygame die de laatste jaren op de markt is verschenen gespeeld, en moest toch wel even wennen aan WRC 4. De besturing is erg goed, maar 'realistisch': realistisch omdat het voertuig moeilijk in controle is te houden, en realistisch omdat de wagen reageert als 'in het echie'. Dat betekend echter wel dat het spel voor alleen voor de hardcore gamers is bestemd. Ook racefanaten en rallyfans met weinig game-ervaring kunnen zeker heel veel plezier met WRC 4 beleven, maar dan zal er wel een hoop moeten worden geïnvesteerd. En tjah, niet iedereen heeft daar het geduld voor, en is bereidt om vele uren te oefenen. Vandaar dat 'realistisch' een minpunt is. Je zou het echter ook als pluspunt kunnen zien, dat zeker.

 • liever een realtische, pittige racer dan een arcady, frustrerende racer ….

  (ik heb het niet over burnout 3, die is makkelijk)……

 • waarom wordt dit spel niet in de grond geboord omdat het pittig is en richard burns wel…?

 • Het grootste verschil tussen colin en wrc vind ik toch wel dat de auto's in colin zwaarder en echter aanvoelen en bij wrc nogal zwiepen over de baan. Voordeel van wrc vind ik nog steeds dat de banen erg goed zijn (alleen jammer van die pop-up en soms trage opbouw van texture-lagen, ook in deel 4 weer erg aanwezig). Deel vier bied naar mijn mening meer en gevarieerde rally voor je geld (net als colin 2005) en ik vind het niet erg dat dit deel je iets meer laat zweten. Je moet meer met beleid rijden en vooral rekening houden met de power onder de moterkap, dus eerder remmen en voorzichtig gassen. Dan gaat het allemaal prima.

 • Waarom komt deze nou weer niet op PC!??

 • Omdat het een game van Sony is :). WRC4 is beter dan CMR2005, maar de besturing van CMR2005 vind ik weer beter. Online is WRC4 best leuk, CMR2005 niet. En WRC4 heeft geen 4mb aan saveruimte nodig :D

 • wrc 1 vond ik slecht, Colin was nog steeds meester.

  WRC 2 werd al iets beter, maar colin m was nog steeds beter

  WRC 3 was een hele stap vooruit en ik vond toen de 2 reeksen evenaardig.

  WRC 4 is weer zo een grote stap vooruit, en raar maar waar ik vind WRC4 beter als colin m 2005.

  Maar zal wel mening zijn.

  WRC 4 ziet er in elk geval beter uit en qua gameplay vind ik hem ook iets beter. • ik hoop dat hij niet moeilijk is,anders word het toch overschakelen naar need for speed

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren