1. Heath Ledgend

Heath Ledgend

Toen de Brit Christopher Nolan in 2005 een geheel nieuwe Batman afleverde wist iedereen zeker dat de Batman-reeks een andere richting op was gegaan. Waar onder de filmreeks van Tim Burton in de jaren negentig al een begin werd gelegd voor de duistere kant van Batman bleven de films toch alleen maar aanspreekbaar voor echte stripfans door het onrealistische aspect dat de films hadden. Hier bracht Nolan met Batman Begins verandering in en maakte van Batman meer dan alleen maar een superheld. Nu, drie jaar later, dient het vervolg zich aan: The Dark Knight. Toch is het in deze film niet De Duistere Ridder die in deze film schittert. The Joker is de ster van de film.

Waar Batman Begins eindigde gaat The Dark Knight verder. De maffia is in de hoek gedreven en de mensen in Gotham krijgen weer hoop. Er zijn steeds meer mensen die het recht willen dienen waaronder de openbaar aanklager Harvey Dent. Hij word het symbool van Gotham’s hoop. “The White Knight” word hij ook wel genoemd. Batman word gezien als een “freak” aangezien hij het onrecht alleen niet-wettelijk kan bestrijden. De middelen van Harvey Dent zijn dus beperkt door de regels van de wet en dan kan een samenwerking niet uitblijven met “The Dark Knight” die niet beperkt is door de wet. Samen met politie-inspecteur Jim Gordon strijden zij tegen het onrecht. Je voelt het misschien al aankomen: maar dan krijgen ze te maken met een gevaar uit onverwachte hoek. Een“freak” die ook wel bekend staat onder de naam The Joker.

En daar heb ik hem al geïntroduceerd: The Joker. Uitstekend gespeeld door Heath Ledger die helaas vroeg dit jaar overleed aan een cocktail van medicijnen. Misschien wel mede door zijn dood is er een enorme hype rond The Dark Knight ontstaan: de laatst voltooide film van Heath Ledger. The Joker was het middelpunt van de marketingcampagne wat de hype juist naar verdere hoogte deed stijgen. Gelukkig is die hype niet voor niets geweest. Wat Heath Ledger met zijn rol doet is ongelooflijk. Hij slaagt erin om een echt enge schurk neer te zetten, die totaal niet voorspelbaar is en de enige menselijke gedaante van chaos hier op aarde is. Hij vind het leuk om te moorden en om spelletjes te spelen. Hiermee zet Heath Ledger een schurk neer die wel eeuwen kan blijven bestaan en een schurk die in het rijtje thuishoort met onder andere Hannibal Lecter.

Toch doen de andere personages niet onder voor The Joker. Dit komt door het hoge niveau dat de film heeft. Christian Bale mag echt niet onderschat worden voor zijn rol als Batman/Bruce Wayne. Bale weet de innerlijke strijd van Bruce Wayne goed over te brengen en komt nog steeds over als een arrogante playboy. De absolute verbazing voor mij was het optreden van Aaron Eckhart als Harvey Dent. Je krijgt echt sympathie voor hem als de held van Gotham. De ontwikkeling die Harvey Dent door de film heen maakt is dan ook fascinerend. Ook de topacteurs Michael Caine en Morgan Freeman spelen in deze film mee maar ik vind dat hun rol wel klein is in het geheel. Al met al doen ze hun werk toch goed. De rol van Rachel Dawes is in tegenstelling tot Batman Begins deze keer gespeeld door Maggie Gyllenhaal. Ze kan goed overbrengen dat Rachel maar niet kan kiezen tussen Bruce Wayne of Harvey Dent. Ten slotte mag ik zeker Gary Oldman niet vergeten die zijn rol als Jim Gordon uitstekend neerzet met zijn bijbehorende dilemma’s die weer fascinerend zijn om te volgen.

Het lijkt inmiddels een lofuiting van mij geworden maar ik heb nog geen eens het over het verhaal gehad. Het verhaal staat als een huis en laat je 152 minuten meeslepen. Vooral één van de laatste scènes met de veerboten vind ik geniaal bedacht en laat de kijker echt op het puntje van zijn stoel zitten. De psychologische elementen kan je goed terug herkennen in deze film en je kan dan ook zien dat dit het werk is van Christopher Nolan. De regie is ook uitstekend. In tegenstelling tot Batman Begins heb je deze keer wel een goed overzicht over de gevechten. De muziek is ook fenomenaal en Hans Zimmer en James Newton Howard laten hun klasse maar weer eens blijken.

Concluderend kan je dus zeggen dat dit een film is die je gezien moet hebben. Al is het alleen maar om Heath Ledger te zien schitteren als The Joker. Om Christian Bale/Aaron Eckhart/Gary Oldman boven zichzelf uit te zien stijgen, door 152 minuten lang te worden meegesleept met een adrenalinerit prachtig ondersteund door de muziek en natuurlijk door het fantastische verhaal. Één van de oscarnominaties staat voor mij al vast.

_____________________________________________________________________________

Cijfer: 10

_____________________________________________________________________________

Recensie --- The Dark Knight --- door MR.X360

Dit artikel delen

Over de auteur