1. Sonic Heroes

Sonic Heroes

Sonic gaat al jaren mee in de wereld die games heet. Na grote successen te hebben gehad op zo’n beetje alle spelcomputers van Sega, de GameCube en zelfs de Game Boy Advance, verschijnt de blauwe egel nu voor het eerst op de drie nieuwe spelcomputers. Is deze entree een succes, of wordt het tijd dat we afscheid nemen van Sonic?

Snelheid

Laat ik één ding voorop stellen. De snelheid die zo belangrijk is bij een Sonic game, is nog steeds aanwezig. Maar naast dit klassieke element zijn een aantal gloednieuwe dingen toegevoegd aan Sonic Heroes. Voor het eerst wordt er nu gespeeld in teamverband. Er zijn vier verschillende teams, die over dezelfde mogelijkheden beschikken. Zo heeft elk team een karakter voor snelheid, een karakter dat kan vliegen en een karakter dat gemakkelijk vijanden uit kan schakelen. Het verschil tussen de teams is vooral te merken in de moeilijkheidsgraad.

Helaas is er van de vier teams maar één team dat boeiend is en dat is natuurlijk het team van Sonic. Want zeg nou zelf, wie wil er nou met een dikke paarse kat, een krokodil of een ander flauw karakter op pad gaan, als je tegelijkertijd met Sonic, Tails en Knuckles kunt spelen? De enige reden waarom de andere teams zijn toegevoegd is om de speelduur van het spel iets te verlengen.

Sonic heeft nooit echt bekend gestaan om zijn ingewikkelde gameplay. Sonic Heroes zet deze trend voor. Je zoeft een beetje door wat werelden heen, totdat je bij een hindernis komt. Meestal staat in de buurt van zo’n hindernis een bordje dat aangeeft welk karakter je moet gebruiken. In het begin is dit wel handig, maar zelfs in de latere levels stikt het van de bordjes die precies aangeven wat er van de speler wordt verwacht. De puzzeluitdaging wordt op deze manier de das om gedaan.

Hey, dat ken ik

De Sonic fans zullen in Sonic Heroes veel oude dingen terug zien. De snelheid zit er goed in, de verschillende loops doen hun ding en ook de verschillende krachten van de karakters zijn een feest van herkenning. Verder doen ook een aantal werelden een belletje rinkelen. Zo is er weer een Casino level, waar je Sonic en de anderen door middel van flipperkasten kunt wegschieten om zo een aantal bonussen te verdienen.

Helaas zijn er ook een aantal minpunten aan Sonic Heroes. Zo werkt de camera niet altijd even goed. Tijdens het rennen over de baan heb je hier weinig last van, maar als je stilstaat om een vijand te verslaan komt het wel eens voor dat die vijand niet goed zichtbaar is. Daarnaast is het spel relatief snel uit te spelen. In totaal zijn er veertien werelden, die zelfs de grootste gek wel in tien minuten kan doorlopen. Daarna is het gehele spel met een ander team spelen, maar echt interessant is dat helaas niet.

Ook op het audiovisuele aspect schiet Sonic wederom tekort. Op de Game Boy Advance behoort Sonic tot de mooiere titels, maar op de grote spelcomputers wil het niet echt vlotten. Dit spel had qua uiterlijk net zo goed een Dreamcast titel kunnen zijn. De verschillende karakters en omgevingen bevatten maar weinig detail en dat is vooral in de tussenfilmpjes goed te zien. De muziek is dit keer van een bedenkelijk niveau. Het probeert een soort van rock funk sfeer te creëren, maar echt lekker klinkt het niet.

Conclusie en beoordeling

Op een paar kleine foutjes na, is Sonic Heroes toch gewoon een aardig spel. Het is niet het mooiste, het klinkt niet het best, maar de snelheid maakt heel veel goed. Een genot voor de Sonic fan en een aanrader voor een platform liefhebber. Maar laat de volgende Sonic maar weer gewoon 2D worden, dat is toch net iets fijner.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Snelheid nog steeds aanwezig
 • Sonic blijft cool
 • Minpunten
 • Ziet er veroudert uit
 • Andere teams zijn suf

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hoezo net zo goed een dreamcast titel?

  De DC is echt geen slechte of inferieure console hoor.

  Ik vind zelfs sommige spellen op de DC mooier dan op de PS2 ( virtua tennis 2 is veel vloeiender op de DC dan op de PS2 en ook Crazy taxi ).  verder is dit wel een leuke game, maar inderdaad te snel uit te spelen…. ( of hoort dat bij de "snelheid" van sonic? ;) )


 • lijkt me wel een grappige game, misschien ooit leuk om als platinum te kopen ofzo

 • yup als player choice ga ik hem wel halen al is het alleeen maar om weer het sonic gevoel te hebben met de ringen en snelheid. ^^

 • Hmmm….ik zit te twijfelen of ik em ga kopen. Hij lijkt me wel vet en Sonic games vind ik meestal wel cool, maar om er nou 60 euro voor neer te leggen. Ik vind t cijfer wel een beetje tegenvallen trouwens, maar ja. Heeft iemand em al? Advies?? :)

 • Ron, als je dit leest:  Koop nou gewoon eerst prince of persia voor 42 euro (!) bij free record shop, en als je zo koppig bent, ruil je hem om naar dit spel (je hebt heiervor 2 weken de tijd!)  je kan het misschien ook andersom doen, maar prince heb je in 9 uur uitgespeeld en je krijgt misschien niet de 18 euro terug…


 • Hoe werkt dat dan? Moet je dan geen reden opgeven waarom je hem ruilt of accepteren ze het gewoon?

 • Dat accepteren ze gewoon, ik heb vaak geruild (ook bij free record shop)… Ik koop dan een spel waarover ik twijfel en als ik die slecht vind, dan ruil ik het spel voor het spel die ik eigenlijk wou kopen :). Ik heb Sonic Heroes, het is een erg leuk spel, wordt wel een beetje simpel, maar is niet echt erg snel uitgespeeld. Je moet heeeeel veel emblems halen, per 20 krijg je een Multiplayer mode erbij. Als je van het Sonic-gevoel houdt, dan moet je dit zeker kopen :)!

 • Team Sonic heeft zijn magie verloren. Wat is er met hun toch aan de hand???????????????  Als de hevig strijd met Mario doorgegaan was (zoals vroeger in de Nintendo vs SEGA dagen), zou Mario de winnaar zijn. • Team Sonic heeft zijn magie verloren. Wat is er met hun toch aan de hand???????????????  Naoto Oshima is weg….. Tenminste, toen hij weg ging, ging het niveau snel naar beneden van Sonic Team. En ze kunnen daar ook niet goed programmeren lijkt het.

 • Yes eindelijk is een sonic full 3d spel uitgebracht met zijn nieuwe maatjes en vriendingetjes bij zich om een wereld te redden van die gemene Docter Robotnick te vernietigen.

 • ik vind het maar triest hoe jullie over sonic lullen want sonic heroes heeft in engeland meerdere weken op 1 gestaan het is een vette game en zo simpel is hij niet en snel kan je em ook niet echt noemen want er is niemand bij die alle A ranks haalt binnen 24 uur.

  en ik vind dat sonic team hun "magie" niet heeft verloren ik bedoel kom op jongens hoe vet was sonic heroes heb em meteen gekocht in de states en uk kreeg hij alleen 9ens.

 • hoezo ziet er verouderd uit? ziet er mooier uit dan de meeste games op de ps2, al zijn de gfx nie perfect… duuuuuuuh

  en ik heb em nog steeds nie uitgespeel hoor, en dah Shadow team is helemaal nie suf

 • Dreamcast is niet slecht!!! En wat is er mis met de andere teams??! Shadow en Espio zijn vet! :D

  Echt slechte argumenten voor de minpunten, ziet er verouderd uit, right…

 • Haha wat een slampamper

 • lutser

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren