1. De soap omtrent Gran Turismo 4

De soap omtrent Gran Turismo 4

Het begon allemaal ergens in 2002. Sony Computer Entertainment liet via het zeer populaire Japanse blad Famitsu weten dat een vierde deel van Gran Turismo in de maak was. Een woordvoerder van Sony liet daarin weten dat Gran Turismo 4 voor het einde van 2003 uitgebracht zou worden voor de PlayStation 2. Eerst moest men Gran Turismo Concept voor de Europese markt nog in orde maken. Je weet wel, die afgeslankte Gran Turismo 3 versie met enkele nieuwe wagens. Er werd ook direct al aangegeven dat Gran Turismo 4 ook een aantal nieuwe speelmodi zou gaan bevatten, waaronder een online speelmodus. Nu, bijna twee jaar later, weten we dat van dit hele PR praatje niets meer overeind is blijven staan en dat Gran Turismo 4 nog steeds niet in de schappen ligt.

Polyphony Digital, de makers van de Gran Turismo spellen, nemen alle tijd om hun spellen op orde te krijgen. Het zijn echte perfectionisten. Zo ook met Gran Turismo 3, eerder Gran Turismo 2000 genoemd. Het spel zou in eerste instantie direct bij de lancering van de PlayStation 2 uitgebracht worden. Helaas was het spel nog niet geheel af en moesten de PlayStation 2 bezitters nog een aantal maanden wachten. Desalniettemin was het vele wachten het allemaal waard. Tot de dag van vandaag is Gran Turismo 3 volgens velen nog steeds het beste racespel ooit verschenen. Kazanori Yamauchi van Polyphony Digital mag met recht trots zijn op zijn creatie. Gran Turismo 3 was zo’n groot succes dat het Sony verstandig leek om nog wat extra geld te cashen met Gran Turismo Concept 2002 Tokyo - Geneva. Het ging hier om een zeer afgeslankte versie van Gran Turismo 3. Het spel bracht niets nieuws onder de zon. Je kon in die tijd beter voor wat minder geld de platinum versie van Gran Turismo 3 kopen. Daar had je veel meer plezier aan.

Na enkele concept versies kon Polyphony Digital zich dus gaan concentreren op Gran Turismo 4. Op Sony’s E3 presentatie in 2003 was Gran Turismo 4 voor het eerst aanwezig. Tijdens de presentatie werd er lang stilgestaan bij dit spel. Niemand minder dan Yamauchi zelf liet het publiek weten wat Gran Turismo 4 allemaal te bieden zou hebben. Sony had het ook telkens over een online modus. Vele PlayStation 2 bezitters kochten rond die tijd speciaal een netwerkadapter om bij het uitbrengen van Gran Turismo 4 dan direct online te kunnen racen. Het frappante was dat Yamauchi niet veel los liet over de online modus. Hij deed er zelfs een beetje vaag over. Op de beursvloer zelf kon je Gran Turismo 4 alleen over een LAN spelen. Enkele maanden na de E3 bleek dat Gran Turismo 4 niet voor het einde van 2003 zou verschijnen. Het ontwikkelteam had gewoonweg meer tijd nodig. Sony gaf Polyphony Digital die tijd die ze nog nodig hadden en liet via een persbericht weten dat Gran Turismo 4 voor het einde van 2004 in de schappen zou liggen.

Konden de echte Gran Turismo junkies het nog wel zo lang volhouden? Sony en Polyphony Digital dachten van niet. Daarom werd in Japan en Europa Gran Turismo 4: Prologue uitgebracht. Je moest deze versie als een voorproefje op het echte Gran Turismo 4 zien. Er zaten enkele wagens plus circuits in; van een echt spel kon je dus niet spreken. Het was eerder een veredelde demo. Het was daarom ook schandalig dat je maar liefst 45 euro moest betalen voor Prologue. Gran Turismo 4: Prologue stond enkele weken in de charts en Sony lachte stilletjes in zijn vuistje.

De soap rond Gran Turismo 4 ging verder. Tijdens een presentatie eind september van Sony hier in Nederland liet men nog leuk weten dat we zeer waarschijnlijk Gran Turismo 4 dit jaar nog zouden aantreffen. Ook liet men weten dat er op 25 september een nieuwe modus zou worden aangekondigd op de Tokyo Game Show. Dit was inderdaad het geval. Gran Turismo 4 zou voorzien worden van een zogenaamde ‘B-Spec’ modus, waarin je naast de baan staat en je rijder instructies moet geven. Tussen neus en lippen door maakte Sony op diezelfde Tokyo Game Show ook bekend dat Gran Turismo 4 geen online modus zou gaan bevatten. Uh, geen online modus? Op twee E3 beurzen werden we lekker gemaakt met het feit dat Gran Turismo 4 een online modus zou bevatten. Nog drie dagen voor de bekendmaking in Tokio zei men dat ook in Nederland. En nu? Het blijkt met het nu aanwezige Sony netwerk gewoonweg niet te kunnen. Yamauchi gaat voor perfectie en op dit moment zit zo’n online modus er dus niet in. Nu krijgen we te horen dat er na het uitbrengen van Gran Turismo 4 waarschijnlijk nog een speciale add-on zal worden uitgebracht waarmee je Gran Turismo 4 wel online kunt spelen.

Alsof dat nog niet genoeg was, liet Sony Computer Entertainment zopas weten dat Gran Turismo 4 dit jaar niet in Europa zal worden uitgebracht. Men moet nog zoveel vertaalwerk doen dat het gewoon niet lukt om het spel op tijd af te krijgen. Kortom, de echte Gran Turismo fans zijn het een klein beetje zat. Ze hadden het spelletje natuurlijk nog een jaar kunnen uitstellen om dan een volledig Gran Turismo 4 spel te kunnen uitbrengen, inclusief online modus. Dit zal helaas niet gaan gebeuren. De echte Gran Turismo fanaten hebben waarschijnlijk al de Prologue versie gekocht, zullen Gran Turismo 4 begin 2005 aanschaffen en zullen ook ergens in 2005 die zogenaamde add-on kopen. Het jammerlijke is dat Sony dit zich gewoonweg kan veroorloven. De spellen zullen namelijk hoe dan ook miljoenen keren over de toonbank gaan en zich weken in de bovenste regionen van de charts bevinden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • EA is voor de massa, maar je kan NFS en GT niet meer met elkaar vergelijken…daar is et verschil te groot.

 • en toch blijft de GranTurismo reeks de beste Race sim ooit op wat voor platform dan ook.. raar he.. of misschien toch niet..

 • en de consument trapt er weer masaal in. lekker 45 euro uitgeven… kassa voor sony en dadelijk 59,95 euro voor gt4 (als het niet meer is je weet maar nooit) en ja hebben ze toch effe 105 euro voor 1 spel en een demo uitgegeven jeetje sony steelt gewoon van die mensen. nou van mij niet ben toch overgestapt naat nfs. ga lekker eel 2 halen en mijn geld krijgt sony niet geef ik wel aan ea…. ea rocks - sony sucks….

 • @ Mindgame  EA is zo'n beetje de slechtste die er is, ze verneuken allerlei games door ze op te kopen. En sorry hoor maar je bent niet verplicht om die prologue. En ik begrijp niet hoe nfs met gt kan vergelijken:S:S:S?

 • de soap ? :S

 • en de soap rond duke nukem forever…

  Maar in elk geval, ik weet dat vele gamers teleurgesteld zijn dat de online mogelijkheid er "nog" niet in gaat zitten.

  Maar de meeeste gamers spelen nog niet online met hun console, dus maakt dat voor de veel grotere rest niet uit.

  Voor mij ook niet, ik ga pas met de volgende gen consoles online.  En dat GT4 later komt, tja, is spijtig.

  Maar maakt voor mij op dit moment niet veel uit.

  Dat omdat ik GTA SA niet wil mengen met GT4, want het zijn allebei games, waar je de eerste maand(en) niet afkomt.

  Het zijn nu eenmaal lange games..

  Zolang GT4 maar niet tegenvalt ben ik content, ook al komt ie pas midden 2005.

 • Stoere anoniempje: ik vond het tijd om alle feiten eens op een rijtje te zetten: vanaf het allereerste begin dat GT4 werd aangekondigd tot het laatste nieuws dat wij de game pas in 2005 krijgen. Dus zulke oude koeien zijn het niet. Als ik je gevraagd had waar GT4 voor het eerst aangekondigd werd had je het waarschijnlijk ook niet geweten.

 • Geen schade is goed.

  Zeker nu nog, toekomst is anders.

  Maar er is geen een simulatieracegame met echte reeele schade

 • Dan jat je em toch gewoon?!

 • Hoeveel aut's zitten er in dit deel? Kan er overheen gelezen hebben, maar niet zien staan. Het aantal verschillende soorten auto's vind ik toch weer een van de geweldige kenmerken van GT.

 • deze game gaat wel zwaar roeleren.

 • tja, mensen moeten de prologue versie ook niet kopen… en gt4 is wel z'n geld waar, ookal kan hij niet online en is dat wel beloofd geweest (mits het dan ook goeie reviews krijgt)

 • Ik vind het jammer dat het zo lang moet duren en dat de offline en online versie ook apart gaan. Maarja. Zolang GT 4 maar goed wordt vind ik het niet erg. Ik ga ook proberen beide versies te kopen (de normale en de zogenaamde add-on). Mits mijn portomonee dat toelaat.  En Audi moet erin zitten (ben sinds vandaag audi fanboy geworden)

 • bandicoot:  Audi komt er zeker in onderandere de TT denk ik en nog wat andere series.  NfS en Gt kun je wel een beetje vergelijken en dan komt het er tog op neer dat veel mensen GT veel beter vinden dan NfS, omdat GT zo diep gaat dat geen enkele game er overheen kan gaan. PG2, Nfs, welke racegame dan ook kan in mijn ogen niet over GT gaan, omdat het zó orgineel is en zo goed uitgewerkt dat iedereen die van racegames houd gewoon deze spel als nr1 ziet.  Ookal worden we gewoon genaaid door sony en polyphony digital (€45 prologue-versie, €67 'gewone-versie', waarschijnlijk nog eens €67 voor de online-versie dan betaal je dus gewoon €179 voor GT4 kan je een cube met 3 spellen voor gaan kopen!!!) maar je moet wel toegeven dat ze een product uitbrengen waar de kwaliteit gewoon van af vliegt en tog is het schandalig dat je zoveel moet gaan betalen als je die game uiteindelijk gewoon online wil gaan spelen. Aan de andere kant zijn er ook weer ontwikkelaars en uitgevers die egt baggere producten uitbrengen (uit de oude doos bv, Night Rider en Galleon na zoveel jaar nog steeds zo'n wanproduct) dat je jezelf afvraagt wat nou schandalig is.
 • OmeREINIER 'EA is tha bomb!!!!!!!! ' jij begrijp het echt niet he? Fucking massa shit, uitmelken van games ipv een vernieuwende game een vernieuwende marketing campgane weirdo met je uitspraken.

 • Waarom zegt iedereen ja we moeten 179€ uitgeven aan GT4??? Je bent toch niet verplicht om alle 3 de versies te kopen? dat zou toch dom zijn? Als je weet dat een paar maand na de offline release van GT4 de online versie uitkomt dan koop je de laatste toch gewoon alleen?? Al wie de offline versie genoeg vindt koopt dat dan gewoon.  En ook niet kankeren over dat er geen schade is. Er zitten wel 500 verschillende wagens in het spel en tal van merken, je moet een licentie hebben om schade te tonen en dat moet nog eens voor al die wagens apart geanimeerd worden. Heel veel werk. En daarbij als 1 fabrikant zegt nope we laten geen schade toe dan kan je toch niet dat merk geen schade laten tonen en de rest wel?? Zou idoot lijken.

 • 1 woord: Forza!!!

 • Ik denk dat de online mode eruit gehaald is door GT 4 Mobile . Als ze daar iets later aan waren begonnen was de online mode waarschijnlijk nu af geweest .

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren