1. Turtles II - The Arcade Game

Turtles II - The Arcade Game

Leonardo, Donatello, Raphael en Michaelangelo waren de vier groene helden die onder leiding van Splinter het continu moesten opnemen tegen de kwaadaardige Shredder en zijn foot soldier clan. Zo ook in de NES spel Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Arcade Game. In deze Replay kijken we eventjes terug naar dit, naar mijn mening, geweldige spel.

De Turtles verschijnen ook nu nog regelmatig op de TV met nieuwe (tekenfilm) series. Naar aanleiding van die nieuwe series wordt er ook weer allerlei merchandise uitgebracht, waaronder die cell-shaded videospellen van Konami. Helaas zijn de Turtles niet meer wie ze geweest zijn. De hype die er begin jaren ’90 rond dit viertal zweefde is inmiddels verdwenen. Toen de Turtles nog echt ‘hot’ waren verschenen er tientallen strips, live action films, dekbedovertrekken, zeep, kleurboeken en plakplaatjes. Uiteraard werden er toen ook videospellen, waaronder het eerste Turtles spel voor de NES, uit de fabrieken versleept. Dit eerste Turtles spel voor de NES was helaas een aanfluiting. Het was een saai spelletje met niet boeiende gameplay. Gelukkig kwam daar met TMNT II: The Arcade Game verandering in. Dit, op een speelhalversie gebaseerde, spel bracht tenminste het echte ‘Turtles gevoel’ (Cowabunga!) in je naar boven.

Het mooie aan Turtles II was dat je het spel met zijn tweeën tegelijk kon spelen. Vaak werd er gekozen voor Leonardo of Donatello, omdat deze een groter bereik hadden met hun wapens. Met een katana of bo kun je namelijk verder slaan dan met een stel nunchakus. Zodra je allebei een Turtle had gekozen kon het spel eindelijk beginnen. Je werd hierbij direct in de actie gegooid. Het appartement van verslaggeefster April O’Neal stond in de hens. Aan de Turtles de taak om haar te redden. Aan het einde van het level gooide slechterik Rocksteady ook nog eens roet in het eten door een gevecht aan te gaan. Hij was niet de enige eindbaas die het spel rijk was, later kreeg je nog te maken met Rocksteady’s maatje Bebop, de gevaarlijke professor Baxter Stockman (die later overigens ook nog eens in een vlieg veranderd!) en Krang. Na het gevecht met Rocksteady ontvoerde Shredder April en moesten de Turtles haar redden.

Het spelletje was eigenlijk redelijk simpel qua opzet, maar enorm verslavend en allesbehalve saai. Ik heb het spel wel tientallen keren uitgespeeld, en het bleef leuk. Ook na de twintigste keer. Dit kwam mede door de diversiteit aan levels en vijanden. De Turtles zelf waren, op hun kleur hoofdband en wapen na, precies hetzelfde. Ze konden alle vier die machtige vliegende trap geven. Grafisch was het een hele vooruitgang op het eerste deel. Wel kende Turtles II enkele problemen. Zodra er een aantal vijanden tegelijkertijd door je beeld heen liepen begon er van alles te knipperen. Soms was het zelfs even moeilijk om te zien waar jouw Turtle nu precies op het scherm stond. Eigenlijk was Turtles II dus te zwaar voor de NES hardware. Toch bleef het speelbaar. En dan nog eens al die deuntjes die je tijdens het vele vechten mee neuriede, want qua muziek zat Turtles II prima in elkaar.

Zoals ik al aangaf was het een verslavend spelletje en toch ook wel uitdagend te noemen. In de tijd van de NES kon je in veel gevallen niet tussendoor even je spel opslaan op een geheugenkaartje. Toen moest je het vaak doen met lange wachtwoorden, zoals bij Megaman het geval was. Turtles II maakte geen gebruik van wachtwoorden, je moest toch echt het spel in één keer uitspelen. Een zware taak, maar er was altijd nog die welbekende Konami code.

Of ik Turtles II het beste Turtle spel vind zou ik niet één-twee-drie durven zeggen, Turtles in Time beviel me namelijk ook erg goed. En nu ik toch aan het einde van deze Replay ben is het tijd geworden voor pizza! Want ja, een echt Turtle die net klaar is met zijn werk grijpt al snel naar die Italiaanse pizza’s. It’s Pizza Time!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Dit spel… dit spel is de reden waarom mijn NES het op een gegeven moment niet meer deed! Wat een H-E-E-R-L-I-J-K spel was dit zeg. Tot vervelens toe gespeelt, één van de weinige spellen die je toen multiplayer kon doen (Bubble Bobble en Snake, Rattle & Roll waren ook al zo goed door multiplayer). Als ik hem nog eens ergens tegenkom neem ik hem meteen weer mee :)

 • Dit was een van mij eerste NES spellen en een coole game om te spelen met vrienden samen op een zondag alle levels door lopen ( af en toe een cheat gebruiken om meteen naar 1 van de laatste levels te kunnen)

  Maar vreemde van de turtel serie vond ik inderdaad dat ieder deel een heel ander spel was zo was deel 1 gewoon 2D en deze al met side step( hoe je dat ook noemt) en deel 3 was gewoon een soort streetfigher vecht game als ik me goed kan herinneren.

  Maar goed dit was voor mij 1 van de beste game uit het NES tijdperk.

 • die goeie ouwe tijden:d

  dit spel was echt de bom:d

  hulde aan konami

 • Die screenshot links onderaan ook. Hoe vaak ik niet bij die dubbele %_&*(@*$#@ shredder ben doodgegaan :X

 • hehe snappie ik leef met je mee :)

  die fucked up shredder heeft mij ook al heel wat keren afgemaakt :@ om gek van te worden.

  maar het spel was echt top :)

 • Het eerste spel wat ik ooit heb gekocht, prachtige herinneringen!

 • helemaal kapot gespeeld maar turtles intime blijft het beste en de eerste natuurlijk :)

 • Turtles 3 was volgens mij niet in PAL-land uitgebracht. Ik heb volgens mij Turtles 3 wel eens gespeeld en vond die enorm moeilijk. Bij de eindbaas van het 2e level ging ik continu dood :(

 • Dit spel is zoo goed!

 • Mario 3 en deze game waren de enigste games waarvan ik mij nog kan herrineren dat ik ze kreeg.. :)

  Maar deze game is zonder twijfel mijn meest gespeelde NES-game ooit. Samen met mijn broertje die co-op spelen was echt geweldig.

 • Deze heb ik nog op me NES en me NES doet het nog :D, Vroegah toen ik klein was 1000x gespeeld!

 • dit spel en mario bros3 waren mijn favo nes spellen

 • Co-op ten top in deze game. Ik heb hier heel wat uurtjes mee gespeeld ;)

 • Dit soort games waren echt de shit. Heb deze echt vaak gespeeld bij een maat, net als die SNES versie..Echt superstoer met zijn tweeën door het spel te gaan. Dit waren echt van die toppers net als Street of Rage 2, heerlijke gamegenre, jammer dat het denk ik nu niet meer zo goed kan, dat beat´em up-genre..Spike out moet een nextgen SoR2 worden, laten we hopen dat ze erin slagen dezelfde magie te creëeren als die oude games..Maar ik denk dat dit genre gewoon 2D moet blijven

 • Turtel ownen ik heb ozondag Turtels 4 turtels in time nog op HARD uitgespeelt!!!!!!!!!!!!!1

 • Heel vet spel vond ik dit altijd!

 • Yup, hebben we hier ook gehad toen die uitkwam, leuk spel voor de tijd :)

  En dan kwam turtles in time…. :-|

 • dit was vroeger vet

 • mm turtles in time was wel de klapper……als ik erop terug kijk is t een behoorlijk kort spelletje maar toendertijd had ie alles wat de jonge turtle fan maar begeerde:)

 • ik speelde vroeger turtles 2 altijd bij een vriendje van mij

  bleef ik bij hem slapen gingen de hele weekend spelen

  toen was ik jaar of 8 of zo

  ja dat waren leuke tijden :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren