1. Vulkanen zijn vet

Vulkanen zijn vet

Ja mensen, hier is hij dan. Mijn allereerste, handgeschreven log! Misschien heb je wel gedacht, toen je de titel zag, waarom neemt die gast dan zo'n onderwerp? Misschien dacht je dat dit een pokkensaaie log wordt over vulkanisme en hoe het werkt. Nou, dan heb je daar misschien een beetje gelijk in, maar eigenlijk ook niet. Misschien moet je hem gewoon even lezen om er een oordeel over te vellen.

Afgelopen vakantie ben ik, vergezeld door een kameraad en mijn ouders, vertrokken voor een drie-weekse vakantie op Sicilië. Ik weet niet hoeveel van jullie al eens op Sicilië zijn geweest, maar als je niet een bezoekje hebt gebracht aan het eilandje Stromboli tijdens je verblijf, heb je er eigenlijk je tijd verspild. Wat is Stromboli? zul je jezelf afvragen...Nou, puur voor de duidelijkheid van het verhaal, zal ik even uitleggen hoe en wat.

Stromboli is één van de Aeolische eilanden die ten westen liggen van het eiland Sicilië.

Stromboli zelf, is eigenlijk een vulkaan. De actiefste vulkaan ter wereld om precies te zijn. Het hele eiland is ontstaan uit vulkanisch gesteente. Op Stromboli zelf, zijn 2 dorpjes gebouwd, waar alleen maar elektrische scooters en Golfkarretjes "rondscheuren"... Ín-te-res-sant!

Maar goed, genoeg geneuzeld. Waar het natuurlijk allemaal om gaat als je daar komt, is de vulkaan zelve. Als rasechte toerist wil je natuurlijk niets liever dan helemaal op de top staan. Gelukkig zijn er daarom ook genoeg mensen die gek genoeg zijn om als gids een stel toeristen iedere dag tot op 1000 meter (de top dus) te voet omhoog wil leiden voor €28 euro p.p. Zo dus ook Mario, ónze gids.

We vertrokken bepakt met truien, eten, veel drinken, een helm, bergschoenen en een hoop goede moed om 17:30 richting de top van de Stromboli. Ik kan je zeggen, het viel mij nog aardig mee. 3 uur duurde de reis voor we op de plek van bestemming kwamen. 3 pauzes, twee korte en een lange, een hoog vochtigheidsgehalte, en een boel verpulverd vulkanisch gesteente. Half zwart van het roet, hadden we nu uitzicht op een gat in de aardkorst, waar om de zoveel minuten een hoop vulkanisch gesteente wordt uitgeblazen. Nou, ik kan je zeggen, het is echt ontzettend vet om dat mee te maken :D!

We zaten daar een uur, en in dat ene uurtje hebben we 6 vulkaanuitbarstingen meegemaakt, waarvan ik er 3 op camera heb weten te bemachtigen. Zie hier het resultaat.

Vooral bij de 2e uitbarsting, gierde de adrenaline door mijn lijf xD. Zoals je zult hebben gezien, schokt de camera nogal toen de klap kwam bij de tweede uitbarsting. Ik weet niet of je ooit echt hard onweer hebt meegemaakt, maar dat zal ongetwijfeld niks zijn vergeleken met een vulkaanuitbarsting. Op het filmpje klinkt het al hard, maar we hadden het windfilter nog aan, dus wordt het al gedempt. Kun je nagaan hoe hard het in het echt was! Zo tof :D

Zo'n uitbarsting is, zoals onze geliefde gids al uitlegde, te vergelijken met een champagnefles. Als je een ongeopende champgnefles als een gladiool heel hard op en neer gaat schudden, vormt er gas in de champagne en wordt er druk opgebouwd. Dit resulteert uiteindelijk in het eraf schieten van de kurk.

Hetzelfde principe doet zich voor bij een vulkaanuitbarsting. In de aarde zit een hoop gas. In de vulkaan zit een hoop magma. Dit magma koelt af aan de oppervlakte, waardoor het stolt. Dit heeft echter als gevolg, dat het gas er niet meer uit kan. Als de druk op een gegeven moment te groot wordt, kraakt de korst open, en vliegt het de lucht in.

Als men ooit nog een onstopbare drang voelt om eens naar Sicilie te gaan, vergeet dan vooral niet om een bezoekje te brengen aan de stromboli! Voor mij was het een once in a life time experience. Misschien is dat het voor jou ook wel?

Van Dale

1vul·kaan (dem; vulkanen)

berg op een zwakke plek in de aardkorst, waardoor as en gesmolten materialen naar buiten komen

2ca·me·ra (de; camera’s; cameraatje)

toestel voor het maken van opnamen voor foto, film of televisie

3adre·na·li·ne (de)

(geneeskunde) hormoon uit de bijnieren dat de hartfunctie aanzet en de kleine bloedvaten doet samentrekken

4mag·ma (het)

(geologie) gesmolten massa van silicaten en oxiden in het inwendige van de aarde, waaruit bij afkoeling de stollingsgesteenten ontstaan

Dit artikel delen

Over de auteur