1. Worms Forts Under Siege

Worms Forts Under Siege

De serie Worms gaat inmiddels alweer bijna zijn tiende levensjaar in. Het spel Worms zoals we dat nu kennen zag het levenslicht in 1995. Daarna kwamen echter vele verschillende versies uit op uiteenlopende platformen zoals de Dreamcast, de Jaguar, de Saturn en de Gameboy. Worms kent dus een rijke historie waar het concept door de jaren heen eigenlijk nooit echt veranderd is.

Worms kwam eind 1995 uit op de PC. Toen het spel werd uitgebracht was het een uniek spel, want in welk ander spel kon je elkaar op komische wijze van het veld vegen met behulp van de vreemdste wapens? Worms 2 was eigenlijk meer van hetzelfde maar dan in een nieuwe grafisch jasje. De animaties en wapens werden met dit deel ook steeds mooier en steeds uitgebreider maar de grootste grafische verbetering kwam toen Worms 3D in oktober 2003 uit werd gebracht. Worms Forts Under Siege is het nieuwste deel in de serie en is grafisch vergelijkbaar met Worms 3D. Echter, het hele spelconcept is omgegooid. De hoofdzaak is nu niet meer om het andere team zo snel en zo vreemd mogelijk om zeep te helpen, maar het is nu de bedoeling om de forten en kastelen van elkaar te bestormen. Daarnaast moet je hier en daar ook gebieden bijbouwen om jezelf zo goed mogelijk te beschermen.

Het richtsysteem is precies hetzelfde gebleven. Je hebt nog steeds vreemde en opmerkelijke wapens waarmee je je tegenstander moet verslaan. Denk hierbij aan kruisbogen, kanonnen en een katapult. De “ouderwetse” en bekende Worms wapens zijn ook weer in Forts Under Siege te vinden (bijvoorbeeld Air Strike en Napalm aanvallen). Als je je wapen wilt afvuren is het de bedoeling om eerst de hoek te bepalen en daarna de kracht waarmee je wil schieten. Maar wapens zijn maar een onderdeel van de het spel, je hebt nu namelijk ook een fort te verdedigen. Je kunt nu zelf (voor de eerste keer in de Worms serie) gebieden toevoegen waar je verschillende dingen kunt bouwen om jezelf te verdedigen. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk items te verzamelen, terwijl je jezelf op een succesvolle manier moet verdedigen tegen aanvallen van je tegenstander.

Het spel is zowel online als offline te spelen. In de single-player optie krijg je verschillende historische scenario’s voorgeschoteld. Het ene moment zit je in Egyptische sferen om jezelf daarna in de middeleeuwen te bevinden. Worms zou Worms niet zijn als er hier en daar niet een komische noot aan toegevoegd zou worden, dus kun je er vanuit gaan dat het verhaal van Worms Forts Under Siege een niet al te serieuze ondertoon heeft. Omdat je telkens tussen de verschillende tijdperken heen en weer wordt geslingerd, is er niet een duidelijk verhaal aanwezig en is er van een goede structuur geen sprake.

In het begin van het spel kun je ook kiezen voor een tutorial, wat heel handig is voor de spelers die Worms nog nooit hebben gespeeld. Het hele concept is sowieso nieuw voor de Worms serie, dus ook de geoefende Worms spelers hebben er baat bij om de tutorial eens door te nemen. In de tutorial wordt je alles bijgebracht over het spel. Van het bewegen van je Worm tot het bouwen van forten en wapens. Je kunt ook kiezen voor de optie “The Trials”. Hier kan je een gewone deathmatch spelen waar het de bedoeling is om zo snel mogelijk je tegenstander en zijn gebouwen van de kaart te vegen. Deze optie lijkt dus nog het meest op het oude concept van Worms hoewel het maar een klein onderdeel van het spel is.

Jammer genoeg is er grafisch eigenlijk niets verbeterd. Sterker nog, de graphics ogen enigszins “onafgemaakt”, en de randjes zijn dan ook duidelijk te zien. Het is te hopen dat de consoleversies (Xbox en Playstation 2) netter zijn afgewerkt op dat gebied.

Conclusie en beoordeling

None

Team 17 heeft een risico genomen door het concept een andere draai te geven. Mensen die de Worms serie al eerder gespeeld hebben zullen bekende elementen tegenkomen, maar de kern van het spel is toch veranderd. Niet alle fans zullen hier dan ook blij mee zijn. Helaas is het eindresultaat niet bevredigend genoeg om lang te kunnen blijven boeien.
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Nieuw concept
 • Vele nieuwe wapens
 • Minpunten
 • Slechte graphics

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vond de eerste worms toch nog steeds het leukst :)

 • Vind Worms 3D een leuke game, niet super, maar erg leuk met meerdere mensen. Deze game lijkt me dan ook een leuke aanvulling.

 • ik vond worms 3d geweldig die heb ik op de zboz gedaan.

  ik ben dus ook erg nieuwschierig naar de nieuwe voor de xbox.

  ik ga hem sowieso kopen.

 • 3d vind ik minder speelbaar, dat je alles in 1x ziet is leuker en overzichtelijker… :/

  3d worms is imo niks.

 • Zo jammer,  Ik wacht op een nieuwe 2D worms!!  Hopelijk zien ze in dat dat concept gewoon het beste was.


 • Geef mij die wormpjes maar in 2D, zo zijn ze toch het leukst

 • Ik snap zoiezo niet dat ze het niet zoals bijv. viewtifull joe/smash bros achtig graphics gedaan 3d graphics in 2d wereld dan had de game denk ik een stuk leuker geweest.

 • Speelplezier een 7? *kotst*

 • Ik vond Worms 3D best leuk, maar de oudere 2D worms blijven beter. Deze game koop ik alleen sowieso niet, komt niet op de Cube uit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren