1. Gametalk : interview met...Mag

Gametalk : interview met...Mag

Welke games en genres speel je en welke niet ?

Hoewel ik overduidelijke twee favoriete genres heb, First Person Shooters (FPS) en Real Time Strategy (RTS), heb ik geen specifieke genres die ik niet zal spelen. Er zijn immers voor elk genre wel een of meerdere hele goede games die ik zeker kan waarderen. Zo hou ik niet echt van race games. Ik waardeer games als Gran Turismo om hun realisme op grafisch en gameplay gebied, maar ik zou het zelf niet lang spelen. Burnout Legends en Wipeout zijn dan wel weer ongeveer de meest gespeelde games op mijn PSP.

Welke games ik speel? Dat is moeilijk even kort te zeggen, ik bezit geen consoles van de huidige generatie dus ik leen deze regelmatig van vrienden of familie. Ik speel in die tijd vele verschillende games voor de desbetreffende console. Op de PC speel ik echter veel langer dezelfde games. Zo speel ik al zo'n zeven jaar Counter-Strike en nu Counter-Strike: Source en speelde ik vanaf het begin af aan World of Warcraft (daar ben ik nu mee gestopt, om de zoveel maanden heb ik even genoeg van World of Warcraft, maar misschien begin ik er binnenkort weer mee). Ik kijk heel erg uit naar Quake Live en Starcraft 2 op het moment.

Sinds wanneer ben je bij Insidegamer ?

Ik ben lid van InsideGamer vanaf dat IG bestaat. En lid van het GameForum (vroeger was het forum van IG een losse site die steeds meer samenwerkte met andere losse sites die elk een console vertegenwoordigde) vanaf 2000.

Sinds wanneer game je ?

Ik game al vanaf zo lang als ik het me kan herinneren, maar dat was op hele oude consoles zoals de Commodore 64 en op van die standalone handhelds die alleen simpele spelletjes zoals Tetris hadden.

Op mijn vijfde kregen we een Nintendo Entertainment System (NES) in huis. Hier mocht ik echter pas mee spelen als ik 7 was. Ik was hier blijkbaar zo verdrietig over (ik kan me het huilen en stampvoeten niet meer herinneren, maar het zal ongetwijfeld aanwezig zijn geweest) dat een zus van me Mario had nagemaakt als een soort kijkdoos/poppenkast idee. Met Mario, Goomba's en Koopa's en dergelijke van papier op saté prikkers. (Nu ik dit schrijf bedenk ik me dat ik maar eens aan mijn ouders moet vragen of ze dit nog ergens bewaard hebben). Tegen de tijd dat ik op de Nintendo mocht spelen hadden we ook een PC in huis waar ik Warcraft en Warcraft 2 op begon te spelen.

Wat is je favoriete console en handheld ?

Mijn favoriete console en handheld op het moment zijn de PC en de PSP. Als ik echter de favoriete console en handheld van mijn leven (tot nu toe) zou moeten kiezen wordt dat erg lastig. Elke console is gekenmerkt door klassiekers. De uren en dagen dat ik Super Mario Bros 1, 2 en 3 heb gespeeld op de NES. De wedstrijden Mario Kart die ik speelde tegen vrienden op de SNES. Voor het eerst met vier mensen tegen elkaar in hectische gevechten in GoldenEye op de N64. Metal Gear Solid, in mijn ogen nog (een van) de beste games ooit en een van de eerste games die echt een filmische indruk maakte, op de PlayStation. Hoewel de ervaringen van de games voor de latere consoles nooit zo sterk en intens waren als die van de bovengenoemden zijn er voor elk van de latere consoles ook echt super goede games aan te wijzen. Dan denk ik aan Mario Galaxy, Metal Gear Solid 4 en Dead Or Alive 4 (de laatste kan als een verassing komen, maar is in mijn ogen echt een geweldige game om te doen als je het speelt tegen een vriend van ongeveer gelijk niveau).

Zoals ik zei zijn er nooit meer games geweest na Metal Gear Solid die echt een diepe indruk op mij maakte. Al zijn Quake 3 Arena, Starcraft, Warcraft 3, Half-Life en Half-Life 2 stuk voor stuk games die ik de hemel in zou prijzen, op zichzelf staand kunnen zij zich niet meten met Metal Gear Solid.

Wat vind je van de casual markt ?

Ik ben zelf "opgegroeid" met min of meer hardcore games. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan je definitie van hardcore en casual, maar games als Quake 3, Counter Strike en Warcraft 3 zijn typische hardcore games aangezien deze ook veel worden gespeeld in de eSport scene. Ik heb zelf niet zoveel met typische "casual" games als Singstar, Buzz of Wii sport. Het is zeker leuk af en toe met vrienden voor, of na (hehe), een avondje stappen, maar je zal het mij niet vaak zien spelen.

Denk je dat casual gamers, ooit hardcore gamers zullen worden ?

Dat zal per persoon verschillen. Het ligt hier ook aan je definitie, maar laten we stellen dat casual gamers mensen zijn die games als Call of Duty, Red Alert of Metal Gear Solid (willekeurige voorbeelden) niet uit zichzelf zouden spelen of kopen, maar wel, bijvoorbeeld, een Wii zouden kopen voor games als Wii Sport en Wii Fit. Deze hebben vervolgens een console in huis en zullen daarom ook meer geneigd zijn om een meer hardcore spel aan te schaffen.

Denk je dat Sony en Microsoft ook het voorbeeld van de Wii gaan volgen ?

Ongetwijfeld. Sony en Microsoft zijn, net als Nintendo, bedrijven die gewoonweg veel winst willen maken. De casual markt is veel groter dan de hardcore markt. Het is dus ook een logische zet voor Sony en Microsoft om meer casual games uit te brengen op hun Playstation en Xbox. Tegelijkertijd moeten ze zich wel realiseren dat casual gamers over het algemeen een game kopen per half jaar of iets dergelijks. Terwijl een meer hardcore gamer vaak maandelijks een of meerdere games aanschaft. Ze zullen waarschijnlijk beide groepen tevreden willen houden, en Sony en Microsoft zullen daarom ook hun aandacht wat meer naar de casual markt zullen moeten verschuiven om te concurreren met de Wii. Niet alleen qua games, ook qua besturing, een "niet-gamer" is waarschijnlijk meer aangetrokken tot een controller zoals de Wiimote dan zo'n "ingewikkelde" controller als die van de 360.

Bedankt Mag.

Dit artikel delen

Over de auteur

Vinto Hey, Welkom op mijn profiel, even voorstellen : Ik ben Maaike ik woon in Belgie en loop nog niet zo lang rond op deze wereldbol.