1. NBA Live 2005

NBA Live 2005

We zitten alweer tegen het einde van 2004. Dat betekent automatisch dat ontwikkelaars van sportspellen hun spellen voor het volgend jaar al klaar hebben. Electronic Arts is er elk jaar als eerste bij. FIFA 2005 verscheen al een tijdje geleden in de winkels en nu is het ook tijd voor NHL 2005, NBA Live 2005 en Madden 2005. In deze recensie gaan we het hebben over NBA Live 2005. NBA Live 2005 is alweer het tiende deel in de reeks, maar of dat ook betekent dat dit het beste deel wordt?

Electronic Arts heeft zich voor de 2005 versie voor een groot deel gericht op de basketbalevenementen naast de gewone competitie en de play-offs. Dit is bijvoorbeeld het NBA All-Star Weekend. Dit is een weekend lang genieten van alle basketbalsterren die Amerika rijk is. Je moet hierbij denken aan driepunters schieten, een toernooi voor de beginnende NBA-speler, een dunkwedstrijd en natuurlijk de jaarlijkse West versus East wedstrijd. De nadruk ligt bij het All-Star Weekend met name op de dunkwedstrijd. Je kunt nu op een eigen manier dunken. Dit kun je doen door je alley-hoop te bepalen (hierbij gooit de speler een bal tegen of voor de basket, zodat hij deze als hij dunkt weer opvangt), springbeweging te kiezen, de manier van dunken te bepalen en te kiezen hoeveel je het lichaam wil laten draaien. Gaat dit allemaal perfect en lukt het je om een perfecte dunk neer te zetten, dan heb je grote kans dat je hoog eindigt bij de dunkwedstrijd. In totaal zijn er ruim honderd manieren om te dunken.

Het spel zelf is natuurlijk ook weer aangepast en op visueel en gameplay gebied zijn er zo de nodige aanpassingen gemaakt. Zo ziet het spel er een stuk beter uit dan een jaar geleden. Dit maakt de kans op een slow-down (bij de PlayStation 2 versie) helaas wel groter, maar gelukkig zal dit nauwelijks meer dan twee keer in een wedstrijd voorkomen. De spelers zien er ook anders uit. De grote sterren zijn allemaal erg gedetailleerd en zijn een stuk beter herkenbaar dan de andere spelers. Wat wel raar is, is dat het lijkt alsof de spelers extra grote hoofden hebben. Zodra je hier een beetje aan gewend bent kun je volop genieten van de pracht die Electronic Arts heeft weten te realiseren. Het geluid is weer tip top in orde; er is veel rap te horen en Marv Albert en Mike Fratello zorgen voor perfect commentaar.

Op het gebied van speelbaarheid ben ik minder te spreken over het spel. NBA Live 2004 speelde al een stuk anders dan de delen daarvoor. Veel mensen vonden dat EA weer terug moest gaan naar de ‘oude’ gameplay. Dit hebben ze echter niet gedaan. Het hele systeem lijkt wel omgegooid. Dit heeft zo zijn voor -en nadelen. De nadelen zijn dat het hele spel wel hakkelend lijkt te lopen. Als je een actie wilt uitvoeren om je man te passeren, dan lijkt het wel of de computer een korte pauze inlast om een tegenactie te beginnen. Natuurlijk zorgt dit voor realistischer spel, maar de spelsnelheid moet er geen hinder van ondervinden. Het spel is hierdoor minder speelbaar dan zijn voorgangers. Deze verandering had beter uitgewerkt moeten worden, maar dat is waarschijnlijk door tijdgebrek niet mogelijk geweest. De voordelen zijn onder andere dat je nu een knop hebt om een alley-hoop pass te geven en dat je nu kunt kiezen of je de bal wilt rebounden, in de basket tikken of hem in de basket wilt dunken. Ook is er nog beter gebruik gemaakt van de drukgevoelige knoppen op je controller. De belangrijkste verandering vinden we op het gebied van kunstmatige intelligentie. Voor het eerst in de serie lijkt het erop dat je tegenstander ook slim is geworden. EA heeft het gezegde “elke actie zorgt voor een reactie” letterlijk genomen en dat zorgt voor een grotere uitdaging.

Conclusie en beoordeling

None

NBA Live 2005 is visueel heel erg vooruit gegaan. Helaas is de speelbaarheid hierdoor ietwat verslechterd. EA heeft meer aandacht besteedt aan het NBA All-Star Weekend dan aan de speelbaarheid. Dit is eigenlijk hetzelfde probleem dat de FIFA-serie heeft ondervonden. Wil je een spel wat beschikt over sublieme graphics dan is NBA Live 2005 het spel voor jou. Ga je liever voor realisme en een betere speelbaarheid, dan zul je moeten wachten op ESPN NBA 2005.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Ziet er erg goed uit
 • NBA All-Star Weekend
 • Dunken tot je erbij neervalt
 • Kan nu ook online op Xbox
 • Minpunten
 • Gameplay veranderingen
 • Actie verloopt hakkelend

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik heb het spel op de PC en ik moet zeggen het bevalt me prima.

  De graphics zijn erg goed en de gameplay ligt ook lekker. Als je een fan van basketball bent dan is dit een aanradertje.

 • NBA Ballers is voor de PS2 al uit, recensie kun je ook al lezen op de site.

 • Volgens mij kan hij helemaal niet online in Europese XBOX-versie.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren