1. Vooruitblik Eredivisie seizoen 2008/2009

Vooruitblik Eredivisie seizoen 2008/2009

Als voetballiefhebber kijk ik ernaar uit om eindelijk weer het voetbal bij de NOS te zien. De 7-uur uitzending was nadat het door Talpa was overgenomen meer 'reclame met af en toe voetbal' dan andersom.

Jammer is dat de commercie toch weer steeds grotere invloeden krijgt. Zie bijvoorbeeld dat op sommige dagen 3 wedstrijden op 3 verschillende tijdstippen beginnen! (zodat de zender meer wedstrijden live kan uitzenden --> meer geld). Hier zeg ik maar 1 ding op: ]FUCK DE COMMERCIE!

Bovenin zal het gaan tussen PSV en Ajax. Ik ben benieuwd of PSV het verlies van Gomes aan Tottenham en van Farfan aan Schalke op kan vangen. Isaksson lijkt me wel een adequate vervanger. Heeft al de nodige ervaring en is vaste international. Over Farfan hoeft PSV zich denk ik geen zorgen te maken. Hij kwam ook toen hij heel jong was en ontwikkelde zich razendsnel. Waarschijnlijk zal het net zo gaan met Manco (die 18-jarige Peruviaan). Amrabat is ook een leuke aankoop die zich nog goed kan ontwikkelen bij PSV. Over die Fransman weet ik niet zoveel te vertellen, ken hem niet maar schijnt een man van zijn woord te zijn (hij wilde de taal beheersen en na een week sprak hij al Nederlands).

Ajax heeft zich zonder meer het beste versterkt van alle Eredivisieclubs, al is de balans nu wel een beetje zoek. Te veel avonturiers in één team werkt averechts zoals dat ook bij het Nederlands elftal (vóór het 4-2-3-1 systeem) het geval was. Hun grootste aankoop is natuurlijk Sulejmani. Een gedurfde aankoop, omdat hij na één goed (niet eens geweldig) seizoen bij Heerenveen meteen werd weggehaald voor een recordbedrag. Toch denk ik dat die transfer goed gaat uitpakken. Een andere goede aankoop is Oleguer, de meest broodnodige van alle aankopen omdat er niemand was om de verkoop van Heitinga op te vangen. Door fans van andere clubs wordt hij bestempeld als 'wisselspeler van Barcelona' en 'echt slecht'. Maar Gabri kwam ook van Barcelona en was daar ook geen basisspeler, en Gabri is inderdaad totaal niet belangrijk voor Ajax (proef het sarcasme).

AZ en Feyenoord zijn simpelweg niet goed genoeg voor de titel. AZ haalt Jupiler League-spelers, Feyenoord heeft een selectie die nogal oud is maar wel goede voetballers bevat. Hopelijk kan Feyenoord dit seizoen eindelijk hun legioen (beste supporters van Nederland imo) weer eens blij maken.

In de subtop gaat Heerenveen gewoon weer zijn mannetje staan. Op hun scouting kun je vertrouwen dus ik verwacht dat ze dit jaar gewoon weer mee gaan doen om de bovenste plaatsen. Al hoop ik wel dat ze Bradley nog kunnen verpatsen. Een erg goede voetballer waarvan het jammer zou zijn als hij volgend jaar gratis de deur uit loopt. Volgens de berichten was HSV een gegadigde om hem over te nemen om het vertrek van Van der Vaart op te vangen.

Twente is de club met de meeste potentie in Nederland. Met McClaren als trainer ( die natuurlijk een enorm netwerk heeft) werd dat nogmaals bevestigd. In het nieuwe stadion kunnen ze hopelijk vlammen en misschien wel een titelkandidaat worden (op de lange termijn weliswaar). De grootste aderlating is het wegvallen van het duo Engelaar-El Ahmadi, al zag je daar tegen Arsenal niks van. Janssen is een goede aankoop, Tioté is iets minder maar hij is een echte vechter zoals ik ze graag zie.

Groningen gaat dit seizoen ook meedoen om de Europeesvoetbalplaatsen. Ambitieuze club met een leuke aanhang. Hopelijk kan Stefan Nijland dit seizoen definitief doorbreken.

Onderin denk ik dat Volendam keihard gaat degraderen. Club met een lelijk stadion en hebben geen enkele fatsoenlijke versterking gehaald en daarbij zijn hun beste spelers ook nog eens weg gegaan (Deul, Chaiat). Met Den Haag zal het wel beter gaan, maar hun aankopen zijn vooral breedteaankopen en die 2 die dat niet zijn, zijn 1 obscure Slowaak en een obscure Montenegrijn.

Clubs die ik niet behandeld heb, krijgen net zo'n seizoen als het seizoen 2007/2008, m.a.w. ik verwacht geen enorme veranderingen bij die clubs.

Dit artikel delen

Over de auteur