1. Effe over… Saints Row 2 en de Pub Games

Effe over… Saints Row 2 en de Pub Games

Ik heb twee mededelingen voor ik aan de weblog begin:

1) Dit is geen log over dampende kutjes, kleverige eiwitten of andere ranzigheden die mij bezighouden. Voor de verandering moet ik het echt effe over games hebben. De volgende log zal weer allerlei zaken bevatten die het daglicht niet kunnen verdragen.

2) De volgende log zal ik niet hier op IG posten. Ik ben redacteur geworden bij een andere site die op 22 september zal lanceren (als alles goed gaat). Nu ga ik geen reclame maken in mijn log, dus ik zet wel een link op mijn profiel, dat lijkt me wat subtieler. In ieder geval hoop ik daar een paar bekende persoonlijkheden te zien, want ik heb echt vertrouwen in de nieuwe concepten die deze site gaat proberen.

Tot zover de mededelingen, nu de games.

Eerst de Fable 2™ Pub Games. Inmiddels is het bekend dat er een glitch is waarmee je makkelijk geld kan verdienen. De één spreekt van cheaten, de ander van een handig foutje. Ik zeg dat het fucking terecht is, want wat is die game toch godvergeten slecht!

Alle drie de pub games zijn saai, slecht, irritant en geldverspillend. Het was godsonmogelijk om een beetje fatsoenlijk geld te verdienen, laat staan toernooien te winnen en de unieke items te bemachtigen. Dit zal vast de bedoeling zijn geweest van de makers, maar dan wens ik de makers allerlei uitzaaiingen naar hun teelballen/eierstokken, in de hoop dat hun kwaadaardige genen met hen sterven. Gelukkig kreeg ik deze game gratis met dank aan de pre-order, anders zou ik zeker een vliegtripje regelen om persoonlijk een anale insertie te plegen bij deze ontwikkelaars.

Ik persoonlijk ben wel blij met deze glitch. Zoals ik vast wel heb vermeld in eerdere logs, ben ik een behoorlijke hufter. Daarom kan ik niet wachten om met bergen goud op zak, samen met een maat van me die ook bekend staat als hufter, dronken te worden en hele steden uit te moorden. In Nederland doet men daar wat moeilijk over, maar in de wereld van Fable 2 kan dit vrij eenvoudig. Huilende kinderen, krijsende vrouwen, bergen lijken door de straten; gewoon een gezellig avondje uit in Fable 2 zoals wij hufters dat wensen. Dank, glitch, nu hoef ik niet te werken voor mijn virtuele bier!

En dan nóg een game waarin chaos en verderf voor de hand liggen. Saints Row 2. Ik heb zo’n zin in die game, ongelofelijk. Al die opties en die wapens, en dat in een vrije, open wereld. En dan kun je dit ook nog eens met z’n tweeën doen! Pfff, het wachten duurt me te lang.

Maar dan hoor ik kritische gamers. Kritiek vind ik altijd goed, mits gefundeerd. Alleen ontbreekt het daar nog wel eens aan. Hondstrouwe fans van GTA schreeuwen moord en brand, Saints Row is gejat en zal daardoor altijd slechter blijven dan GTA. En wie denken de mensen van Volition te zijn, met die arrogante trailer waarin ze GTA belachelijk maken?

Nou, ik vind het terecht. GTA IV, hoe gruwelijk tof het verhaal ook is, is zeker niet perfect. Ik had veel meer diepgang verwacht van het hele sociale aspect en de multiplayer stelt ook een beetje teleur. Natuurlijk is het leuk, maar het is lang niet zo leuk als het had kunnen zijn. Waarom kan ik bijvoorbeeld geen raketten afvuren als ik als passagier in de helikopter zit? Waarom kan ik in Free Mode niet alles doen wat ik in de singleplayer ook kan? Dat soort dingen beperken het spelplezier. Het zijn allemaal hele bewuste keuzes die in een zekere lijn of trend passen, maar ik vind het gewoon jammer. Saints Row 2 doet geen poging realistisch te zijn en het volgt maar één trend: fun. Dat is voor mij dé reden waarom ik game.

‘Ja, maaaar’… de kwaliteit is gewoon hoger in GTA.

Ga Saints Row 1 spelen en zie wat voor inhoud het heeft. Grafisch niet te vergelijken met GTA, maar voor mij is dat niet het belangrijkste. De inhoud is meer gericht op spelplezier; er is gewoon meer te doen en er valt meer te lachen omdat de makers zich hier bewust mee bezig hebben gehouden. Zij hebben zichzelf afgevraagd wat ze nou het leukste vonden aan de GTA-serie en daar een eigen draai aan gegeven. Een geslaagde eigen draai, mag ik wel zeggen, want wat is nou leuker dan jezelf voor auto’s werpen om geld te verdienen/winkels te beroven met je ‘posse’/shit op te blazen voor cash/hoertjes rond te rijden terwijl hun klanten de meest vunzige verzoeken doen/races te winnen voor respect/hoertjes van een vijandelijke pooier jatten met grof geweld? En in deel twee komt daar nog veel meer bovenop, zoals een giertank over mensen leegspuiten en samen met een vriend in een helikopter de stad terroriseren. Want er zit dus ook een volledige co-op in. Als je dat allemaal niet kan waarderen, vind ik je gewoon iets anaals en harigs… daar ga ik niet eens een term voor verzinnen.

‘Ja, maaaar’… het is allemaal gekopieerd van GTA!

Hé, je moeder is ook niet de eerste ter wereld die kinderen baart, maar daarom is het nog geen kut hoer, toch?

‘Ja, maaaar’… het verhaal in GTA is vele malen beter.

Deel vier had zeer zeker een tof verhaal. Beter dan de gemiddelde Hollywood-film, dat kan ik je wel zeggen. Saints Row 1 had dit niet echt en of deel twee veel beter wordt in dat opzicht, moet nog blijken. Zolang het vermakelijk genoeg is om de boel aan elkaar te lullen, knal ik vrolijk een tering eind weg. En het script kan nog zo geniaal zijn, als je in een clowns kostuum het verhaal doorloopt, kan je het allemaal niet eens serieus nemen. Want dit is een vorm van vrijheid die voor veel hilariteit gaan zorgen! Ik hoop dat er een liefdesscène in het spel zit. Dan kruis ik mijn vingertjes in de hoop dat zij een donut-pakje draagt, dan trek ik mijn hotdog-outfit aan!

Kortom: de vrijheid en de vele mogelijke activiteiten in Saints Row 2, samen met de co-op, gaan waarschijnlijk voor een hele toffe tijd zorgen. Ik heb genoten van GTA IV, maar nu ben ik klaar voor iets anders. De zeikerds kunnen me wat.

Oh, en ik heb er toch maar een term voor bedacht: kontkevers. Vond ik wel leuk klinken, ik heb iets met alliteratie.

Dit artikel delen

Over de auteur