1. Sonic Heroes

Sonic Heroes

Na meer dan 1,83 miljoen stuks verkocht te hebben op de Playstation 2, Xbox en GameCube is het eigenlijk niet meer dan logisch dat Sonic Heroes nu ook voor de PC verkrijgbaar is. Sega’s nieuwste Sonic titel was al vanaf januari voor bovenstaande console bezitters te spelen, en kreeg van ons destijds een krappe zeven. De PC versie is identiek aan de consoles versies en bevat logischerwijs dezelfde goede en slechte eigenschappen.

In Sonic Heroes kan er gekozen worden uit vier teams waarmee je de in totaal veertien levels tot een goed einde moet brengen. Elk team bestaat uit drie karakters die ieder een specifieke eigenschap bezit, namelijk snelheid, kracht, of vliegen. Dit gaat voor alle vier de teams op. Laten we als voorbeeld Team Sonic nemen. In Team Sonic is Sonic de snelheidsduivel die zich het best leent voor het sjezen door de levels en Knuckles is de krachtpatser die het meest tot zijn recht komt als er bepaalde zaken tot moes geslagen moeten worden zoals enorme blokken steen die de weg versperren en natuurlijk het robot leger van Dr. Eggman. Als laatste is er Tails, wiens eigenschap natuurlijk vliegen is. Al spelend door de verschillende levels kom je situaties tegen waarvoor de specifieke eigenschap van één van je drie teamleden nodig is. Op zo’n moment is één druk op de desbetreffende knop voldoende om te wisselen tussen de drie teamleden. Dit zal in het begin misschien wat problemen opleveren, maar na een half uur spelen weet je niet beter en schakel je onbewust tussen je teamleden. Over het algemeen zul je redelijk snel doorhebben wanneer welke eigenschap nodig is, maar om één of andere reden is er besloten om bij elke situatie een bordje neer te zetten met daarop tips over hoe je het beste de situatie kan benaderen. Echt nadenken over welk teamlid het best bij de situatie past is dus niet nodig, maar aan de andere kant spreken de verschillende situaties wel voor zich.

Zoals gezegd kan er uit vier teams gekozen worden. Deze teams zijn: Team Sonic, Team Dark, Team Rose en als laatst Team Chaotix. Dit levert in totaal twaalf verschillende karakters op. Maar vergis je niet, het doorspelen van het spel met de verschillende teams levert geen andere speelervaring op naast kleine veranderingen in de te halen doelen en het niet ter zake doende verhaal. Het kiezen tussen de verschillende teams moet meer gezien worden als kiezen tussen een moeilijkheidsgraad waarbij Team Rose voor easy staat, Team Sonic voor medium, en Team Dark en Team Chaotix voor hard. De verschillen in moeilijkheidsgraden vertalen zich in lastigere doelstellingen die gehaald dienen te worden en waar meer behendigheid voor nodig is. In ieder geval is er een tutorial aanwezig waar de basisprincipes uitgelegd worden.

Het element dat een Sonic spel tot een Sonic spel maakt, namelijk snelheid, is goed vertegenwoordigd in Sonic Heroes. In de voor Sonic fans tot de verbeelding sprekende levels, die overigens verrassend groot van omvang zijn, dient er weer door loopings gesjeesd te worden, vijanden met krachtaanvallen verslagen te worden en moet er op zijn tijd een eindbaas verslagen worden. Aan het begin van een level krijg je een doelstelling die gehaald moet worden om het level uit te spelen, zoals ‘versla alle robots van Dr. Eggman’ en ‘verzamel twintig zandkrabben.’ Genoemde doelen klinken simpel, maar worden door de spastische camera soms extreem lastig. Vervelend genoeg is het de camera die het spelen van Sonic Heroes vaak tot een frustrerende bedoening maakt. Meer dan dat je lief is, wordt het zicht op je omgeving van je afgenomen zodat locaties van vijanden, ringen, en platformen gegokt moeten worden, met alle frustratie van dien. Er is een mogelijkheid om zelf de camera te bedienen, maar in de meeste gevallen levert dat nog steeds geen goed gezichtsveld op.

Conclusie en beoordeling

None

Sonic Heroes is net als zijn console variant een lekker platformspel met actie-elementen. Het doorlopen van de kleurrijke levels is leuk om te doen, en weet dankzij prima leveldesign en het moeten wisselen van karakters niet snel te vervelen. Een ander pluspunt is de toevoeging van een twee speler modus en een challenge modus waar om scores gestreden kan worden. Leuk, maar niet al te bijzonder. Op visueel vlak is Sonic Heroes prachtig noch lelijk. Het doet zijn ding en hetzelfde valt voor de soundtrack te zeggen. Het doorspelen van het spel met vier verschillende teams zorgt voor genoeg herspeelbaarheid, al is het spelen met Team Sonic nu eenmaal stukker leuker dan met de andere teams, vooral omdat de andere karakters een beetje suf zijn. Groot minpunt is de cameravoering. In té veel gevallen is een vroegtijdige dood aan de camera te verwijten, en dat zou niet de bedoeling geweest zijn. Al met al biedt Sonic Heroes een leuk, gevarieerd, maar soms ook wel frustrerend spel op wat over het algemeen prima te pruimen is. Daarmee is Sonic Heroes bovendien het beste 3D Sonic spel tot nu toe.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Het spelen met een team
 • Grote levels
 • Er zit vaart in
 • Minpunten
 • Onbehulpzame camera
 • Visueel gezien wat gedateerd
 • Meeste karakters nogal suf

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ik heb het niet echt op ports….

 • yes eindelijk sonic me favoriet voor op de pc:D:D me dag ken nie meer stuk  nu alleen nog kopen:S

 • ik had hem op de xbox… ik vond er helemaal niks aan

 • sonic rulez!

 • Die vorige Sonic game op de PC was een echte baggergame!!

  Je moest je linker muisknop indrukken ofzo om te redden (Wie verzint zoiets!!!).

  Ik denk dat dit ook een baggergame is, maar ik heb hem nog niet gespeeld.

 • Pfff, als dit de beste Sonic is, dan is het wel heel triest gesteld met de blauwe egel. Wat een schijt spel….

 • ik heb elke sonic en kwa snelheid vind ik sonic heroes wel het beste in de 3d versies. Maar de leukste vind ik DX.

  Maar de 2d versies blijven tot nu toe het leukst :)

 • Ik vind Sonic Heroes ook niet de beste 3d Sonic game, geef mij maar Sonic Adventure 1 op de Dreamcast.

 • ja echt wel dat is pas een klasieker zou mischien leuk zijn om eeen stukje hier te schrijven over de geschiedenis van sonic…..

 • ik ben een fan van sonic games vooral die van de gameboy advance maar voor dit heb ik twee woorden: BAG GER

  get the picture?

 • Nee, eigenlijk niet :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren