1. Lance Armstrong

Lance Armstrong

Lance Armstrong is een fenomeen. Hij won zeven keer achter elkaar de Tour de France en overwon bovendien de ziekte kanker. Met slechts 3 % overlevingskans overwon hij de gruwelijke ziekte. Het duurde niet lang voordat Lance alweer op de fiets zat, en ook niet ontzettend lang dat hij weer wedstrijden reed. Een pur-sang tijdrijder, een goede klimmer en een vechter waren de ingredienten voor - naar mijn inziens - de grootste wielrenner aller tijden.

Lance won echter niet alleen zeven keer achter elkaar de Tour. Ploeggenoten als Roberto Heras, Floyd Landis, George Hincapie, Manuel Beltran en José Azevedo stonden hem bij in de bergen. De grootste concurrenten van Lance waren ongetwijfeld Jan Ullrich, Andreas Kloden, Vino en Basso. Kort samengevat: de kopstukken van de Telekom-ploeg en zo'n verdwaalde Italiaan in Deense dienst. Keer op keer overwon hij de favorieten en in de nadagen van de carriere waren Basso en Armstrong alleen in de bergen te vinden. Ullrich werd keer op keer gekraakt, Kloden was keer op keer kreupen en Vinokourov bleek toch niet sterk genoeg.

Armstrong leefde voor zijn sport en voor zijn ultieme doel: het winnen van de Tour de France. Hij reed bijna geen andere wedstrijden en hij was bijna altijd te vinden in de bergen ergens verdwaald in Frankrijk: hij was aan het trainen voor de aankomende Tour. Toen Amrstrong stopte werd de grootheid van Armstrong pas echt duidelijk gemaakt. Zijn eeuwige rivalen Basso en Ullrich werden beiden betrapt op doping. Armstrong was onbetwist nummer één en om nog één keer te genieten van deze grootste sporter van de afgelopen 10 jaar heb ik een filmpje opgezocht waar ik nog steeds kippenvel van kan krijgen, en hopelijk de wielerfans met mij ook.

Dit artikel delen

Over de auteur