1. Paper Mario: The Thousand Year Door

Paper Mario: The Thousand Year Door

De originele Paper Mario op de Nintendo 64 werd helaas ondergesneeuwd door de destijds naderende lancering van de GameCube. Dit was erg zonde want het spel bleek een van de betere titels te zijn op de 64-bit spelcomputer van Nintendo. Drie jaar later komt Nintendo met het vervolg op de GameCube. Nu iedereen de mogelijkheid heeft om dit spel te spelen, kijken wij of Mario’s nieuwste roleplaying game opnieuw zo’n goede indruk weet achter te laten.

Net als zo’n beetje elk ander avontuur met Mario in de hoofdrol bevat Paper Mario: The Thousand Year Door een tamelijk ludiek verhaal. Op een dag krijgt Mario een brief van Princess Peach met daarin het bericht dat ze op vakantie is in het stadje Rogueport. Hier heeft ze een schatkaart op de kop weten te tikken en deze heeft ze bij de brief gevoegd met het verzoek of Mario haar zou willen helpen deze schat te ontdekken. Natuurlijk gaat onze besnorde loodgieter akkoord en gaat op weg naar Rogueport. Wanneer Mario eenmaal is aangekomen in Rogueport, blijkt Princess Peach spoorloos te zijn. Waarschijnlijk heeft het naïeve wicht zichzelf weer eens in de nesten gewerkt en is het natuurlijk aan Mario om haar terug te vinden. Hier begint het avontuur van The Thousand Year Door. Het klinkt allemaal erg clichéachtig, en dat is het natuurlijk ook, maar al snel zul je merken dat het verhaal meer om het lijf heeft en zul je zelfs enkele onverwachte plotwendingen tegenkomen.

Het eerste dat opvalt wanneer je aan Paper Mario: The Thousand Year Door begint, is de bijzondere grafische stijl. Net als zijn voorganger op de Nintendo 64 is het hele spel weergegeven als een soort uitvouwboek. De karakters zijn tweedimensionale sprites die zich voortbewegen in een driedimensionale wereld, die als een decor lijkt opgebouwd. De karakters zien er zeer gedetailleerd uit maar bevatten weinig animatie. Het effect van dit alles is dat het spel een look heeft dat terug doet denken aan de oude platformspellen van Mario in het tijdperk van de 8-bit en 16-bit spelcomputers. Dit gevoel wordt alleen nog maar versterkt door de achtergronddeuntjes en de geluidseffecten. Het is natuurlijk wel duidelijk dat Paper Mario: The Thousand Year Door lang niet alles uit de GameCube haalt, maar op artistiek niveau is het een klasse apart.

Het papieren aspect van het spel dient echter niet alleen om een nostalgische sfeer neer zetten. Zo zijn er door het spel genoeg puzzels te vinden die alleen opgelost kunnen worden door gebruik te maken van de tweedimensionale eigenschappen van Mario. Zo kan Mario zichzelf bijvoorbeeld opvouwen tot een papieren vliegtuigje om grote afstanden door de lucht te overbruggen. Dit is slechts één voorbeeld van de vele mogelijkheden die de flinterdunne Mario op zijn avontuur tot zijn beschikking krijgt. Ook dient Mario goed gebruik te maken van de unieke vaardigheden van de verschillende bondgenoten die hij op zijn weg tegenkomt. Zo zal hij onder andere door een Goomba-student, een Koopa Troopa en een jonge Yoshi vergezeld worden. Dit alles zorgt ervoor dat Paper Mario: The Thousand Year Door een duidelijk aparte manier heeft van puzzels oplossen vergeleken met conventionele roleplaying games als Final Fantasy, en dat maakt het spel toch vrij uniek.

Het gevechtssysteem van Paper Mario: The Thousand Year Door is simpel doch doeltreffend. De gevechten spelen zich turn-based af met een vastgestelde volgorde; eerst is Mario, daarna de gekozen bondgenoot en daarna de tegenstanders. Tijdens de gevechten heb je de keuze uit normale aanvallen, speciale aanvallen, voorwerpen en tactische acties zoals verdedigen. Schade wordt heel simpel berekend: de aanvalskracht van de geselecteerde aanval minus de defensieve kracht van de tegenstander. Schade kan worden verhoogd of worden beperkt door bepaalde acties uit te voeren die vaak gebruik maken van goede timing. Toch kan de eenvoudige opzet de pret van de gevechten niet drukken, mede door de grote variatie in aanvallen en bondgenoten, en zitten er soms toch nog wat pittige gevechten tussen. Al met al kan dus ook de ietwat doorgewinterde roleplaying game speler voldoende plezier beleven aan dit nieuwe avontuur van Mario.

Het gebied waar Paper Mario: The Thousand Year Door echt uitblinkt is sfeer en herkenning. Liefhebbers van de Mario reeks zullen zich in hun nopjes voelen met de manier waarop het verhaal hun voorgeschoteld wordt. Het spel zit namelijk boordevol referenties naar eerdere Mario titels en er wordt behoorlijk de spot gedreven met verschillende karakters en clichés uit die titels. Daarnaast bevat het spel ook nog een gezonde dosis humor die voornamelijk in de dialogen naar voren komt. Helaas zal dit alles niet altijd evenveel gewaardeerd kunnen worden door degenen die onbekend zijn met de spelwereld en series van Mario.

Conclusie en beoordeling

Paper Mario: The Thousand Year Door is een zeer vermakelijke titel dat werkelijk een feest van herkenning is voor de liefhebbers en kenners van de Mario series. Deze mensen mogen dan ook gerust een punt bij de score optellen. Toch hangen er nog wat minpuntjes aan dit spel. Grafisch had er meer uit de GameCube gehaald kunnen worden en de sfeer zal niet door iedereen evenveel gewaardeerd worden. Ondanks deze minpuntjes is en blijft Paper Mario: The Thousand Year Door een uitstekend spel en een welkome toevoeging aan ieders verzameling die op zoek is naar een frisse roleplaying game of een goed Mario spel.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Simpele doch amusante gevechten
 • Papier-element in puzzels
 • Nostalgische sfeer
 • Humor
 • Minpunten
 • Haalt niet alles uit de GameCube
 • Sfeer niet voor iedereen

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • "Paper Mario: The Thousand Year Door is een zeer vermakelijke titel dat werkelijk een feest van herkenning is voor de liefhebbers en kenners van de Mario series. Deze mensen mogen dan ook gerust een punt bij de score optellen."

 • Klopt, zelf wilde ik het spel in eerste instantie ook een 9 geven maar ik realiseerde me dat alleen de liefhebbers van eerdere Mario titels de sfeer en humor volledig kunnen waarderen. Vandaar deze oplossing :).

 • zit hem net te spelen is echt leuk en lekker veel humor en personages… echt weer eens een leuke mario zeg, werd gek van all die mario party's jeetje wat een uitmelkerij zeg.

 • Mijn eerste mario game was Super Mario All-Star +Yoshi's Island voor de Snes,en ik denk dat als ik dit spel ga spelen,ik me een heleboel andere games ook weer ga herrineren…alleen weet ik nog niet of ik m ga kopen,want ik spaar nog voor de Nintendo DS,Mario Party 6,de nieuwe Zelda,en Fire Emblem voor op de cube :)

 • k'ben hem nu aan het spelen, en hij is prachtig. Heerlijk genieten :)

 • 8 = deze game is oke heehehehehheheehhe

 • dit leek me niett zzo leuk maar is wel goede rating dus zal is kijke

 • @steve N

  Ik wil niet graag zeiken over een cijfer, maar je zegt niet iedereen kan de mario sfeer waarderen, daar heb je gelijk in maar daar wordt ook niet rekening mee gehouden met HALO2 of GTA SA. Ook niet iedereen kan de HALO 2 Sfeer of GTA SA sfeer waarderen.

  Ik heb de laatste tijd een beetje het gevoel dat jullie niet meer objectief zijn. Bedoel alleen maar te zeggen dan kan je wel bij elke game een -punt neerzetten sfeer niet voor iedereen want geen enkele game heeft de sfeer wat echt iedereen bevalt.

  Mij benieuwen naar de Metroid Prime 2 echoes review wat daar weer uitkomt.

 • Inderdaad!

 • Sega, ik snap je enigszins wel maar ik moet er wel bij zeggen dat de sfeer in Paper Mario: The Thousand Year Door duidelijk apart en afwijkend is, terwijl San Andreas en Halo 2 toch een wat conventionelere sfeer hebben die een groter publiek aanspreekt.  Ook zitten er in Paper Mario: The Thousand Year Door heel veel referenties naar eerdere spellen uit de reeks. Als je deze niet herkent, gaat er toch heel wat van de magie van het spel verloren. De sfeer en de humor in Paper Mario hebben heel veel effect op het eindoordeel. Als je kijkt hoe dit bij Halo 2 en San Andreas is, is dit veel minder. Daarom heb ik ook in m'n conclusie gezet dat liefhebbers er gerust een punt bij op mogen tellen.

 • een 8?:S 't gaat lekker hier halo2 krijgt een 10 wat zou betekenen dat het spel perfect is en een spel als paper mario 2 een 8 hmm verdient veel hoger tbh.. maar goed ik laat mijn mening toch niet beinvloeden door reviews

 • "Haalt niet alles uit de GC". Ehm… Dat was ook de bedoeling niet?  Verder goede recensie. Ik zou het spel zelf alleen een wat hoger cijfer hebben gegeven.

 • mm de reviews gaan achteruit. Als ik google afzoek krijg ik nog geen eens reviews die onder de 9 hebben voor deze game.  http://www.gamez.nl/content/review.phtml?id=825

  http://www.gamespot.com/gamecube/rpg/papermario2/review.html

  http://cube.ign.com/articles/556/556422p1.html?fromint=1


 • Het moest idd een 9 zijn.

 • Reviews zoek je ook niet via Google, maar via GameRankings. Probleem is dat jullie ook niet lezen… ik heb ook gezegd dat het spel een 9 waard is voor degenen die het Mario universum goed kennen en een warm hart toedragen. Het spel is gewoon niet volledig te waarderen door anderen, omdat de sfeer en de referenties Paper Mario: The Thousand Year Door een genot maken. Als je deze niet door hebt, zul je het spel een stuk minder leuk vinden. Vandaar de 8 én de toevoeging in de conclusie.

 • Een minpunt dat de sfeer niet voor iedereen is… Geldt dat niet voor elk spel? Beetje waardeloos om zoiets te vermelden…

 • maak er een 9 van!!!NU!!

 • oioioi: had gekund, maar we hebben het hier om een *voorwaarde* om het spel volledig te waarderen… Ik heb gewoon gekeken hoeveel plezier een willekeurig iemand, zonder bepaalde voor -of afkeur en zonder geschiedenis met de serie, met dit spel zou hebben. Dan kom ik op een 8 uit, wat natuurlijk gewoon nog steeds een goed cijfer is (had ik voor al m'n tentamens en examens maar een 8 :P).  Als je een aantal dialogen, situaties of personages niet begrijpt in dit spel, verdwijnt al snel die 'Nintendo-magie' waar je zoveel nostalgische ouwezeikstralen (no offense, ik reken mezelf er ook toe) over hoort lullen. Dan is het spel nu eenmaal een stuk minder.  Wij schrijven nu eenmaal niet alleen voor de Mario liefhebber.  Ow ja, daredevil: 'haha'.
 • Ja weet je wat ik denk, dat jullie gewoon voor gta en halo2 een 10 moesten geven en voor mario niet..ik ken zat mensen die shooters niet boeiend dus die geven het een lager cijfer, komt op hetzelfde neer..jullie hebben echt VAGE redenaties hier.

 • GR zuigt. Gemiddeld staat daar een 8.9, alleen dat is al beter dan die 8. (wanneer geven jullie trouwens cijfers in punten achter de komma?)  Maar waarom GR ook nog om zuigt is dat ze sites meetellen die bijv ''4 out of 5'' sterren geven… ze rekenen dat om naar een 8 :S Nou weet je zelf dan wel, dat je dat niet zo moet zien. Jullie reviews worden toch wel wat minder serieus gezien.  Ik draag het Mario universum geen warm hart toe :P Maar ik hou van de uiterst goeie (nintendo) games. Met of zonder die kiddy mario.

  Zoals mario sunshine, toen het vermakelijke eraf was d8 ik, damn pleur op met die game en maak snel weer een topper :P En dat hebben ze zatPlaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren