1. Men of Valor

Men of Valor

Schietspellen met de oorlog in Vietnam als onderwerp zijn een trend. Dat moet ook 2015, de ontwikkelaar van Medal of Honor: Allied Assault, gedacht hebben. Met Men of Valor brengen zij een schietspel in de vochtige jungles van Azië en na de matige titels Conflict: Vietnam, Shellshock Nam ’67 en Vietcong hopen we eindelijk eens op iets dat wel normaal speelbaar is. Verwacht in ieder geval niets spectaculairs, het is namelijk heel erg duidelijk dat Men of Valor door ongeveer dezelfde mensen is gemaakt als Medal of Honor. Men of Valor is net als zijn grote voorbeeld een heel simpel schietspel waarin je als speler van punt A naar punt B loopt en ondertussen niet al teveel keuzes maakt.

Nou is dit concept eigenlijk al een beetje verouderd en de enige manier om het interessant te houden is het toevoegen van spannende missies met een hoge moeilijkheidsgraad en genoeg variatie. Dit is gelukkig grotendeels gelukt. Het spel voert je door tunnels, struiken en moerassen en laat je de vijand persoonlijk aanvallen of juist een bombardement aanvragen. Een andere reden dat de missies (samen goed voor bijna vijftien uur) niet snel saai worden is de hoge moeilijkheidsgraad. Even snel van boom naar boom rennen en eens niet op de rugdekking te letten, is er tegenwoordig niet meer bij.

Sfeervol

Wat veel ontwikkelaars dit jaar absoluut niet gelukt is in hun Vietnam-schietspellen, is het overbrengen van de juiste sfeer. 2015 wint op dit onderdeel juist heel wat bonuspunten. Het verhaal gaat over een Afro-Amerikaanse jongen uit de Verenigde Staten, Dean Shepard genaamd. Dean vertrekt als jonge soldaat richting Vietnam en na een korte training volgt een periode van weinig vechten en veel wachten. Het spel begint pas echt als de hoofdrolspeler en zijn kameraden tijdens een patrouille worden aangevallen door enkele vijanden. Vanaf dan breekt de oorlog los en moet de speler via verschillende operaties (bestaande uit enkele missies) zich opwerken in het leger en zien te overleven.

Heel Men of Valor is voorzien van kleine details die de Vietnam-sfeer extra benadrukken. In de menu’s zijn citaten en zwart-wit foto’s van tijdens de oorlog te vinden en de makers proberen je als speler zoveel mogelijk in te lichten over feitelijke gebeurtenissen. Overigens zijn die gebeurtenissen ook gebruikt in het spel zelf. De chaos tijdens zo’n gebeurtenis is prachtig om eens mee te maken. Overal duiken vijanden op die je op verschillende, lastige manieren uit zult moeten schakelen. Ontploffingen, schreeuwende mensen en overvliegende helikopters of vliegtuigen maken de sfeer vervolgens compleet. Ook de conversaties via brieven zorgen voor meer betrokkenheid bij de hoofdrolspeler en bij het doodgaan wordt een brief aan de ouders van Dean Shepard voorgelezen. Jammer is wel dat Dean Shepard zich, ondanks dat we wel zo’n gevoel kregen aan het begin, weinig zal ontwikkelen tijdens het spel.

Dom en nog dommer

Als Men of Valor waarheidsgetrouw bedoeld is, vraag ik me toch af hoe de Noord-Vietnamese bevolking zo’n strijd heeft kunnen leveren. In het spel zijn ze namelijk verschrikkelijk dom. Ze rennen als dolle honden op je af en schieten meestal niet tijdens het lopen. Overigens betekent dit niet dat Men of Valor zo verschrikkelijk simpel is. Helaas voor de Amerikanen is de intelligentie van je medespelers namelijk ook niet bepaald om over naar huis te schrijven. Zij lopen vaak in de weg door simpelweg de vuurlijn te doorkruisen. Daarnaast is het extreem moeilijk om te zien waar de vijand zich precies bevindt. Nou bevinden we ons uiteraard in Vietnam, waar het zicht in het echt niet veel beter zou zijn geweest, maar het zorgt wel voor onduidelijkheid en een spel moet toch vooral leuk blijven en niet frustrerend worden. Dat laatste wordt Men of Valor hierdoor op sommige momenten wel.

In de Xbox-versie kunnen de liefhebbers met elkaar samenwerken in de coöperatieve speelstand. Daarnaast ondersteunt Men of Valor ook gewoon Xbox Live en wel met zeven verschillende arena’s. De PC-versie doet het met nog eens zes extra arena’s en een extra speelstand. Over het algemeen loopt de multiplayeroptie wel aardig. De verschillende opties zorgen voor veel diversiteit en er kan zonder problemen met twaalf personen (Xbox) tegelijk gespeeld worden.

Conclusie en beoordeling

None

Men of Valor is het beste Vietnam-schietspel dat we dit jaar hebben mogen proberen, maar helaas zegt dat meer over de concurrentie dan over het spel zelf. Audiovisueel gezien zit het dik in orde met deze titel, zoals te zien is aan de geweldig mooie ontploffingen en niet te ontlopen natuur zoals moerassen en dichtbegroeide bossen. Maar dat is niet alles. Het verhaal wordt middels een leuke insteek doorgegeven en de toch zeer typische sfeer wordt erg goed neergezet. Helaas is het grote nadeel dat de vijanden (en enkele medespelers) enorm dom zijn. Daardoor kan Men of Valor nooit een klassieker worden. En dat is jammer, want 2015 had voor de rest alles wel enigszins onder controle.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Fantastische sfeer
 • Mooie visuele effecten
 • Variatie in missies
 • Minpunten
 • Kunstmatige Intelligentie is bedroevend
 • Slecht zicht op vijand

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Multiplayer was bedroefend slecht in de demo, ben benieuwd hoe die nu is.

 • ik vond het spel goed deze score is redelijk ik zou hem meer een 8 geven

 • Heb ik ook aan zitten te twijfelen, maar de kunstmatige intelligentie had gewoon veel beter moeten (en kunnen) zijn. Dan was dit cijfer zeker een 8, of misschien wel hoger geworden want de sfeer is echt geweldig.

 • Het moet wel leuk blijven en als je constant op zoek bent naar vijanden is dat ook irritant.

 • Men of Valor is het beste Vietnam-schietspel dat we dit jaar hebben mogen proberen, maar helaas zegt dat meer over de concurrentie dan over het spel zelf.  Waar heb ik die conclusie in bijna exact dezelfde bewoording eerder gelezen. Jup, de PU.

 • dat vond ik ook de kunstmatige intelligentie is idd niet goed ze lopen zelfs in je vuur gelukkig kunnen ze dan niet dood. maja ik geef zou meer een 7 geven aan techniek. en in totaal een 8 ofzow

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren