1. De afhankelijkheid van Gamesites

De afhankelijkheid van Gamesites

Zoals wij allemaal kunnen zien bevinden zich op het internet talloze Nederlandstalige en internationale gamesites. Dit is overigens geen enkel probleem wanneer je ervan uit zou gaan dat deze objectief hun mening over een game kunnen geven en zich niet laten misleiden door financiële omstandigheden door uitgevers.

Ik schrijf deze column omdat ik mij de laatste tijd erger aan grote gamesites (o.a. Gamespot) die zich laten misleiden door uitgevers die flink wat geld investeren voor advertenties. CNET, uitgever van o.a. Gamespot, download.com en andere grote portals zet redacteurs van Gamespot onder hoge druk om games te recenseren uit het oogpunt van de adverteerders.

Laatste tijd is er rondom de recensie van Kayne & Lynch op gamespot heel wat reacties losgebarst toen een redacteur werd ontslagen nadat hij het spel een score gaf van 5,5 (wat overigens niet te begrijpen is voor een redelijk goede game als K&L;). Vervolgens zijn er aantal recensies verschenen op Gamespot waaronder die van Ratchet & Clank: Tools of Destruction waarbij het spel en cijfer ontving van 7,5. Nou zou je zeggen dit is de mening van de redacteur en het is hem dan ook goed recht wanneer hij vindt dat het spel niet goed is dit cijfer te geven. Maar er spelen andere zaken rondom Gamespot.

Nu blijkt ook Mediaconcern CNET hoofdredacteur Josh Larson te hebben ontslagen. Reden voor het ontslag zou zijn dat Larson kritiek leverde op het management staff van CNET op het ontslag van zijn collega Jeff Gerstmann. Larson verving de voormalig hoofdredacteur Greg Kasavin die in 2007 vertrok. Sinds het vertrek van Greg Kasavin gaat er bij Gamespot heel wat mis.

En afentoe lees ik hier op Insidegamer ook berichten waarvan ik denk hoe kunnen bepaalde spellen een goed cijfer krijgen of bepaalde spellen slechte cijfer . Het nare is nu dat ook Insidegamer is overgenomen door een mediabureau, genaamd Sanoma Men’s Magazine waar ook de andere Nederlandstalige gamesite Gamer.nl bij hoort. Het valt me dan ook op dat deze websites vaak zelfde advertenties hebben en de redactie onder druk staat om afentoe met cijfers te sprokkelen ondanks het feit dat ze nu gaan beweren dat, dat niet het geval is.

Met deze column wil ik zeggen dat je niet blindelings op recensies moet afgaan want deze zijn niet altijd even betrouwbaar, ga gewoon je eigen gevoel af en kijk wat je zelf leuk vind want gamesites zijn slechts een middel om je te vermaken en zij spelen absoluut geen enkele rol in de game industrie ook al voelen sommige zich behoorlijk belangrijk met zo’n perspas, want alleen grote sites als (IGN en eurogamer.net, en zo nog een paar krijgen de ECHTE exclusieve content) in Nederland bestaat er geen exclusiviteit.

Een kleine bron waarbij ik dit blog schrijf is het volgende hoogspel. Lees dat stukje bericht en jullie begrijpen wat ik bedoel.

groet.

Dit artikel delen

Over de auteur