1. De eerste computerlog over: Overklokken.

De eerste computerlog over: Overklokken.

Het is al lang geleden dat ik een weblog schreef, en die gingen over alternatieve energie. Hoewel deze matige belangstelling genoten bij het Insidegamer-publiek, gooi ik het nu over een andere boeg. Ik ben van plan een serie weblogs te maken hoe je meer uit je pc kunt halen zonder er extra poen voor neer te leggen. Deze eerste in een serie gaat dan over: Overklokken.

Overklokken is het handmatig vergroten van je CPU (Central Processing Unit), wat leidt tot snellere spellen, betere RAM-verwerking en harde-schijf prestaties. Je hele computer wordt er dus beter van. Sommigen van de meer ervaren computer kneuters zullen er alles vanaf weten, deze log is dan ook bedoeld voor de mensen die zoiets nog nooit gedaan hebben.LET WEL: IK OF NIEMAND ANDERS VAN INSIDEGAMER, REDACTIE WIE DAN OOK, IS AANSPRAKELIJK VOOR EVENTUELE SCHADE AAN JE COMPUTER. ALLES HIER IS OP EIGEN RISICO!!!!!

Het is niet moeilijk je PC over te klokken, mits je moederbordproducent en -naam weet, en de maker van je PLL. Dan ben je ver genoeg. Er zijn geen echte risico's, als je het goed en verantwoord doet. Maar er is een regel bij het overklokken: de temperatuur van van de GPU TEN ALLEN TIJDE in de gaten houden. Dit kan m.b.v. van allerlei progammaatjes, waarvan ik er een paar hier zal bespreken.

Als een systeem te warm wordt (bij de meesten is dit 70 graden C., maar raadpleeg je computerboekjes hiervoor) DIRECT de CPU naar iets minder dan normaal schroeven en de computer uitzetten.

Misschien eerst wat theorie, om te weten wat er allemaal achter zit. In jou computer zit bijv. een Pentium 4 2.4 GHz processor. Geen slecht ding, maar je kunt er meer uithalen. Deze processor bijvoorbeeld is een downgraded 2.6 GHz of 2.8 GHz processor. Hij kan dit wel aan, met het oog op de temperatuur. Een term die je veel gaat tegenkomen, is FSB. Dit geeft de kloksnelheid aan van je processor.

Programma's door mij gebruikt: CPUCool, Everest, Speedfan en OCCT. Eerst CPUCool. Met dit programma kun je overklokken, temperaturen bekijken, koeling inschakelen enz. Gewoon te vinden met google en te downloaden. Tweede is Everest. Hiermee kun je allerlei gegevens vinden in je computer, zoals naam moederbord, ID moederbord, percentage overklok, en nog veel, veel meer. Zeer handig om ook dingen mee bij te houden. Dan Speedfan. Dit is ook om temperaturen, CPU-gebruik enz. mee bij te houden. Grafieken voor temperaturen zit ook in het programma.

Als laatste OCCT. Dit is een stressprogramma om te kijken of je CPU en RAM niet te heet worden. Hij zet ze vol onder druk voor bijv. een halfuur. Je moet dan zelf met de eerder genoemde programma's de temperatuur bijhouden. Alles is te vinden met de vertrouwde google. Bij alle programma's is een readme om te weten hoe je ze moet gebruiken.

Nog een laatste woord: ik raad je aan niet verder dan 10% overklok te gaan. Dit i.v.m. temperatuur en vasthangen. Voor de rest: veel succes en wees voorzichtig met je apparatuur.

Meerdere logs zullen helaas niet volgen.

Dit artikel delen

Over de auteur