1. I-Log: Conflict met een “hogere”: aangaan of vermijden?

I-Log: Conflict met een “hogere”: aangaan of vermijden?

Het is iets waar mijn ouders en ik nog wel eens over discussiëren: het aangaan van een conflict met een zogenaamde hogere. Ik zit nu nog op school, dus het betreft hier leraren, maar je kunt het natuurlijk ook op andere situaties toepassen. Volgens hen is het niet slim om ruzie met een leraar te krijgen, omdat die je later nog flink kan gaan naaien. Natuurlijk is dat zo, alleen moet je dan alles altijd pikken?

Ik ben relatief gezien best een brave leerling. Vanzelfsprekend maak ik heel wat lol met een stel vrienden op school, maar echt brutaal, irritant of afschrikwekkend gedraag ik me niet tegen leraren. Het zijn tenslotte ook maar mensen met een baan. Het valt me alleen wel op, dat ook al gedraag ik me zo goed mogelijk, ik altijd wel botsingen met een aantal leraren krijg. Eén leraar het meest, en laat dat nou net de directeur zijn. Het is dan ook een arrogante eikel, waar ik echt niet tegen kan, dus moet je zijn streken zomaar pikken? Om even een voorbeeldje te geven:

Op maandag ben ik om half twaalf uit, terwijl om twee uur een half uurtje mentorles begint. Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat je een aantal tussenuren hebt, maar in dit geval gaat het om een les waarin je van alles krijgt uitgelegd over de zogenaamde “tweede fase”. Doordat ik vorig jaar ben blijven zitten, weet ik dat allemaal wel, dus in principe zit ik drie uur extra op school. Je hebt ongeveer een half jaar mentorles, dat betekent iets van achttien lessen, wat neerkomt op 54 extra uur – nutteloos – op school zitten.

Ik ga dus gelijk naar die directeur om even te regelen dat ik er niet heen hoef, ik heb tenslotte toch alles al gehad. Zoals jullie nu misschien wel kunnen voorspellen: hij weigerde mij dat half uurtje vrij te geven. Ik had het dan misschien al gehad, maar dat was met wiskunde ook zo, en daar moest ik toch ook heen? Naar het argument dat ik vorig jaar simpelweg geen huiswerk had gemaakt, daardoor was blijven zitten en dat dit niet geldt voor de mentorles, wilde hij niet luisteren. Voor zulk soort dingen heb ik dus écht geen begrip en een hele (volkomen nutteloze) discussie ontstond. Op het laatst heeft hij me maar gewoon kwaad weggestuurd en kan ik komende maandag die 2,5 uur tot de mentorles inkomen.

Nou is mijn vraag: had ik er tegenin moeten gaan, of had ik het moeten laten rusten toen het duidelijk was dat hij me niet zou laten gaan, ook al sloeg het nergens op? Ik ben zo’n type die absoluut niet tegen dat soort acties kan, dus ik zal er hoe dan ook tegenin gaan, maar ik ben wel benieuwd hoe de rest van IG erover denkt. Hij kan het me natuurlijk aardig zuur maken op school en het is precies om die reden dat m’n ouders adviseren hem maar z’n zin te geven. Gaarne uw mening!

Oh ja, natuurlijk moeten we wel onthouden:

Dit artikel delen

Over de auteur