1. Games om naar uit te kijken dit najaar: Tom Clancy's Endwar

Games om naar uit te kijken dit najaar: Tom Clancy's Endwar

De komende weken ga ik een soort previews schrijven over games die dit najaar zullen uitkomen en mijn aandacht hebben.

Tom Clancy's Endwar is een RTS game van Ubisoft die in Oktober zal moeten uitkomen. Als RTS fan wordt ik gedwongen deze game te kopen, omdat het waarschijnlijk de eerste goed werkende RTS game is op de consoles. In het verleden zijn veel RTS games niet geslaagd door de onhandige besturing. Endwar zet daarin alvast een goede stap richting succes: je hebt de controller (bijna) niet nodig! Deze game kan helemaal bestuurd worden met je stem.

Na het ontwikkelen van een modern raketschild, denken Europa en de VS dat alle oorlogen nu voorbij zijn. Helaas slurpt het schild zoveel olie dat Rusland het enige land op de planeet is met fossiele brandstoffen. Dit kan natuurlijk niet goed gaan en de derde en laatste wereldoorlog breekt uit. Iedere fractie met zijn eigen specialiteiten en troepen. Je bent de commandant van één battalion die de oorlog moet uitvechten, volledig met je stem.

Er zijn wel eens eerder games geweest met het zogenaamde "voice command", maar, zoals velen van jullie weten, werkte dat niet lekker met ons boerenkool Engels. Maar als we de beelden bekijken van Endwar, verloopt dat vlekkeloos. De voice commend gebeurt in drie fases: eerst selcteer je een groep: "Unit one" of "Unit Two", daarna spreek je een commando: "Attack" of "Move to", en als laatste zeg je welk doel of doelwit: "Hostile Six" of "Delta". Dat wordt "Unit two attack hostile six" en je manen of tanks vallen de vijand nummer zes aan. Ook geven de beelden een goed beeld van de A.I. aan. Als je jouw Rifleman het bevel geeft om naar de andere kant van de map te gaan, zoeken ze dekking, scannen ze voor vijanden en kiezen strategische wegen om het doel te bereiken. Dat geldt ook voor de tegenstander

Maar dat is niet genoeg om een topgame te worden, de derde wereld oorlog wordt uitgevochten op maar liefst 40 verschillende maps. Deze grootschalige battles zorgen ervoor dat er minstens duizend troepen op het slagveld geplaatst kunnen worden. Met je eigen troepen moet je de vijand afslachten en om elk weggetje moet gevochten worden om het te veroveren. Dit ziet er heel vet uit door het nieuwe perspectief van de game. De camera hangt in een FPS positie zodat je elk detail van het gevecht goed kunt zien. Hier zie ik het enige mogelijke nadeel van de game. Ik denk dat je snel gedesoriënteerd zult raken en de tanks per ongeluk het commando geven om iets te veroveren wat alleen je infantry kan doen. Maar desondanks denk ik dat deze game zeker heel vet wordt. Dit wordt een aanrader voor elke RTS fan met een console!

Conclusie:

Tom Clancy's Endwar wordt een doorbraak voor alle RTS games die nog zullen komen. Dat de voice command gelikt werkt is superwreed en ik kan niet wachten om deze game te spelen. Oktober duurt nog wel even, maar het is zeker een game om NU al naar uit te kijken!

Meer over Endwar op IG

Dit artikel delen

Over de auteur