1. Paper Mario

Paper Mario

Paper Mario werd uitgebracht in de nadagen van de Nintendo 64, waardoor het spel werd overschaduwd door de GameCube. Het leek wel alsof niemand meer interesse had in de Nintendo 64 en dat het geld in de portemonnee werd gehouden voor de aanschaf van Nintendo’s 128-bit spelcomputer. Misschien terecht, aangezien spellen voor de Nintendo 64 niet bepaald goedkoop waren. Aan de andere kant is het jammer. Paper Mario is namelijk een steengoed spel dat zodoende aan de neus van velen is voorbij gegaan.

Kenners zullen zich misschien de Super Mario RPG op de Super Nintendo herinneren, genaamd The Legend of the Seven Stars. Paper Mario is daar min of meer de opvolger van. Wat vooral opvalt, is het uitzonderlijke visuele jasje. De naam van de titel geeft het al aan: alles in de wereld van Paper Mario is van papier. Alle personages en objecten zijn zo plat als een dubbeltje, net als in de oorspronkelijke tweedimensionale titels. Dat klinkt erg goedkoop, maar de mensen die het gezien hebben zullen bevestigen dat het prachtig is vormgegeven. De visuele stijlen van 16-bit en 64-bit lopen naadloos in elkaar over, wat Paper Mario alleen op dit gebied al bijzonder maakt.

Het verhaal van Paper Mario is behoorlijk simplistisch. Uiteindelijk komt het erop neer dat Mario de schone prinses Peach moet redden, die gekidnapt is door niemand minder dan aartsrivaal Bowser. Ook qua mogelijkheden is deze RPG niet al te lastig gemaakt. Er zijn drie verschillende categorieën die bepalen wat Mario nou wel en niet kan: Heart Points (HP), Flower Points (FP) en Badge Points (BP). HP is een levensmeter, FP betekent de sterkte van speciale aanvallen en BP geven aan hoeveel speciale voorwerpen Mario mee kan dragen. Kind kan de was doen.

Hierbij zijn de gevechten ook allesbehalve ingewikkeld. Wanneer je onderweg een vijand tegenkomt, word je verplaatst naar een speciaal scherm waar je volgens het turn-based principe omstebeurt een aanval kunt inzetten. Kiezen uit een aanval is gemakkelijk, maar dat betekent niet dat je verder niets hoeft te doen. Met een goede timing (druk op het juiste moment op de blauwe of groene knop) kun je meer schade toebedelen of een aanval van de tegenstander beter opvangen. Leuk was ook dat je altijd een reisgenoot bij je had, een side-kick.

Klinkt allemaal leuk en aardig voor onervaren RPG-spelers, maar de keerzijde van de medaille is dan dat een doorgewinterde RPG-speler weinig te zoeken heeft in de fantasievolle werelden van Paper Mario. Ook omdat er weinig diepgang te vinden is. Toch? Niet helemaal waar. Natuurlijk, het spel is vooral geschikt voor mensen die niet al te bekend zijn met het genre, maar ook ervaren spelers zullen genoeg voldoening in Paper Mario vinden. Het is gewoon eens geheel iets anders. En bovenal is het heel leuk om te spelen.

Maar waarom zou je Paper Mario vandaag de dag nog spelen? Zoals hierboven beschreven is het spel simpel van opzet, maar biedt het avontuur iets dat geen enkele andere RPG heeft. De gevechten, de puzzels, de omgevingen… Het is leuk, maar vooral eens iets anders. Paper Mario heeft charmes die andere spellen niet hebben. Het hele spel doet verder ook denken aan al die nostalgische avonturen die velen van ons hebben beleefd op oudere spelsystemen. Uiteraard ook dankzij de visuele omlijsting die doet denken aan een side-scrolling 2D-titel, maar ook door die heerlijke muziek en geluidseffecten. Precies wat je van Nintendo zou verwachten.

En zo kwam ik er in een vakantie achter dat binnenkort de opvolger van Paper Mario verkrijgbaar is en dat het vorige deel eigenlijk wel heel leuk was. Ik was wel toe aan een simpele RPG waar je lekker in kon wegdromen. Ik begon aan het avontuur, droomde al snel weg in de sprookjesachtige werelden en dacht: jammer eigenlijk dat zoveel mensen deze titel zijn vergeten. Zelfs vandaag de dag is het nog een heel leuk en bijzonder spel.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik heb Paper Mario voor de Xbox :)

 • Knap hoor…  Ik ben het hiermee eens, ik vind Paper Mario (n64) ook een zeer onderschatte game. Veel mensen hebben niets van deze game meegekregen, erg jammer.

 • ja hoor scoutmaster zal wel… paper mario voor de xbox bestaat niet of je hebt teveel xtc pillen op of zo en de eindbaas is zekker master chief van halo ja hoor droom verder……

 • hij bedoelt via een mod en wat emulators met roms :P

 • Zelfs vandaag de dag is het nog een heel leuk en bijzonder spel.

 • wat een slechte screenshots.. spel ziet er veel beter uit dan dat o_o.. tenminste in mijn herinnering

 • Stilstaande screenshots ziet er altijd veel slechter uit dan bewegende beelden… 't Spel is idd één van de best uitziende spellen op de N64

 • Kep um oowk… super spel! :D

 • vond het een coole game veel plezier aan paper mario op de N64.

 • Vette reclame;p….wie weet is dit spel wel het spel dat een 10 scoort voor de cube^^

  edit>>ik had de recensie nog niet gelezen

 • Ik vond het ook altijd een leuk spel en als je het voor het eerst speelt ben je er ook nog best lang mee bezig.

  IIG ikke dan:(

 • scoutmaster + games is een loser hij weet er vast nix van maar probeert erbij te horen wat een nerd!  idd slechte screens ik kan me herineren dat het er beter uitzag op mijn tv!

 • Het is echt zielig om een console bijnamen te geven dan ben je erg achterhaald bezig….tegen wie zal ik t toch hebben:p

 • Dit spel is nou een van de weinige redenen om een N64 aan te schaffen

 • Rano je bent echt slim. :)

 • ze hadden paper mario wel als bonus game bij de cube versie kunnen doen heh, net als ze met zelda deden. Of op de disc zelf, N64 games zijn maximaal 64mb ofzo, zou er wel oppassen zou je zeggen. Maar mischien is dat iets voor de toekomst als er ooit een paper mario 3 uitkomt ofzo

 • Paper Mario…dit spel was voor lange tijd min favo spel ooit, heb me er uren mee vermaakt, en ik heb er geen minpunt in kunnen ontdekken. Hij wist zelfs fucking Super Mario 64 voor mij te overtreffen. Die sfeer wa voor mij als Mario addict echt perfect en de humor grandioos. Ik heb me elke minuut dat ik het speelde met dit spel vermaakt. Dit is idd een van de meest ondergewaardeerde games op de N64.  FP betekent trouwens niet de sterkte van speciale aanvallen, ze bepalen of je uberhaupt een speciale aanval kan doen ;).

 • Owhja, klopt. Scherp ;).

 • LOL @ captain_duck

  Hallo, dan blijven ze bezig met games opnieuw uitbrengen

 • Nou,zo te horen is Paper Mario toch een goed spel,k kom steeds meer op t idee om Thousand Year Door te kope :P

  iedereen(nouwja…bijna dan) geeft hier goeie reacties op t eerste deel(in ieder geval de eerste met paper mario als titel:P)

  hmm…mar ben ben nu nog ut sparen voor de nieuwe Zelda en Fire Emblem,beide voor de Cube…en denk dus dak nu ook Paper Mario 2 koop :P

  mar ik denk niet dat jullie dit boeiend vinden maja:P moest t ff kwijt


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren