1. 360's zonder garantie periode breekt aan

360's zonder garantie periode breekt aan

Het is 2 december 2005. Ik liep de Media Markt in om mijn gereserveerde Xbox 360 op te halen. Ik kan het nog redelijk goed herinneren. Ik kocht Perfect Dark Zero samen met de Xbox 360. Heel blij liep ik de Media Markt uit, betaald uiteraard. De eerste paar uurtjes waren ook bijzonder om vervolgens ook als één van de eersten kennis te maken met de Red Rings of Death. Ik snapte niet wat er aan de hand was. Wat is dit probleem en waarom gebeurde dit bij een console?

Ondertussen heb ik mijn 360 al twee keer opgestuurd voor reparatie door de nu befaaamde RRoD-probleem (uitgezonderd de eerste drie consoles die ze me hadden opgestuurd bij de eerste keer, nadat bleek dat het probleem niet verholpen was na de eerste twee keer). Laatst logde ik in op Xbox.com om te kijken naar mijn gamerprofiel. Ik zag de optie om je console/accessoires te registreren, zodat je een reparatie kan aanvragen, maar interessanter vond ik hoe lang ik nog garantie heb.

Ik herinnerde mij dat ik mijn 360 al bijna drie jaar in bezit heb. Dus zal mijn garantie op de RRoD al bijna voorbij zijn? Zie daar: Verlopen van de garantie: 10/22/2008 7:59:59 PM. 22 oktober 2008 dus. Een beetje dubieus dat het een maand en een paar dagen eerder is, maar goed. Het geeft aan dat de garantie op mijn 360 bijna voorbij is.

Dan begin ik te denken: ik zal vast een RRoD krijgen kort nadat mijn garantie is verlopen. Zit ik daarmee? Ja en nee. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat je console zomaar kapot kan gaan. Geen enkele console behalve de 360 heeft dit probleem, zelfs niet bij oudere generaties. Dit probleem is ook nog niet eens helemaal verholpen, zover ik weet. Waarom dan geen levenslange garantie op RRoD? Dat lijkt me veel eerlijker. Het is niet onze schuld dat de 360 kapot gaat op die manier. Maar die optie geven ze je niet, dus als je 360 een RRoD krijgt, nadat je garantie is verlopen wat moet je dan?

En daar heb ik ook al na zitten denken. Mijn console stamt af vanaf de release. Ik heb dus bijvoorbeeld geen HDMI-port. De meeste hardware-onderdelen zullen waarschijnlijk ook al oud zijn. Dus als ik een nieuwe 360 zou kopen, dan zitten er hoogstwaarschijnlijk nieuwe hardware-onderdelen in en kan ik gebruik maken van de HDMI-port. Tegenwoordig is een 360 toch niet meer al te duur door al die prijsverlagingen. Misschien dan maar een 360 Elite in huis halen? Een mooie zwarte 360 dat ook beter past naast mijn PS3 (maar niet naast mijn Wii). Ik kan ook gewoon een Arcade versie halen, omdat mijn oude HDD wel bruikbaar blijft (hoop ik) en al mijn savegames zitten erop.

Het is vreemd om te denken aan een nieuwe 360, omdat je oude console nog steeds de mogelijkheid heeft om kapot te gaan, nadat je garantie is verlopen. Maar ik moet wel, want ik vind mijn 360 tof. Toffer dan de PS3 en Wii op dit moment. Fable 2, Gears of War 2, Saint’s Row 2, Fallout 3, andere exclusives en FPS shooters die nog moeten uitkomen, die speel ik allemaal liever op de 360. Dus ik ben er nog lang niet uitgekeken op.

Hierbij dus een waarschuwing voor de mensen die de 360 ook vanaf dag 1 hebben gekocht: je garantie loopt dit jaar nog af. Uiteraard is het nog maar de vraag hoeveel 360’s de RRoD krijgen, nadat de garantie is verlopen en wat er dan gaat gebeuren. Daar zullen we dus spoedig achter komen. 360's zonder garantie periode breekt aan...

Dit artikel delen

Over de auteur