1. Beste Xbox Live spellen

Beste Xbox Live spellen

Online gaming wordt gezien als de toekomst van het gamen. Microsoft was de trendsetter en begon een jaar geleden met het opzetten van een online netwerk. Inmiddels is dat eerste jaar alweer bijna voorbij, en dat betekent dat we terug kunnen kijken op een jaar lang Xbox Live.

Tientallen spellen met Live opties liggen in de schappen, maar de kwaliteit kan behoorlijk wisselen. Toch kunnen we over het algemeen stellen dat Xbox Live spellen leuk zijn. Tegen ‘echte’ mensen spelen geeft nou eenmaal een nieuwe dimensie aan het gamen. De hoofdtelefoon, waarmee je met je tegenstander kunt praten, voegt daarbij echt iets toe. En dan hebben we het nog niet eens gehad over allerlei downloadable content, dat we voor het gemak maar buiten beschouwing laten.

Bijna een jaar Xbox Live betekent dus dat het de hoogste tijd is om de balans eens op te maken. Met een prachtig tweede jaar voor Xbox Live in het vooruitzicht, eerst nog even een ode aan vijf ijzersterke Live spellen van dit moment. Let wel; een top-5 is voor iedereen persoonlijk, maar reken erop dat alle besproken titels zeker de moeite waard zijn. En dan zijn er nog een behoorlijk aantal titels die deze top-5 net niet hebben gehaald.Nummer 5 - Return to Castle Wolfenstein: Tides of War
Uitgever: Activision | Ontwikkelaar: Nerve Software
Releasedatum: 16 mei 2003

http://media.insidegamer.nl/topimages/1150.jpgDeze opvolger van een klassieker maakte eerder al furore op de PC en doet het op de Xbox ook erg goed. Hierbij doel ik vooral op het online gedeelte van beide spellen, want het offline gedeelte is karig. Op Xbox Live begint de pret dan ook.

Er is keuze uit vier speltypes, waarbij je verschillende levels kunt kiezen. De speltypes lopen uiteen van het bewaken van documenten tot het veroveren van zoveel mogelijk vlaggen. Best gevarieerd dus. Wat Wolfenstein vooral leuk maakt, zijn de verschillende teamleden. Je kunt kiezen uit vier personen en elk persoon is van vitaal belang. Zo kun je met een machtige luitenant munitie uitdelen, terwijl je als medicus levens kunt redden met geneesmiddelen. Verder is er een engineer voor het opblazen van dingen en een all-round soldaat. Het gebruik van de hoofdtelefoon is bij het uitvoeren van missies noodzakelijk en dát maakt het zo leuk. Al snel ontstaat er geschreeuw om nieuwe krachten en wapens. Goede communicatie kan op deze manier doorslaggevend zijn.


Nummer 4 - Top Spin
Uitgever: Microsoft | Ontwikkelaar: Pam Development
Releasedatum: 7 november 2003

http://media.insidegamer.nl/topimages/1221.jpgTop Spin is ook typisch zo’n spel dat het vooral van z’n online opties moet hebben. Die zijn dan ook heel aardig uitgewerkt. Het leukste is de wereldranglijst, vergelijkbaar met de ATP ranglijst in het echte tennis. Win je, dan krijg je er punten bij, maar bij verlies gaan er juist punten af. Zodoende kan iedereen nummer één van de wereld worden, in plaats van degene die het meeste speelt. Inmiddels worden er ook toernooien georganiseerd via het XSN netwerk. Uiteraard kun je ook gewoon een online potje spelen zonder consequenties in de ranglijst.

Online wedstrijden kunnen echt heel spannend worden als er iemand van hetzelfde kaliber tegenover je staat. De verschillende manieren van slaan, de risicoslagen en allerlei strategieën zorgen ervoor dat je echt meester kan worden van dit tennisspel. Leuk is ook dat je emoties kunt uiten door de witte en zwarte knop, hoewel deze optie met de hoofdtelefoon vrij onnodig is. Jammer dat dubbelen om technische redenen niet mogelijk is, maar dankzij een uitstekende speelbaarheid en een goed georganiseerde ranglijst is Top Spin via Xbox Live desondanks een sublieme ervaring.


Nummer 3 - Rainbow Six 3
Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Red Storm Entertaiment
Releasedatum: 7 november 2003

http://media.insidegamer.nl/topimages/1469.jpgIn Rainbow Six 3 draait het om het in teamverband uitschakelen van terroristen. Had je offline soms problemen met een ietwat vreemde Kunstmatige Intelligentie, online heb je teamleden naast je, die de missies op een menselijke manier uitvoeren. De coöperatieve opties kunnen met maximaal drie andere spelers, anders zou het volgens UbiSoft te gemakkelijk worden.

Met vier spelers in totaal is het echt zaak om de verschillende tactieken te bespreken via de hoofdtelefoon. Terroristen verras je natuurlijk sneller als het gebouw van vier kanten wordt bestormd. Naast wat coöperatieve opties is er ook een simpele deathmatch, waar weldegelijk ook tactiek bij komt kijken. Blind op je doel afgaan is meestal niet slim en daarbij is je wapenkeus van levensbelang. De mappen en omgevingen zijn goed uitgebalanceerd, waardoor er op Rainbow Six 3 weinig aan te merken valt. Het is gewoon een erg leuk schietfestijn, met zo nu en dan wat tactische steekspelletjes.


Nummer 2 - Project Gotham Racing 2
Uitgever: Microsoft | Ontwikkelaar: Bizarre Creations
Releasedatum: 28 november 2003

http://media.insidegamer.nl/topimages/1252.jpgDe opvolger van de lanceertitel Project Gotham Racing bevatte een aantal leuke opties via Xbox Live. Zo staat het gehele offline gedeelte in connectie met dit online netwerk. Heb je bijvoorbeeld zojuist een ultieme race gereden, dan kun je dankzij een scorebord zien wat de scores van anderen zijn in die bepaalde mode. Dit vergelijken is erg leuk en leidt zeker tot de drang om die score nét iets te verbeteren.

Je kunt ook zien hoe die anderen aan zo’n snelle tijd of zo’n goede Kudosscore komen. Laad simpelweg de ghost naar je eigen harde schijf en je kunt zien op welke punten dit ‘spook’ uitloopt. Opnieuw leuk gevonden. Uiteraard kun je ook al deze foefjes negeren en lekker met acht willekeurige mensen racen in een mode naar keuze. Hier wordt duidelijk dat Kudos verdienen erg leuk is; je wordt tweede in zo’n Kudos Race, maar door meer stijl behaal je toch de winst: dat is pas voldoening.


Nummer 1 - Counter-Strike
Uitgever: Microsoft | Ontwikkelaar: Valve Software
Releasedatum: 5 december 2003

http://media.insidegamer.nl/topimages/1260.jpgOp de PC is dit online schietspel nog altijd immens populair en dus was het voor Microsoft een logische stap om Counter-Strike ook naar de Xbox te brengen. Net als op de PC stelt het avontuur voor één speler weinig voor, door de matige Kunstmatige Intelligentie. Online komt dit spel echter helemaal tot bloei, opnieuw net als zijn tegenhanger op de PC.

In Counter-Strike is de hoofdtelefoon belangrijker dan in welk ander spel dan ook. Wanneer twee groepen zich opmaken voor een confrontatie, is het bespreken van de tactiek van levensbelang. Waarschuwingen geven over terroristen die eraan zitten te komen kunnen ook erg nuttig zijn. Je kunt kiezen om bijvoorbeeld bommen onschadelijk te maken of om gijzelaars te redden. Hierbij heb je twee groepen van acht spelers.

Counter-Strike koop je niet voor z’n fantastische audiovisuele prestaties. Het is nagenoeg hetzelfde spel als op de PC en dat is toevallig het meest gespeelde online spel ooit. Heb je dit schietspel al op de PC, dan is er dus weinig reden om het ook voor de Xbox te kopen. Heel misschien is de hoofdtelefoon een reden tot aanschaf, hoewel dat op de PC natuurlijk ook al mogelijk is. Counter-Strike is kortweg extreem verslavend door de uitstekende balans in combinatie met de tactieken die besproken kunnen worden door de hoofdtelefoon. Wat mij betreft het leukste spel beschikbaar voor Xbox Live.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ben het er wel redelijk mee eens (ook al heb ik een aantal nooit live gespeeld, maar weet wel wat de ervaring is van andere) alleen is mis toch wel Moto GP. oke, hij is oud, maar die game is echt verdomd leuk, en zeer goed speelbaar online.

 • Ik zou PGR2 op één zetten omdat het spel naast een goede ervaring, ook helemaal in connectie met het singleplayer gedeelte staat. CS kan ik echter inkomen, maar die had ik al te vaak op de PC gespeeld. RTCW is ook enorm vet in multiplayer trouwens. Goede top 5, de beste spellen staan erin. Ik vind Moto GP niet zó denderend, misschien dat die een zesde plaats zou verdienen:)

 • Ik vind dat MotoGP2 dus echt wel een plaatjes in de top 3 verdient… Die had ik ipv Wolfenstein gedaan…

 • Counterstrike wordt wereldwijd meer gespeeld door PGR2, dus daarom 1e :). (En ik ben er helemaal verslaafd aan :-))

 • Counterstrike wordt wereldwijd meer gespeeld door PGR2, dus daarom 1e :). (En ik ben er helemaal verslaafd aan :-)) het ging er toch niet om wat er meer gespeeld werd, maar wat het beste was?

 • Ben het nie teens met deze top 5…..wel de spellen maar op een ander volgorde:

  1) RTCW

  2) PGR2

  3) MotoGP 2

  4) Counterstrike

  5) UnrealChampionship • ik vind die headset bij CS op de PC alleen maar irritant als er weer eens van die vervelende schreeuwende idioten bezig zijn, die mute ik dan ook meteen, ik weet niet of dit bij XBL ook altijd zo is, of heeft het daar wel echt zin?

 • ja, daar is ie wel erg relaxt.

 • rainbow op 1 en pgr2 op 2 en dan topspin op 3 en counterstrike uhm….20.000 ofzo? damn wat een kut spel is dat op de box

 • 1. Rainbow Six 3

  2. Project Gotham Racing 2

  3. Amped 2

  4. Top Spin

  5. Counter-Strike  Snap niet dat niemand Amped 2 in zijn favorieten heeft. Dat spel heeft echt hele leuke online opties.
 • Ik heb Wolfenstein op de Xbox.. maar Counter-Strike ga ik eg nie kopen voor de 'box! Dat moet je gewoon spelen op je pc (doe ik dus ook :-))

 • Als je van shooters houd moet je hem wel kopen .

  Maar Unreal Championship had Natuurlijk op zijn minst op 5 moeten staan .

 • Leuke feature.  Jullie vergeten Capcom vs SNK 2. ;)  En zoals Bomberman al melde is Amped2 ook zeker dope. ;)


 • Yup, zoals ik al zei zijn er een aantal spellen die deze top5 gewoon net niet hebben gehaald. Daar horen Unreal Championship, Moto GP2 en Amped 2 zeker ook bij. En het ging er inderdaad ook om wat het beste en leukste was voor Xbox Live, wel persoonlijk maar ik denk dat de meesten zich er over het algemeen wel in kunnen vinden, al is ieders top5 anders :).

 • ieder zijn eigen smaak!!!!!!!!!!!!!!!

 • ik vind die headset bij CS op de PC alleen maar irritant als er weer eens van die vervelende schreeuwende idioten bezig zijn, die mute ik dan ook meteen, ik weet niet of dit bij XBL ook altijd zo is, of heeft het daar wel echt zin?

  Op XBL wordt er eigenlijk bij geen enkel spel geschreeuwd e.d.

  Tjah soms wel maar die wordt dan gelijk uit de game geschupt :-)

  Headset op XBL is erg belangrijk!!! zonder dat is XBL stukken minder leuk….vooral als je met een vaste groep bent, lekker lullen over de raarste dingen!!! :-)

 • WATTTT STAAT HALO 2 ER NIET BIJ!!!! EN FORZA OOK NIET wat is dit voor onzin top spin staat er wel bij. het had moeten zijn

  1 halo 2

  2 forza

  3 counter strike

  4 pcr 2

  5 rainbow six 3Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren