1. The Lord of The Rings: The Third Age

The Lord of The Rings: The Third Age

The Lord of the Rings: The Third Age is een rollenspel dat parallel loopt aan de Lord of the Rings films. Zo zul je locaties, tegenstanders en personages uit de film tegenkomen, en net als in voorgaande Lord of the Rings spellen, overgenomen filmscènes tegenkomen. Daarom is de vraag dan ook: is The Third Age beter dan zijn voorgangers?

Om die vraag te beantwoorden zullen we moeten beginnen bij de speelbaarheid. Je loopt met jouw reisgenootschap door de spelwereld Midden-Aarde. Onderweg zul je spelomgevingen als The Mines of Moria aandoen. Al lopend door deze omgevingen zal er een meter rechts bovenaan op het scherm opvallen. Deze meter slaat hoog uit als er een vijand in de buurt is, deze kun je dan ontwijken door er omheen te lopen. Voel je er echter wat voor om de strijd met deze vijanden aan te gaan, dan zal zich een nieuw speelveld openen. In dit speelveld staan jouw drie personages. In een menu selecteer je de aanval van jouw personage, dat vervolgens aanvalt waarna er levensenergie van de tegenstander afgetrokken word. Je hebt het gevecht pas gewonnen als alle tegenstanders hun levensenergie kwijt zijn. Een behoorlijk doorsnee turn-based systeem dus. Tijdens de gevechten laadt er automatisch een speciale aanval op, die verschilt per personage. De Elf kan dan bijvoorbeeld een verwoestende pijlenregen afvuren, die vele malen meer schade doet dan een normale aanval.

Een eindbaas zal verschijnen in de volgorde van het verhaal, en niet aan het einde van een spelomgeving. Omdat verslagen eindbazen meer ervaringspunten opbrengen zijn ze redelijk ‘moeilijk’ te verslaan. Vreemd is wel dat verslagen eindbazen later in het spel terugkeren. Overigens zijn ze dan wel een stuk makkelijker te verslaan.

Na een gevecht te hebben gewonnen krijg jij enkele ervaringspunten toebedeeld, die je zelf onder je personages kunt verdelen. Deze kun je per personage onderverdelen in magie, kracht, conditie, snelheid en behendigheid. Een paar extra punten aan magie levert bijvoorbeeld een sterkere magische aanval op, waar extra punten voor behendigheid of snelheid er voor zorgen dat je sneller een vijandelijke aanval ontwijkt. Bijlen, zwaarden en bogen zorgen er verder voor dat je nog meer de aanvalskracht en verdediging van personages omhoog kunt krikken. In het spel zit geen geld, daarom zul je deze voorwerpen zelf moeten vinden door de spelomgevingen heen.

In een volwaardig rollenspel horen ook puzzels te zitten. In The Lord of the Rings: The Third Age zul je bijvoorbeeld alle ‘elfedelstenen’ moeten vinden, of alle vijanden in een bepaalde omgeving moeten verslaan. Na verloop van tijd wordt dit saai, ééntonig, en komt de indruk naar boven dat het meer opdrachten dan puzzels zijn.

De beeldkwaliteit is niet altijd in orde, waardoor personages en objecten wel eens hoekig ogen. Eindbazen zien er echter imponerend uit, vooral de grootse Balrog is fantastisch. De aanvallen zien er echter netjes verzorgd uit: blauwe en groene flitsen bewegen vloeiend over je scherm. Net als de animaties van personages, die realistisch lopen en goed reageren op de acties van tegenstanders.

Er is ook een multiplayer modus aanwezig, waarin je met twee groepjes van vier rond kunt reizen. Hier kun je de taken opsplitsen, waardoor opdrachten al een stuk vermakelijker worden. Vooral voor een rollenspel een aardige toevoeging.

Conclusie en beoordeling

The Lord of the Rings: The Third Age is een geslaagd spel, maar geen volwaardig rollenspel. De speelbaarheid is in orde, net als de beeldkwaliteit en het vechtsysteem. Alleen zijn de ‘puzzels’, of beter: opdrachten te saai en eentonig. Dankzij de multiplayer modus is dat wel te vergeten. Ondanks dat het spel verbleekt bij andere, soortgelijke titels van onder andere Square-Enix, is het een aardige aanvulling aan de Lord of the Rings franchise.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Multiplayer
 • Imponerende eindbazen
 • Minpunten
 • Saaie opdrachten
 • Hoekige personages

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Geef mij maar Battle for Middle Earth als een LOTR spel.

 • Het is wat met EA de laatste tijd

  Middelmatige game vind voor ps2 bezitters en xbox bezitters dat er genoeg goede rpg's zijn, dus is dit niet zo aantrekkelijk.

  Voor cube bezitters misschien nog een beetje maar jah verbleekt het ook tegenover papermario, zelda en ToS

 • Lijkt me echt helemaal niks……..

 • omfg Dit spel is toch door iemand anders gereviewt zZz? Je kunt, en mag, niet klakkeloos alle recensies op IG met elkaar gaan vergelijken hoor. Het gaat om andere redacteurs en dus andere meningen.  Als Lauran Metroid 2 had beoordeeld had ie de multiplayer misschien wék hoger gegeven…

 • Lijkt mij persoonlijk ook niets, maar ik heb iets tegen filmlicentiespellen :)

 • Singleplayer spreekt me niet egt aan maar de multiplayer is misschien wel voor een paar keer leuk  Gelukkig gaat een vriend van mij hem kopen zodat ik hem kan lenen ;)

 • Is het het Terminator eens!

  Vind dat er de laatste tijd wel een beetje te veel wordt gezeurd over een review soms terecht en soms ook onterecht.

  Goed werk hoor IG ga zo door.  p.s ben zelf soms ook wel is niet ergens mee eens maar er wordt de laatste tijd veel te veel vergeleken met reviews!


 • @masterstyle

  misschien heb je wel gelijk maar iemand die een review schrijft mag geen fan verdrag tonen dus mogen ze ook geen hoger cijfer bijvoorbeeld geven omdat ze fan van LotR zijn.

 • Heb nooit interesse in de game gekregen..De GFX zijn lelijk, imo..De gameplay is saai en ik heb verder niet heel veel met die LotR-games..Geen aankoop voor mij dus

 • Ik heb het spel beoordeeld op hoe het is, en daaruit geconcludeerd of het uiteindelijk beter is dan de vorige LOTR spellen. Niet dat ik het heb vergeleken met elkaar.  Al is de Dark mode hetzelfde als de light mode (qua battlesysteem) dus is het niet noemenswaardig, en gewoon een leuk extraatje.

 • Ik vind het inhoudelijk een goeie review, en Lauran heeft gelijk dat hij bepaalde dingen niet heeft vermeld.  Sega: tnx voor het begrip, er wordt de laatste tijd inderdaad veel gezeken en dat is niet leuk voor een redacteur die vrijwillig een tekst online gooit en daarmee gewoon wat probeert te doen voor de site.

 • graag gedaan hoor kris  Jullie doen je best en iedereen heeft wel is wat kritiek ik ook maar er wordt tegenwoordig van een mug een olifant gemaakt. En wordt er veel te veel op de kleine dingen gelet.

  De meeste doen jullie niet na ik ook niet hoor :P

  Laat ze het dan zelf doen als ze het zelf zo goed kunnen.  Het enigste wat ik hoop dat die strijd tussen gamers bij alle onderwerpen is ophield over nintendo, sony en xbox.

  Soms wordt je er echt niet goed van. Maar goed dat zal altijd wel zo blijven.

 • heeft wel iets…aleen speel ik liever met de echte personages!!

  maar een rpg over de beste filmtrilogie ooit is best een goed idee.

  ik heb me anders prima vermaakt met dit spelletje…maar nogmaals..ik vind de characters niet echt bijzonder. wat weer wel leuk is dat je soms elementen uit de trilogie hoort / ziet!

 • ik vond de game erg vet en vind hem wel een 8- waard.

 • Leuk, maar geen bijzondere RPG…  heb m drie jar gelede uitgespeeld, toen was hij wel tof, maar het blijft niet geen herspeelbare titel..

 • geinige game.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren